Λαγκάρντ: Εάν καταδικαστώ, θα παραιτηθώ

 Η Κριστίν Λαγκάρντ  πριν από την έναρξη της δίκης.
Η Κριστίν Λαγκάρντ πριν από την έναρξη της δίκης.
ΠΑΡΙΣΙ. Ενώπιον γαλλικού δικαστηρίου βρέθηκε χθες η διευθύντρια του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατηγορούμενη για αμέλεια, η οποία επέτρεψε στον πάλαι ποτέ πανίσχυρο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί να υπεξαιρέσει δημόσια κεφάλαια.

Η κ. Λαγκάρντ, που αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη ότι ενήργησε καλόπιστα, κινδυνεύει –εφόσον καταδικαστεί– με ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ. Η 60χρονη πρώην δικηγόρος έθεσε τον εαυτό της σε «υποχρεωτική άδεια» από τα καθήκοντά της στην ηγεσία του ΔΝΤ, αφήνοντας να εννοηθεί σε συνέντευξή της στο περιοδικό «L’Obs» ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της εάν καταδικαστεί. Η διαδικασία πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, με την απόφαση να αναμένεται την ίδια ημέρα, εκτός και αν το αίτημα της υπεράσπισής της για αναβολή γίνει δεκτό από την έδρα.

Σύμφωνα με τον συνήγορο της κ. Λαγκάρντ, «το δικαστήριο πρέπει πρώτα να αποφανθεί εάν υπήρξε όντως υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος», προτού δικάσει την επικεφαλής του ΔΝΤ για αμέλεια.

Η πρώην υπουργός κατηγορείται ότι επέτρεψε –«ελαφρά τη καρδία», σύμφωνα με τους εισαγγελείς– το φθινόπωρο του 2007 την πραγματοποίηση διαδικασίας επιδιαιτησίας σε παλιά διένεξη μεταξύ του Μπερνάρ Ταπί και της πάλαι ποτέ δημόσιας τράπεζας Credit Lyonnais, γύρω από τη μεταπώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas.

Τον Ιούλιο του 2008, οι εισαγγελείς κατηγορούν την κ. Λαγκάρντ για την άρνησή της να προσφύγει κατά της απόφασης της επιδιαιτησίας, που απένειμε στον Ταπί 400 εκατ. ευρώ. «Η κ. Λαγκάρντ επέδειξε στην υπόθεση αυτή επιζήμια αμέλεια και βιασύνη, στερώντας από το κράτος την ευκαιρία να αποφύγει την υπεξαίρεση των κεφαλαίων αυτών από τον Ταπί», αναφέρει το κατηγορητήριο εναντίον της Κριστίν Λαγκάρντ. Η απόφαση της επιδιαιτησίας ακυρώθηκε το 2015 και ο Ταπί υποχρεούται να αποζημιώσει το γαλλικό κράτος.
kathimerini.gr
Έντυπη
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου