H νέα εποχή της ΝΔ και το τέλος του "καραμανλισμού"

h-nea-epoxi-tis-nd-kai-to-telos-tou-karamanlismouΝέα εποχή, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει από σήμερα στη Νέα Δημοκρατία, μετά την μεγάλη ανατροπή που έκανε και την ανάδειξή του στην ηγεσία της κεντροδεξιάς παράταξης. Παράλληλα, βαριά ρίχνει τη σκιά της στο καραμανλικό σύστημα που έως χθες το βράδυ φάνταζε πανίσχυρο, η νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη που εξουδετέρωσε πλήρως τους καραμανλικούς σχεδιασμούς.
 
Η εξέλιξη της εσωκομματικής αναμέτρησης αναδεικνύει τη βαριά ήττα του πρώην Πρωθυπουργού και όλου του καραμανλικού συστήματος, στο οποίο εντάσσεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που είχε επενδύσει πολλά στην εκλογή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
 
Η νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη όμως και η πλήρης ανατροπή των προγνωστικών, καθώς μέχρι το φιάσκο της αναβολής των εκλογών το Νοέμβριο, δεν φαινόταν ότι περνούσε στο δεύτερο γύρο.
 
Η ζωή όμως, όπως και η πολιτική, κάνει κύκλους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και απέναντι σε διάφορα γαλάζια συστήματα εξουσίας, ενώ η νίκη του επέφερε και καίριο πλήγμα στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε με τον τρόπο του εμπλακεί στα εσωκομματικά της Ν.Δ. δείχνοντας την προτίμησή του στον Βαγγ. Μεϊμαράκη.
 
Άρα, η μεγάλη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη, αφού η υποψηφιότητα του είχε πάρει κινηματικά χαρακτηριστικά στην ελληνική κοινωνία και σηματοδοτούσε την ανανέωση στη ΝΔ, αποτελεί βαριά ήττα για το καραμανλικό μπλοκ, το οποίο είχε σύσσωμο συνταχθεί πίσω από την υποψηφιότητα του Βαγγ. Μεϊμαράκη.
 
Ο ίδιος ανέτρεψε το μειονέκτημα των 11,3 μονάδων που είχε από τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, αν και πολλοί έλεγαν ότι ήταν αδύνατη η ανατροπή. Στο πλευρό του όμως τάχθηκαν οι ψηφοφόροι του Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ το ρόλο του στο βορρά έπαιξε ο Απόστολος Τζιτζικώστας,πολλοί ψηφοφόροι του οποίου εξοργισμένοι από τον λυσσαλέο πόλεμο των καραμανλικών στο πρόσωπό του, επέλεξαν τον Κυρ. Μητσοτάκη που στηρίχθηκε και από ομάδα «σαμαρικών».

 
Η ήττα του Βαγγ. Μεϊμαράκη έχει επηρεάσει πάρα πολύ και έχει προκαλέσει προβληματισμό στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, η οποία σύσσωμη, μαζί με τους αποκαλούμενους βαρόνους της Κεντροδεξιάς, αλλά και τη συντριπτική πλειονότητα των κοινοβουλευτικών στελεχών του κόμματος, είχαν στοιχηθεί απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη.
 
Όλοι μαζί τον πυροβολούσαν, υιοθετώντας –με διάθεση απαξίωσης- τα επιχειρήματα των αντιπάλων της ΝΔ περί «νεοφιλελευθερισμού» και «ελιτισμού» που εκφράζει ο «γιος του πρώην πρωθυπουργός που ψηφίζεται στις αστικές περιοχές».  Μόνο που η επιλογή των νεοδημοκρατών ήταν διαφορετική και εστάλη και μήνυμα στον Κ. Καραμανλή ότι ο λόγος του δεν περνάει όπως παλαιότερα στην κομματική και κοινωνική βάση της Ν.Δ. και είναι η δεύτερη ήττα του μετά το δημοψήφισμα, όπου εμφανίστηκε και υποστήριξε το "Ναι".

Πολλοί θεωρούν ότι η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ θα θέσει, έτσι, τέλος στην ιδιότυπη συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-Καραμανλή, η οποία κυοφορήθηκε με μυστικές επαφές και τηλεφωνήματα, όπως επιβεβαίωσαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.
 
Μεγάλη ήταν και η ήττα του Μεγάρου Μαξίμου που μέσω των φιλοκυβερνητικών επικοινωνιακών μηχανισμών προκάλεσαν αντισυσπείρωση μεταξύ των Νεοδημοκρατών οι οποίοι έβλεπαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπιζε με ψυχραιμία τις επιθέσεις που δεχόταν και επέμενε ότι στόχος του είναι να καταστήσει τη Ν.Δ. αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική δύναμη. 
 
Επίσης, αρκετοί λένε ότι η εκλογή Μητσοτάκη θα περιορίσει τον ρόλο του «καραμανλικού» προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος είχε επιστρατευθεί υπέρ του κ. Μεϊμαράκη και έκανε επαφές και τηλεφωνήματα για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του.
 
Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον οποίο πολλοί έλεγαν ότι δεν είχε καμία τύχη όταν άρχιζε η εσωκομματική διαδικασία πριν περίπου 4 μήνες, ανοίγει νέα σελίδα και νέο κύκλο στη Ν.Δ..
 
Η νίκη αυτή επιτεύχθηκε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, σαρώνοντας ισχυρούς μηχανισμούς και συστήματα εξουσίας, εντός και εκτός της ΝΔ και τους φιλοκυβερνητικούς επικοινωνιακούς μηχανισμούς, που είχαν συμβιβαστεί με τη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Ήδη, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι με την εκλογή Μητσοτάκη, εκτός από τη νέα εποχή για τη Ν.Δ., άνοιξε καινούργια σελίδα όχι μόνον για την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά συνολικά για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Παράλληλα, στέλνεται ηχηρό μήνυμα, εκτός από τα ποικιλώνυμα Νεοδημοκρατικά συστήματα, και προς την κυβέρνηση, η οποία είχε δείξει με πολλούς τρόπους ότι δεν ήθελε την εκλογή του, ενώ θα επιφέρει και εξελίξεις και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ που θα δεχθούν ισχυρή πολιτική πίεση.
 
Ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να σπάσει αυγά και δείχνει αποφασισμένος να κάνει πράξη την ανανέωση της παράταξής του και να συγκρουσθεί ευθέως και κατά μέτωπο με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ήδη, η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη προκαλεί ευρύτερες συζητήσεις και μένει να φανεί πως θα αποδειχθεί καταλύτης για τις όποιες πολιτικές εξελίξεις που προβλέπονται ραγδαίες. 
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου