Ο Γιώργος Κουτρουμάνης εφ' όλης της ύλης στον Σταύρο Λυγερό για το ασφαλιστικό

«Ο Γιώργος Κουτρουμάνης εφ' όλης της ύλης στον Σταύρο Λυγερό για το ασφαλιστικό - Κεντρική ΕικόναΤο ασφαλιστικό θα είναι μπροστά μας ως πρόβλημα όσο αντιμετωπίζεται αποσπασματικά χωρίς να περιλαμβάνεται στο γενικότερο σχέδιο για το οικονομικό μοντέλο, που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια και δεν θα υπάρξει βιώσιμη λύση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90.1 και την εκπομπή διάλογοι με τον Σταύρο Λυγερό ο πρώην υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ

Τόνισε ότι «δεν χρειάζεται μόνο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό σχέδιο που έχει να κάνει με το μέλλον της Ευρώπης και τον προσανατολισμό της ενώ παράλληλα πρέπει να δούμε την χρηματοδότηση του συστήματος επειδή το μοντέλο στην Ελλάδα στηριζόταν στην εργασία ενώ στο περιβάλλον της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας πρέπει να βρεθούν νέες πηγές χρηματοδότησης».
Υποστήριξε ότι «η ενοποίηση των ταμείων σε ένα δεν θα αποδώσει όσα υπολογίζονται καθώς είναι διαφορετική φύση των επαγγελμάτων και δεν μπορεί ο ΟΓΑ να μεταφέρει το πρόβλημά του στο ταμείο επαγγελματιών», προτείνοντας ως λύση «τρία ταμεία ένα που να αφορά υπαλλήλους, ένα δεύτερο αυτοαπασχολούμενους και ένα τρίτο αγροτών».
Ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι «το ασφαλιστικό δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στον τομέα των συντάξεων αλλά εξίσου πρέπει να δοθεί βάρος και στην περίθαλψη»  και πρόσθεσε : « Από τη στιγμή που συνεστήθη ο ΕΟΠΥΥ έχει διαχωριστεί το κόστος περίθαλψης από το συνταξιοδοτικό δεν έχουμε καταφέρει όμως να καταστήσουμε τον ΕΟΠΥΥ δυνατό για να διαπραγματεύεται καλύτερες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του κυρίως τα δημόσιο τομέα.
Ο πρώην υπουργος είπε πως «έχουν γίνει βήματα αλλά σε αυτή την κατεύθυνση απομένουν πολλά να γίνουν καθώς πολλά χρήματα από τα αποθεματικά των ταμείων έπεσαν στον πηγάδι της σπατάλης κυρίως από το 2000 και μετά».
Υποστήριξε ότι «ο αναδιανεμητικός ρόλος του συστήματος ασφάλισης αφορά και στην διαφάνεια, σημειώνοντας ότι ειδικά στον τομέα της σύνταξής πρέπει να υπάρξει ποσοτικοποίηση για να καθοριστεί το επίπεδο της αναδιανομής και της ανταποδοτικότητας».
Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι «δεν είναι άδικο να παίρνει κάποιος δυο συντάξεις επειδή έχει καταβάλει διπλές εισφορές» υπογραμμίζοντας ότι «είναι ακατανόητη η συζήτηση που καθιστά ούτε λίγο ούτε πολύ ως ένοχο κάποιον ο οποίος παίρνει 2 χιλιάδες ευρώ σύνταξη δουλεύοντας  και πληρώνοντας εισφορές 40 - 45 χρόνια».
Πρόσθεσε ότι «τα ταμεία θα έπρεπε να εντάξουν τους οφειλέτες επιχειρηματίες σε ένα πιο ευέλικτο καθεστώς προκειμένου να διευκολυνθούν στην αποπληρωμή με βάση όμως κανόνες που δεν θα επιτρέπουν την δημιουργία φαινομένων διαφθοράς».
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου