Ο Ερντογάν θα πάει για μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά την Μεγάλη Παρασκευή

 

Πως η Αγία Σοφία αποτελεί τζαμί και όχι μουσείο υποστηρίζει ο Τούρκος ιστορικός Μουσταφά Αρμαγάν στο βιβλίο του με τίτλο «Ίντριγκες της Αγίας Σοφίας», σημειώνοντας παράλληλα πως η υπογραφή του Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τζαμί σε μουσείο, είναι πλαστή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, κατά τον Τούρκο ιστορικό η υπογραφή δεν μοιάζει με την υπογραφή του Ατατούρκ, επομένως από νομικής άποψης το διάταγμα αυτό θεωρείται άκυρο και άρα συνάγεται ότι η Αγία Σοφία παραμένει ακόμη τζαμί. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν μοιάζει ούτε με τις προηγούμενες αλλά ούτε και με τις επόμενες υπογραφές του Κεμάλ Ατατούρκ. Όπως αναφέρει, πριν από το διάταγμα ο Ατατούρκ υπέγραφε ως 'Gazi M. Kemal' και μετά το διάταγμα ως 'Κ. atatürk', δηλαδή με μικρό 'a'. «Πώς το μικρό 'a' από το 'atatürk' μεγάλωσε στο διάταγμα σε 'Atatürk' ή ποιος το μεγάλωσε;», διερωτάται ο Τούρκος ιστορικός. Υποστηρίζει επίσης ότι ενώ ο αριθμός του διατάγματος είναι 1589, ωστόσο διάταγμα που είχε εκδοθεί δύο μέρες νωρίτερα είχε τον αριθμό 1606. Ο Τούρκος ιστορικός υποστηρίζει ότι το διάταγμα αυτό νομικά μπορεί να θεωρηθεί άκυρο.
Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, το βιβλίο του αναφέρεται επίσης και σε ένα δημοσίευμα της ελληνικής ομογενειακής εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης στις 7 Φεβρουαρίου 1935, σύμφωνα με το οποίο ο Ατατούρκ επισκέφθηκε την Αγία Σοφία τρεις μήνες μετά τη μετατροπή της σε μουσείο. Ωστόσο –αναφέρει- ότι σε καμιά άλλη εφημερίδα της εποχής δεν δημοσιεύτηκε κάτι τέτοιο.
Την ίδια στιγμή, έντονη δυσαρέσκεια προκαλούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πηγαίνει την Παρασκευή πριν το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου (σ.σ. Μεγάλη Παρασκευή για την Ελλάδα) να προσευχηθεί στην Αγία Σοφία με ανώτατα στελέχη του κόμματος του. Μάλιστα στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Soszcu, αναφέρεται ότι στο «προεδρικό παλάτι» της Άγκυρας γίνεται στο πλαίσιο της μάχης «Σταυρού-Ημισελήνου» συζήτηση για πλήρη μετατροπή σε πλήρως λειτουργικό τζαμί.
Δείτε το βίντεο
https://youtu.be/BDRWiMuIy78

protothema.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου