Πολιτική κρίση-κοινωνική αναταραχή «βλέπει» το Stratfor

Την κοινωνική αναταραχή εντοπίζει ως βασική απειλή για την Ελλάδα το 2016 το Stratfor, το οποίο στις ετήσιες προβλέψεις του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα λόγω ισχνής πλειοψηφίας. Tην ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι προβλέψεις το think tank, η Ελλάδα δεν αναμένεται να βγει από την ευρωζώνη το 2016, ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να λυθούν τα προβλήματά της. Τέλος, προβλέπει ασθενική ανάπτυξη για την ελληνική οικονόμία την επόμενη χρονιά ενώ προβλέπει πως «η επιμονή της Γερμανίας και η αντίσταση της Ελλάδας θα κάνουν δύσκολη την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης και οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους πιθανότατα θα καθυστερήσουν ως το τέλος του 2016».

Τα δύο προβλήματα της κυβέρνησης 

Σύμφωνα με το Stratfor, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα: την πολιτική αστάθεια και την κοινωνική αναταραχή, ενώ αναφερόμενο στην ελληνική οικονομία, σημειώνει ότι θα καταγράψει για ακόμη μία χρονιά αμελητέα ανάπτυξη και εξαιρετικά υψηλή ανεργία.
Αυτό θα οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, κάτι που μπορεί να αναγκάσει τη Βουλή να επιβραδύνει το μεταρρυθμιστικό έργο. 
Όπως αναφέρει, η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια πολύ μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, σύμφωνα με το Stratfor, ακόμη και αν η κυβέρνηση έπεφτε, είναι πιθανό αυτή να αντικαθίστατο από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή συνασπισμού που θα μπορεί να εγκρίνει διατάξεις στη βουλή.    

Το χρέος, η Γερμανία και οι μεταρρυθμίσεις 

Ακόμη, στην ανάλυσή του, το Stratfor υπογραμμίζει πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι η αποπληρωμή του χρέους αλλά η κοινωνική αναταραχή. 
«Για το 2016 η σοβαρότερη απειλή για την Ελλάδα δεν είναι η αποπληρωμή του χρέους αλλά η κοινωνική αναταραχή. Δεν θεωρείται πιθανή μία κρίση, όπως εκείνη του 2015 καθώς η χώρα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα πιεστικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του χρέους, κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας ή Grexit είναι χαμηλότερος από ότι το 2015. Αλλά η επιμονή της Γερμανίας και η αντίσταση της Ελλάδας θα κάνουν δύσκολη την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης και οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους πιθανότατα θα καθυστερήσουν ως το τέλος του 2016. Δεν περιμένουμε η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη το 2016, αλλά τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν πολύ δρόμο για να επιλυθούν. Αν ενισχυθεί η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, αρχικά από τους πολίτες και στην συνέχεια από την κυβέρνηση, η χώρα θα μπει σε τροχιά για μια ακόμα αναπόφευκτη σύγκρουση με τους πιστωτές της» προβλέπει το Stratfor.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου