Το Italexit κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ιταλία - Η οικονομική κρίση προβληματίζει τους Ιταλούς

 


Aπό τα μεγαλύτερα κόμματα της Ιταλίας, μόνον το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό κόμμα έχει απομείνει να υπερασπιστεί τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη στις επικείμενες εθνικές εκλογές που φαίνεται πως θα διεξαχθούν εντός του 2017.

Η ιδέα της αποχώρησης της Ιταλίας από την ευρωζώνη (Italexit) κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αν και οι περισσότεροι Ιταλοί οικονομολόγοι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων συνεχίζουν να υποστηρίζουν θερμά το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμά τους σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017 οι βρετανικοί Financial Times (FT), σύμφωνα με τους οποίους οι περισσότερες έρευνες γνώμης που διεξάγονται στην Ιταλία δείχνουν μια πλειοψηφία υποστήριξης των πολιτών υπέρ του ευρώ, παρά τις επιφυλάξεις των Ιταλών για την ιδέα και το σημερινό ρόλο της Ε.Ε., γενικότερα.

Σε κάθε περίπτωση, «υπάρχουν λίγες αμφιβολίες, ότι το κλίμα αλλάζει στη Ρώμη, με το δημόσιο διάλογο περί του μέλλοντος της Ιταλίας στη ζώνη του κοινού νομίσματος και ενός πιθανού 'Italexit' να επιταχύνεται σε ρυθμό που οι υποστηρικτές του ευρώ χαρακτηρίζουν ανησυχητικό», γράφουν οι FT.

Μόλις το περασμένο Σάββατο 11/3, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, εκμυστηρεύτηκε, ότι «τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια Italexit είναι πολύ της μόδας και με κάνουν να ανατριχιάζω», για να προσθέσει, ότι όσοι διακινούν τέτοιες επιδιώξεις «δεν έχουν ιδέα για την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζημιά που θα προκαλούσε στους πολίτες μας».

Πολιτικά, τόσο το ευρω-σκεπτικιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων - που ηγείται στις δημοσκοπήσεις - όσο και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, έχουν κατά καιρούς προτείνει την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη, ενώ το κεντρο-δεξιό κόμμα Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi - τέταρτο στις δημοσκοπήσεις - έχει προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τα μεγαλύτερα κόμματα της Ιταλίας, μόνον το κεντρο-αριστερό Δημοκρατικό κόμμα έχει απομείνει να υπερασπιστεί τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη στις επικείμενες εθνικές εκλογές που φαίνεται πως θα διεξαχθούν εντός του 2017.
 
bankignews.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου