Κρίσιμες στιγμές! Χωρίς αποτέλεσμα το EWG - Δεν επιστρέφουν οι Θεσμοί

Κρίσιμες στιγμές! Χωρίς αποτέλεσμα το EWG - Δεν επιστρέφουν οι Θεσμοί 

Στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε το σημερινό EuroWorking Group, παρ' όλο που δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

Πηγές της ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες έως τις 17 Φεβρουαρίου του 2017 οι δανειστές θα υποβάλλουν συμβιβαστική πρόταση με μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6- 4 δισ. ευρώ για μετά το 2018 έναντι αρχικού στόχου 3,5% με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση.
Οι συζητήσεις απέχουν από το να χαρακτηριστούν παραγωγικές, διότι το ΔΝΤ ζητά πρόσθετα μέτρα από όλες τις πλευρές -αναθεωρώντας ακόμη και την κοινή στάση που είχε στο τελευταίο Eurogroup με τους λοιπούς θεσμούς-. Στο μοτίβο αυτό οι Ευρωπαίοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που το ΔΝΤ ζητά επίμονα.
Για να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος θα πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί την προκαταβολική θέσπιση μέτρων για μετά το 2018 ανεξαρτήτως των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτός ο επώδυνος πολιτικός συμβιβασμός που ζυγίζει το τελευταίο διάστημα η Αθήνα περιλαμβάνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση της έκπτωσης φόρου -δηλαδή «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου -, μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συντάξεων, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του, μέτρα για την άμεση μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων , απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
Ωστόσο, το ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες ξεκαθάρισε εμφατικά πως ακόμη και με πλήρη εφαρμογή των πολιτικών αυτών, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί λόγω του χρέους της και πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για να τεθεί αυτό σε βιώσιμη πτωτική πορεία. 
cnn.gr
 
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου