Επιλογή της κυβέρνησης είναι να προσδώσει ένα «στρατηγικό χαρακτήρα» στην ελληνοκινεζική συνεργασία, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, σε εκδήλωση, με συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Ι. Αμανατίδη, του πρέσβη της Κίνας, δημάρχων, φορέων, κ.α.
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το 2ο ελληνοκινεζικό φόρουμ δημάρχων και αυτοδιοικητικών που θα γίνει στο Πεκίνο, ενώ σήμερα γιορτάστηκε και η κινέζικη Πρωτοχρονιά, με εκδηλώσεις σε διάφορα κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, από μέλη της κινέζικης κοινότητας της πόλης.
Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα στο λιμάνι του Πειραιά και στον ΑΔΜΙΕ και εκτίμησε ότι και μετά από τις «σημαντικές πολιτικές επαφές», που αναμένονται μέσα στην άνοιξη, θα υπάρξει «επιτάχυνση σημαντικών κινεζικών επενδύσεων».
«Ενδιαφέρον υπάρχει για όλους τους τομείς και νομίζω ότι είναι πια στο δικό μας χέρι να αξιοποιήσουμε αυτό το ενδιαφέρον και να προσανατολίσουμε, σε τομείς, το ενδιαφέρον και απ' τις δύο πλευρές, στις επενδύσεις» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.
Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι μέσα στην άνοιξη θα γίνουν επαφές με το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο της Κίνας για τις επενδύσεις στο εξωτερικό, ενώ η Ελλάδα θα συμμετέχει στο Φόρουμ, που οργανώνει ο Πρόεδρος της Κίνας τον Μάιο σε επίπεδο αρχηγών κρατών και αναφέρεται στις χώρες του αρχαίου «Δρόμου του Μεταξιού».
«Η στρατηγική της Κίνας για το νέο «Δρόμο του Μεταξιού» και η ελληνική στρατηγική για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια μπορούν να συνδυαστούν άριστα, μπορούν να έχουν πάρα πολλές συνέργειες και να αποβούν προς όφελος και των δύο λαών» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.
Στην ομιλία του, ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι η παγκοσμιοποίηση επέφερε καταλυτικές αλλαγές στις κοινωνίες τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς να οργανωθεί από παγκόσμιους θεσμούς «με τρόπο προοδευτικό και συγκροτημένο», αλλά εξαπλώθηκε με γοργό και βίαιο ρυθμό καθώς «αφέθηκε στις δυνάμεις της αγοράς», με «θύματα» το «βιοτικό επίπεδο» και «το κοινωνικό κράτος» ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης. Υπογράμμισε, όμως, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στον «προστατευτισμό» και τον «απομονωτισμό», συμφωνώντας με τις παρατηρήσεις του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στο Νταβός.
«Πρέπει να οργανώσουμε το μέλλον με ένα διαφορετικό τρόπο» είπε ο κ. Πιτσιόρλας, επισημαίνοντας τη «νέα ισορροπία δυνάμεων» που διαμορφώνεται παγκοσμίως και σημειώνοντας ότι και η τεχνολογία πλέον έχει ανοίξει νέους ορίζοντες επικοινωνίας.
«Η παγκοσμιοποίηση είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να εργαστούμε, για να την οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να ωφεληθούμε όλοι από αυτήν την επικοινωνία μεταξύ των λαών, την πρωτοφανή δυνατότητα επικοινωνίας».
«Η στρατηγική του Δρόμου του Μεταξιού είναι η συνεισφορά της Κίνας σε αυτή την οργάνωση του μέλλοντος. Είναι μια συνεισφορά θετική» υπογράμμισε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε ότι η γνώμη της κυβέρνησης είναι ότι ο ρόλος μας (της Ελλάδας) «είναι να συμβάλλουμε, ώστε η Ευρώπη να έχει μια θετική συνεισφορά σε αυτή την προοπτική, τη μελλοντική».
Ο υφυπουργός τόνισε ότι το λιμάνι του Πειραιά δίνει σύγχρονη μορφή και προοπτική «στο θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού» και ότι, με από κοινού σχεδιασμό και αναβάθμιση των υποδομών, ο θαλάσσιος αυτός δρόμος μπορεί να συνδεθεί με το σιδηροδρομικό άξονα που διασχίζει την Κεντρική Ευρώπη και να συνδέσει τα Βαλκάνια και τη Β. Αφρική, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ενέργεια. Επίσης, υπάρχει πεδίο συνεργασίας και στις τηλεπικοινωνίες, στα τρόφιμα, κ.α. «Δεν έχουμε διαφορές, έχουμε μόνο μια κοινή προοπτική, κοινά συμφέροντα και την παράδοση μιας μεγάλης κουλτούρας πίσω μας. Επομένως είναι άριστες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε».
Στις δυνατότητες, από την ενεργοποίηση της πολιτιστικής συνεργασίας, αλλά και στην προοπτική εμβάθυνσης της ελληνοκινεζικής συνεργασίας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης.
«Το 2017 είναι έτος Ελλάδας - Κίνας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εμβάθυνση της συνεργασίας, η οποία ήδη υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Από μεριάς της ελληνικής πολιτικής, εργαζόμαστε έτσι ώστε η συνεργασία αυτή και να πλαταίνει και να βαθαίνει» και εκτίμησε ότι οι πολιτικές συνεργασίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα «θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή».
«Μπορεί η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη, Ελλάδα και Κίνα. Ωστόσο υπάρχει ένας δρόμος που ενώνει. Ένας δρόμος που τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε σημείο αναφοράς για πολλές εκδηλώσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα. Και μιλάω, όπως καταλαβαίνετε, για το Δρόμο του Μεταξιού που θα δώσει πολλές ευκαιρίες έτσι ώστε η επικοινωνία να είναι πολύ, πολύ πιο συχνή».
Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για το GC-10 το δίκτυο των αρχαίων πολιτισμών, που «το επόμενο διάστημα θα ξετυλιχθεί» και σημείωσε ότι η συνεργασία των αρχαίων πόλεων και το δίκτυο που ήδη υπάρχει είναι ένα κομμάτι που μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω σε αυτή την προσπάθεια.
Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiao Li αναφέρθηκε στις επαφές που έγιναν κατά το προηγούμενο διάστημα με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Κίνα, στις κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και στις ενέργειες των δήμων (Θεσσαλονίκη, Μαραθώνας, Κόρινθος, Μήλος, Σπάτα, Λευκάδα, Ελευσίνα, κ.α.) και των δημάρχων διαφόρων περιοχών και πόλεων που με τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τα δίκτυα ενισχύουν τις σχέσεις με κινέζικες πόλεις, και μέσα από αυτό και την συνεργασία (πολιτιστική, επιχειρηματική, οικονομική) των δύο λαών. Και προέτρεψε για ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων τους, η οποία θα μπορούσε να έχει αμοιβαίο όφελος για τους δύο λαούς. Ο πρέσβης της Κίνας είπε ότι η κινέζικη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά έχει θετική επίδραση και στη Θεσσαλονίκη και στο λιμάνι της, το οποίο έχει τις δικές του δυνατότητες. Επεσήμανε ότι με χώρα μας και ειδικότερα και με τη Β. Ελλάδα, υπάρχουν δυνατότητες επιχειρηματικών συνεργασιών και επενδύσεων σε διάφορα πεδία, όπως στην ενέργεια, στη γούνα, στον ορυκτό πλούτο, στις μεταφορές, στην ενέργεια, στον τουρισμό, κ.α., ενώ υπάρχει και θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω ενδιαφέρον από κινέζικες επιχειρήσεις για επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς. Εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και η σιδηροδρομική σύνδεση από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και την Κεντρική Ευρώπη. Αναφέρθηκε, επίσης, στο Φόρουμ που οργανώνει το Μάιο ο πρόεδρος της Κίνας για το «Δρόμο του Μεταξιού» και στο οποίο θα συμμετάσχει και η χώρα μας Τέλος, ευχήθηκε «καλή κινέζικη πρωτοχρονιά» και αναφέρθηκε και στην κοινότητα των κινέζων που ζει στη Θεσσαλονίκη, με μέλη της οποίας συναντήθηκε και συζήτησε νωρίτερα.
Χαιρετισμοί Γ. Μπουτάρη, Η. Ψινάκη, Τ. Τζήκα
Στον σημερινό εορτασμό της κινεζικής Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης και στις προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω βελτίωση της ζωής και των περίπου 2.000 Κινέζων που ζουν στην πόλη με αναβάθμιση της περιοχής της Αισώπου, με τη δημιουργία και εστιατορίων, κ.α. ενώ χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του δημάρχου Μαραθώνα και προέδρου της «Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» Ηλία Ψινάκη, που συντονίζει τις επαφές μεταξύ των δημάρχων.
«Ο πολιτισμός είναι πολύ πιο προσοδοφόρος από κάθε άλλη δραστηριότητα, το τονίζω» είπε ο κ. Μπουτάρης.
Από την πλευρά του, ο κ. Ψινάκης σημείωσε ότι η πρωτοβουλίες σύσφιξης των ελληνοκινεζικών σχέσεων έχουν προοπτική για την ενίσχυση της πολιτιστικής και οικονομικής δραστηριότητας και εξήρε και τη στάση του πρόεδρου της Κίνας που θέλει να αναδείξει το Δρόμο του Μεταξιού.
«Προσπαθούμε, μήπως μπορέσουμε να προφτάσουμε να κάνουμε το συνέδριο των δημάρχων, μαζί με τους αρχηγούς κρατών, γιατί θα πάνε είκοσι αρχηγοί κρατών, τους έχει καλέσει ο πρόεδρος Xi Jinping» είπε ο κ. Ψινάκης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Helexpo -ΔΕΘ Αναστάσιος Τζήκας αναφέρθηκε στις προοπτικές της ΔΕΘ μέσα από τη σύσφιξη της συνεργασίας και της απόφασης να είναι αυτή τη χρονιά η Κίνα, τιμώμενη χώρα.
«Ήρθε η ώρα η Θεσσαλονίκη, εκθεσιακά, να παίξει το ρόλο μιας «γέφυρας» εκθεσιακής της Κίνας με την ευρύτερη περιοχή, μια αγορά πάνω από διακόσια εκατομμύρια για να προβάλλονται κινέζικα προϊόντα, στη Ν .Α. Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στη Ν. Αφρική» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας και συνέχισε:
«Να γίνει, η Θεσσαλονίκη, ένας μόνιμος εκθεσιακός κόμβος σε αυτή την ευρύτερη περιοχή των 200 εκατομμυρίων».
Η Θεσσαλονίκη και ο Δρόμος του Μεταξιού
Ο πρέσβης της Κίνας νωρίτερα σήμερα το πρωί σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελούσε σημαντικό κόμβο του Δρόμου του Μεταξιού που συνέδεε την Ασία με την Ευρώπη και έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.
«Σήμερα η ιστορική πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να υπερηφανεύεται για την ομορφιά, τη συμμετοχικότητα, την ανοιχτή αγορά και την καινοτομία της, ενώ έχει αναδειχθεί σε τόπο παραγωγικών ανταλλαγών ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, στους τομείς τους πολιτισμού, του εμπορίου, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η ΔΕΘ με τη μακρά ιστορία των 90 ετών αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα στολίδι της πόλης και έχει εξελιχθεί σε σημαντική πύλη εισόδου κινεζικών εμπορευμάτων στην Ευρώπη» είπε.
Ο κ. Σιαολί τόνισε ότι Κίνα και Ελλάδα έχουν αναλάβει κοινή στρατηγική δέσμευση να μετατρέψουν το λιμάνι του Πειραιά στο σημαντικότερο κόμβο της Μεσογείου και της Ευρώπης και σε κρίσιμο πυλώνα συνεργασίας στο πλαίσιο του νέου Δρόμου του Μεταξιού.
«Η σιδηροδρομική γραμμή που ξεκινά από τον Πειραιά και καταλήγει στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μέσω της Θεσσαλονίκης θα διασυνδέει τον θαλάσσιο με τον ηπειρωτικό Δρόμου του Μεταξιού. Η υλοποίηση αυτή της στρατηγικής θα αποφέρει εκπληκτικές ευκαιρίες οικονομικής ολοκλήρωσης και ανάπτυξης για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και θα προσελκύσει τη συμμετοχή περισσότερων κινέζικων επιχειρήσεων στις προσπάθειες ανάπτυξης της περιοχής, ειδικότερα στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της διασύνδεσης των υποδομών» ανέφερε.
«Ως σημαντικός κρίκος της Σινο-Ευρωπαϊκής Χερσαίας και Θαλάσσιας Ταχείας Οδού η Θεσσαλονίκη σίγουρα θα απολαύσει ευρύτερες προοπτικές ανάπτυξης» τόνισε.
typosthes.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου