Πρώτη η Νάουσα θα παράγει ρεύμα από το… πόσιμο νερό!

 
Πανευρωπαϊκή καινοτομία από τη Νάουσα



Πανευρωπαϊκή καινοτομία ετοιμάζεται να κάνει πραγματικότητα η πόλη της Νάουσας με τη χρήση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για παραγωγή ενέργειας. Αν το καταφέρει; Τότε, θα γίνει η πρώτη πόλη που το πόσιμο νερό της… παράγει ηλεκτρικό ενέργεια. Όπως δηλώνει ο δήμαρχος της Νάουσας, κ. Νίκος Κουτσογιάννης, «Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη μικρή μας Νάουσα σε ένα Δήμο έξυπνης ενεργειακής συμπεριφοράς».
Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρίας Σπυράκη και της επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νερό, Esther De Lange. Εκεί, ο κ. Κουτσογιάννης ανέλυσε πως το project μίας Νάουσας πρότυπο για όλη την Ευρώπη μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Εννιά υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα εκμεταλλευτούν την υψομετρική διαφορά – η πόλη βρίσκεται στους πρόποδες του Βερμίου – και θα μετατρέπουν το πόσιμο νερό σε ενέργεια, το οποίο στη συνέχεια θα πωλείται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κουτσογιάννης πρόκειται για μία επένδυση με άμεσα οφέλη για την πόλη. Η παραγωγή θα φτάνει τα 2,5 μέγα βατ ετησίως, κάτι που μεταφράζεται σε 1,4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Όπως είπε ο δήμαρχος, καταδεικνύοντας το μέγεθος της εισροής χρημάτων, πέρυσι η Νάουσα έλαβε από το κράτος το ποσό των… 460.000 ευρώ για έργα.
Με στόχο, λοιπόν, την αειφορία και την οικονομική αυτάρκεια, η Νάουσα καινοτομεί. Καινοτομεί και με δύο ακόμη παρεμβάσεις: 1) Με την περαιτέρω εκμετάλλευση του δικτύου ύδρευσης και την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου (η θερμοκρασία του νερού είναι πιο υψηλή) ώστε να θερμαίνονται τα δημοτικά κτίρια, αλλά και 2) την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα δημοτικά κτίρια. Ο κ. Κουτσογιάννης παρουσίασε και ακόμη δύο σημαντικές ενέργειες για την πόλη της Νάουσας, με το νέο δημαρχείο να είναι το πρώτο 100% ενεργειακό κτίριο στην Ελλάδα, αλλά και τον πρώτο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ποδηλάτων.
Συνολικά, το κόστος της επένδυσης για τα έργα αυτά ανέρχεται στα 6,7 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ο δήμος Νάουσας όχι μόνο θα πουλάει ρεύμα αξίας 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά θα εξοικονομεί και 510.000 ευρώ ετησίως μετά την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών – λεφτά που διαφορετικά πηγαίνουν στους λογαριασμούς ρεύματος.  Πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο; Ο Δήμος Νάουσας έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία έχει προεγκρίνει το δάνειό του, ωστόσο, υπάρχει κι ένα δεύτερο σημαντικό σημείο. Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης, ο αγωγός TAP είναι διατεθειμένος να χορηγήσει κομμάτι του έργου.
Μ. Σπυράκη: Δεν υπάρχει άλλο νερό
Παράλληλα, η Μαρία Σπυράκη στην τοποθέτησή της επισήμανε πως «Δεν υπάρχει άλλο νερό. Η εξοικονόμηση και η επαναχρησιμοποίηση του είναι επιβεβλημένες. Είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να μην έχουμε περεταίρω ρύπανση του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα όμως η επαναχρησιμοποίηση του νερού δίνει επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς της νέας οικονομίας που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας».  Όπως τόνισε και η Αντιπρόεδρος του Esther De Lange, «δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλος για να πετύχεις. Αρκεί να είσαι έξυπνος και οι λύσεις που παρουσιάστηκαν είναι έξυπνες».
typosthes.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου