Την αναθεώρηση της ΚΑΠ ζήτησαν οι Νέοι Αγρότες από τον Β. Αποστόλου

yp agr1- Συστήνονται δύο ομάδες εργασίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης - Π. Γιαλαγκολίδης: «Αθέμιτος ανταγωνισμός με την υπάρχουσα Γεωργική Πολιτική»

Την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2017 και την εξάλειψη των αδικιών που περιέχει η εφαρμοζόμενη ΚΑΠ, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Νέων Αγροτών, από τον Υπουργό Αγροτικής ΑνάπτυξηςΒαγγέλη Αποστόλου. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συμμετείχαν εκπρόσωποι 10 Ενώσεων Νέων Αγροτών από αντίστοιχους νομούς της χώρας, ενώ τη Χαλκιδική εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της ΕΝΑ Χαλκιδικής, Παύλος Γιαλαγκολίδης.
Τα αιτήματα των νέων αγροτών προς τον Υπουργό ήταν:
- Αναδιανομή δικαιωμάτων με αξιοκρατικά κριτήρια και απόλυτη προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (το 50% του εισοδήματός τους να είναι γεωργικής προέλευσης).
- Αναθεώρηση των κριτηρίων κατανομής της ενιαίας ενίσχυσης και λοιπών ενισχύσεων μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
- Εξυγίανση του καταλόγου κατανομής της ενιαίας ενίσχυσης (ταυτοποίηση των ΑΦΜ)
- Κριτήρια για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.

yp agr2
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Νέων Αγροτών επεσήμαναν ότι ο τρόπος με τον οποίο καθορίστηκαν τα δικαιώματα την προηγούμενη περίοδο (ιστορικά δικαιώματα), δημιούργησε μεγάλες ανισότητες για τους νέους αγρότες και τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνει αναδιανομή των δικαιωμάτων με αξιοκρατικά κριτήρια. 
Ο Υπουργός από την πλευρά του διαβεβαίωσε τους νέους αγρότες ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου και της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική στήριξή τους από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και από τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο αγροτικός χώρος δεν έχει μέλλον αν δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες σαν τις δικές σας. Έχουμε χρέος όχι μόνο να λύσουμε προβλήματα των νέων αγροτών που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν - όπως είναι η αστοχία του εθνικού φακέλου στον τρόπο αντιμετώπισης των ιστορικών δικαιωμάτων - αλλά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια ουσιαστική στήριξη στους νέους αγρότες. Η στήριξη αυτή θέλουμε λοιπόν να είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή. Εργαζόμαστε καθημερινά για την οριοθέτηση του πλαισίου που θα διασφαλίζει στους νέους αγρότες ένα βιώσιμο εισόδημα και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να παράγουν. Χωρίς τη δική σας συνεισφορά δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική στη γεωργία και την κτηνοτροφία».
Τόνισε, δε, ότι οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα πρόσβασης και αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για την υλοποίηση επενδύσεων σε μέτρα όπως η εγκατάσταση νέων γεωργών, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση, προγράμματα Leader κλπ. 
Ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι για την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ που θα γίνει το έτος 2017 απαιτείται και η συνδρομή των νέων αγροτών και τους κάλεσε να συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους στην Ομάδα Εργασίας του ΥπΑΑΤ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, καθώς και στην Ομάδα Εργασίας για το νέο ΠΑΑ και τις δράσεις που αφορούν τους νέους αγρότες, πρόταση που έκαναν αποδεκτή οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Νέων Αγροτών.
Οι αγρότες δεσμεύτηκαν να αποστείλουν τις προτάσεις τους έως το καλοκαίρι, ώστε να συμπεριληφθούν στη αναθεώρηση της ΚΑΠ (η Ελλάδα πρέπει να υποβάλλει τις προτάσεις της στην Κομισιόν έως τις 30 Αυγούστου).

voulh agr
Επίσκεψη στη Βουλή
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία των Νέων Αγροτών επισκέφθηκε τη Βουλή, για να συναντηθεί και να συζητήσει το θέμα με τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑΠαναγιώτα Βράντζα, η οποία είναι υπεύθυνη για το θέμα της ΚΑΠ και μάλιστα έχει υποβάλλει σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Ο Π. Γιαλαγκολίδης
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΝΑ Χαλκιδικής, μιλώντας στο halkidikifocus δήλωσε: «Με την υπάρχουσα Γεωργική Πολιτική υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Ένας ηλικιωμένος αγρότης παίρνει τη σύνταξη του ΟΓΑ και παράλληλα κάποιες χιλιάδες ευρώ από παλιά δικαιώματα, ενώ ένας νέος δεν παίρνει απολύτως τίποτα. Αυτή η αδικία πρέπει να διορθωθεί».
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου