Η Τσεχία ετοιμάζεται για «Czexit»


 
Την εγκατάλειψη του ανώτατου ορίου στην ενίσχυση της ισοτιμίας της κορώνας με το ευρώ προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Τσεχίας.


Η Τσεχία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το τριετές καθεστώς διατηρήσης «πλαφόν» στην ισοτιμία του νομίσματος με το ευρώ αργότερα το 2017, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, o Momjir Hampl δήλωσε ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, με τον πληθωρισμό στο 2%, επιτρέπουν στην κεντρική τράπεζα να αποσύρει το «ταβάνι» στην ισοτιμία της κορώνας.

Αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν πως η κεντρική τράπεζα θα εγκαταλείψει τη σταθερή ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα στις 27 κορώνες/ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Τα τελευταία τρία χρόνια η κεντρική τράπεζα της Τσεχίας αναγκάστηκε να αγοράσει συνάλλαγμα, για να μην αφήσει την ισοτιμία να ανέβει πάνω από αυτό το επίπεδο.

Ωστόσο η απότομη αύξηση των εισροών λόγω του πληθωρισμού εντείνει τις πιέσεις στην ισοτιμία του νομίσματος με το ευρώ και καθιστά πολύ «ακριβή» τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος.
 
euro2day.gr


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου