Τ.Στίγκλιτζ: «O N.Tραμπ κέρδισε τις εκλογές γιατί ο Μ.Ομπάμα έσωσε τις αμερικανικές ελίτ και βούλιαξε την μεσαία τάξη»

 
ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ


Toν βασικό λόγο της ήττας του Συστήματος Ομπάμα-Κλίντον-Σόρος από το Ν.Τραμπ στις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές εκθέτει ο διάσημος νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε άρθρο του στο Project Syndicate και δεν είναι άλλος από την στήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα στις ελίτ μετά την κρίση του 2008 και την εγκατάλειψη της αμερικανικής μεσαίας τάξης.
 
Επί της ουσίας ο Μ.Ομπάμα «έκοψε» άπειρο χρήμα για να σώσει τα μπόνους των μεγάλων τραπεζικών στελεχών με αποτέλεσμα να διπλασιάσει το αμερικανικό δημόσιο χρέος μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια και να μειώσει τις αποδοχές του μέσου Αμερικανού.
 
Η αυξανόμενη ανισότητα και το το άδικο πολιτικό σύστημα έφεραν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
 
«Στις 20 Ιανουαρίου του 2017 ο Donald Trump θα γίνει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και επείδή σιχαίνομαι να σας λέω "σας το είχα πει" αυτό το αποτέλεσμα δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Όπως έχω εξηγήσει από το 2002  στο βιβλίο μου «Globalization and its Discontents» οι πολιτικές που χρησιμοποιήσαμε για να διαχειριστούμε την Παγκοσμιοποίηση έσπειραν τους σπόρους μια μεγάλης δυστυχίας. Ειρωνικά ένας υποψήφιος από το ίδιο κόμμα που ώθησε την πιο άγρια διεθνή οικονομική και εμπορική ενσωμάτωση κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να τα αναιρέσει όλα αυτά.
 
Φυσικά δεν υπάρχει επιστροφή, η Κίνα και η Ινδία είναι τώρα ενσωματωμένες στην παγκόσμια οικονομία και η τεχνολογική καινοτομία μειώνει των αριθμό των χειρωνακτικών εργασιών παγκοσμίως. Ο Trump δεν μπορεί να αναπαράξει τις καλοπληρωμένες χειρωνακτικές δουλειές του παρελθόντος μπορεί μόνο να ωθήσει για προηγμένη μεταποίηση που απαιτεί πολύ υψηλότερες δεξιότητες και θα απασχολήσει πολύ λιγότερο κόσμο»
 
«Η άνοδος των ανισοτήτων στο μεταξύ θα δημιουργεί συνεχώς απελπισία ειδικά ανάμεσα σοτυς λευκούς ψηφοφόρους της Μέσης Αμερικής που έδωσαν την νίκη στον Ν.Τραμπ.
 
Όπως έδειξε η μελέτη των οικονομολόγων Anne Case και Angus Deaton ο μέσος όρος ζωής των μεσήλικων λευκών Αμερικανών μειώνεται,καθώς αυξάνονται οι αυτοκτονίες, η χρήση ναρκωτικών και ο αλκοολισμός.
 
Το ίδιο το National Center for Health Statistics αναφέρει ότι συνολικά στην χώρα ανεξαρτήτως φυλής για πρώτη φορά σε 20 χρόνια μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής!
 
Στα πρώτα τρία χρόνια της ανάρρωσης από τηνκρίση του 2008 το 91% των κερδών πήγε στην κορυφή δηλαδή στο 1% των εύπορων. Καθώς οι τράπεζες της Wall Street ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δισεκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων οι ιδιοκτήτες σπιτιών λάμβαναν κατάσχεση του ακινήτου τους.
 
Η κυβέρνηση Ομπάμα έσωσε τράπεζες, τραπεζικούς, μετόχους και κατόχους ομολόγων. Οι οικονομική του ομάδα έσπασε τους νόμους τουκαπιταλισμού και έσωσε την ελίτ επιβεβαιώνοντας αυτό που εκατομμύρια Αμερικανοί υποψιάζονταν και ο Τραμπ έλεγε, ότι τό σύστημα ειναι σικέ»

pronews.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου