Κατερίνα Παπακώστα : Ανάδειξη Διευθυντών Εκπαίδευσης



Με τον ν. 4351/2015 για τις βοσκήσιμες γαίες ψηφίστηκε διάταξη του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την εκλογή διευθυντών Εκπαίδευσης. Στο νέο σύστημα επανέρχεται το υποκειμενικό κριτήριο της συνέντευξης, το οποίο θα υπερτερεί από τα ακαδημαϊκά προσόντα και την διοικητική εμπειρία. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον ν. 4327/2015 είχε...




καταργήσει την συνέντευξη, και τώρα την επανέφερε.
            Το νέο σύστημα εκλογής δείχνει την προσπάθεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη χειραγώγηση του τομέα της Εκπαίδευσης και στην στελέχωση αυτών των νευραλγικών θέσεων από στελέχη προσκείμενα στην Κυβέρνηση. Οι υποψήφιοι διευθυντές Εκπαίδευσης θα κρίνονται και θα εκλέγονται από τα Περιφερειακά Συμβούλια, μέλη των οποίων θα είναι ο εκάστοτε περιφερειακός διευθυντής της περιοχής, που θα είναι διορισμένος από την Κυβέρνηση, ένας σύμβουλος και ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, διορισμένοι από το Υπουργό Παιδείας, και δύο αιρετοί εκπρόσωποι των συνδικαλιστών των εκπαιδευτικών.
            Ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, εξέφρασε αμέσως την δυσαρέσκειά του με την εν λόγω τροπολογία, δηλώνοντας την άγνοια των Θεσμών για την πρόθεση του Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε αυτή την αλλαγή. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα κατηγόρησε το αρμόδιο Υπουργείο για προσπάθεια πολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης της Χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη επανεξέτασης της αξιολόγησης της συνεργασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Θεσμούς.
            Δεδομένου ότι στις 8 Ιανουαρίου 2016 θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων διευθυντών Εκπαίδευσης και από τις 12 έως 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι συνεντεύξεις των υποψηφίων, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την ποιότητα της διαδικασίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Ποιος ο λόγος για τον οποίο επαναφέρατε το κριτήριο της συνέντευξης, την οποίο καταργήσατε με το ν. 4327/2015;
  1. Επιχειρείται η πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης της Χώρας και ιδίως του ευαίσθητου τομέα του Υπουργείο Παιδείας ενισχύοντας τους αρεστούς σας έναντι των άριστων;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
 Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2015
Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου                                                            
Βουλευτής Β’ Αθηνών

aetosxalkidikis
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου