22.000 Χριστουγεννιάτικα δέντρα από τον Ταξιάρχη στολίστηκαν σε όλη την Ελλάδα

Ικανοποιημένοι με τις ποσότητες Χριστουγεννιάτικων δένδρων που διέθεσαν στις αγορές τις Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, δηλώνουν οι παραγωγοί ελάτων του Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Μιλώντας ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελατοπαραγωγών Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν περίπου 22.000 έλατα.
Ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι η αγορά ελάτου κινήθηκε καλύτερα Αθήνα στη, αφού υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν ως και 15% έλατα περισσότερασυγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή. Ωστόσο υπογράμμισε ότι ο κάθε παραγωγός επιβαρύνεται με μεγαλύτερο κόστος για την αγορά της Αθήνας, καθώς καλείται να πληρώσει - εκτός από τα μεταφορικά - 2.500 ευρώ προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες τιμές κυμαίνονται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι πήγαν λίγο καλύτερα,αυξημένες κατά 5%, σε σχέση με περσινή αντίστοιχη περίοδο. Συγκεκριμένα, η τιμή ενός ελάτου ξεκινούσε στα 30 ευρώ στη Θεσσαλονίκη και στα 45 ευρώ στην Αθήνα, ενώ θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερες εάν οι οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλλουν στους Δήμους τόσο μεγάλα ποσά. 
Ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι το ποσό που βάζει ένας παραγωγός ελάτου στην τσέπη στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρωνιάς είναι "βοηθητικό" και κυμαίνεται από 2.000 έως και 6.000 ευρώ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής είναι ένα ορεινό χωριό που δραστηριοποιείται παραδοσιακά με την καλλιέργεια και την πώληση ελάτων, ενώ διαθέτει στην ελληνική αγορά το 65% των Χριστουγεννιάτικων δένδρων. Η πώληση των ελάτων του χωριού φτάνει τα τελευταία χρόνια τα 20-22.000 δένδρα ετησίως, λιγότερα κατά 50% από το 2008, όπως υπογράμμισε ο κ. Ξάκης.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου