Νέα μέτρα κρύβουν τα ψιλά γράμματα του νέου μνημονίου



Της Δήμητρας Καδδά
Στις Βρυξέλλες αλλά και στα υπόλοιπα "κέντρα" των θεσμών τα κείμενα των μνημονίων επιχειρείται να οριστικοποιηθούν περιλαμβάνοντας  τις αποφάσεις του Λουξεμβούργου της 15ης Ιουνίου. Θα καθοριστούν οι τελικοί  "όροι", οι ρήτρες αλλά και οι "απαιτήσεις" των επόμενων 14 μηνών που θα δεσμεύουν την κυβέρνηση.
Ο χρόνος τελειώνει, καθώς πρέπει τα βασικά έστω κείμενα, να οδεύσουν προς έγκριση στα κοινοβούλια των κρατών - μελών που προβλέπουν σχετική διαδικασία. Και μετά, αφού ολοκληρωθούν και οι "διαβεβαιώσεις" της ελληνικής πλευράς για τους πιθανούς αστερίσκους (σ.σ. μένει να φανεί πόσο άμεσα συνδέονται με την καταβολή της δόσης ή μπορεί να αφεθούν για τους επόμενους μήνες ή για την 2η υποδόση τα θέματα του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΛΣΤΑΤ και πιθανά άλλα εκκρεμή προαπαιτούμενα), θα επιστρέψει το θέμα σε επίπεδο ESM ώστε να εγκριθεί η καταβολή του πακέτου (σ.σ. θα έρθουν τώρα τα 7,7 από τα 8,5 δισ. ευρώ).
Υφαίνονται τα μνημόνια
Οι θεσμοί γράφουν το επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου (το SMoU), το τεχνικό μνημόνιο (TMU), την τελική απόφαση του συμβουλίου με τους βασικούς όρους των παραπάνω κειμένων, προσχέδιο της οποίας είχε παρουσιάσει το Capital.gr αλλά και την έκθεση συμμόρφωσης της Επιτροπής (Compliance Report).
Παράλληλα γράφεται από το ΔΝΤ το δικό του τρίτο πρόγραμμα (MEFP) το οποίο σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ σχεδιάζεται να εγκριθεί έως τις 27 Ιουλίου συνοδεύοντας την υπό αίρεση δανειακή σύμβαση των έως 2 δις δολαρίων αν και νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για σενάριο αναβολής αποφάσεων για... αργότερα, συμπαρασύροντας και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για το QE.
Η νέα γενιά με προαπαιτούμενα
Η τρίτη αξιολόγηση θεωρείται δείγμα "ιδιοκτησίας" του προγράμματος όχι μόνο από τους θεσμούς αλλά και από τις αγορές όπως προειδοποίησε με σαφήνεια ο κ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην  ΕΡΤ. Όπως ανέφερε το έγγραφο της πρότασης απόφασης του Εurogroup, η τρίτη αξιολόγηση έχει αρκετά δύσκολα πεδία. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι επαρκεί το πακέτο μέτρων των 534 εκατ. ευρώ για το 2018 στο οποίο οι θεσμοί ζητούσαν μεταξύ άλλων "και τον εξορθολογισμό ορισμένων κινήτρων επιδόσεων και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα" αλλά και την συνεισφορά του ναυτιλιακού κλάδου για την οποία ασκεί πιέσεις  κατ επανάληψη (και μετά το Eurogroup της 15/6) ο κ. Σόιμπλε.
Θα πρέπει επίσης οι ελληνικές αρχές "να εξασφαλίζουν την ομαλή ανάπτυξη και εφαρμογή του νέου συστήματος Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης" με "μείζονα μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, με βάση τις σχετικές συστάσεις από την ανασκόπηση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας εκ μέρους της Παγκόσμιας Τράπεζας".
Επίσης, θα πρέπει να εφαρμόσουν τον τόκο 8% στα κρατικά φέσια αν πρόκειται για οφειλές προς επιχειρήσεις να ενεργοποιήσουν όλα τα μέτρα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να προχωρήσουν σε νέες παρεμβάσεις στις αγορές στη βάση των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ αλλά και στα επαγγέλματα, σε παρεμβάσεις στον χωροταξικό σχεδιασμό, στο κτηματολόγιο,αλλά και στο εργασιακό.
Νέες παρεμβάσεις θα καταγράφονται στα συνοδευτικά κείμενα του μνημονίου για τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων με αναλυτικό πρόγραμμα "κρατικών δράσεων που θα επιτρέπουν την επιτυχή διενέργεια των διαγωνισμών". Νέοι στόχοι τίθενται στις προσλήψεις, στην αποπολιτικοποίηση των διευθυντών, την αξιολόγηση των επιδόσεων και την κινητικότητα. Επίσης έμφαση δίδεται στην θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία βασικών θεσμών, με έμφαση στην Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στην ΕΛΣΤΑΤ.
Ιούλιο η υποδόση, από  Αύγουστο τα "φέσια"    Πλέον επιχειρείται να οργανωθεί ο τρόπος απορρόφησης των 800 εκατ. ευρώ της υπο-δόσης που θα οδεύσει για πληρωμές οφειλών προς ιδιώτες αλλά και να φανούν τα περιθώρια χρηματοδότησης από κρατικό χρήμα υποχρεώσεων που δεν "εντάσσονται" στο πακέτο που δίνει ο ESM όπως είναι οι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις. Ουσιαστικά η αποπληρωμή των 800 εκατ. ευρώ θα μπορέσει να ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου ή την αρχή του Αυγούστου καθώς τα χρήματα πρώτα θα οδεύσουν στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ (αρχές Ιουλίου όπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής του ESM στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ), μετά θα διατεθούν στους φορείς που έχουν οφειλές (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία κλπ που συνολικά οφείλουν περίπου 5 δισ. ευρώ σε ιδιώτες) και μετά αυτά θα αρχίσουν οι φορείς να ξεχρεώνουν. Αν δεν διατεθεί το 80% τουλάχιστον των οφειλών δεν θα μπορέσει να εκταμιευθεί από τον ESM το 2ο πακέτο υποδόσεων επιπλέον 800 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται (στο καλύτερο σενάριο) τον Σεπτέμβριο. Και μετά "λεφτά" από δόσεις για φέσια προς ιδιώτες θα υπάρξουν με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση του ESM που μένει να φανεί πως θα αποτυπωθεί  στην τελική συμφωνία  το ποσό που συνολικά σχεδιάζεται να διατεθεί από τον ESM είναι περίπου 30 δισ. ευρώ μαζί με το πακέτο του Ιουνίου και θα έχει τρία σκέλη: τα 4,5 δισ. ευρώ περίπου που θα οδεύσουν για αποπληρωμή ιδιωτών, περίπου 10-11 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι χρειάζεται η κυβέρνηση για να καλύψει τις αποπληρωμές δόσεων δανείων έως ότου φτάσει στα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, και ακόμη 14-15 δισ. ευρώ περίπου που αποτελούν ουσιαστικά τις εκταμιεύσεις των τριών αξιολογήσεων του 2018 και θα πρέπει (στο καλό βεβαίως σενάριο που όλα γίνουν όπως πρέπει και στην... ώρα τους) να δημιουργήσουν ένα απόθεμα διαθεσίμων το οποίο θα χρησιμεύσει  ως "εγγύηση" για τις αγορές  ώστε να γίνει εφικτή η πλήρης επιστροφή της χώρας σε αυτές.  

 msn.com
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου