Έτσι διευρύνει την παγκόσμια επιρροή της η Κίνα




Δράττει την ευκαιρία της στροφής των ΗΠΑ στον απομονωτισμό και... επενδύει


Δράττωντας την ευκαιρία που της ανοίγει η διαφαινόμενη στροφή των ΗΠΑ στον απομονωτισμό, η Κίνα εντείνει περαιτέρω τις κινήσεις της προς διεύρυνση της παγκόσμιας επιρροής της, χρησιμοποιώντας τον πλέον δοκιμασμένο δρόμο: τις επενδύσεις. Το Πεκίνο σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις του σε αναπτυσσόμενες χώρες την επόμενη πενταετία, με έμφαση στην Ασία και ιδιαίτερα τις 62 χώρες που αποτελούν τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού».

Σε σχετική έκθεση στελεχών της Credit Suisse με επικεφαλής τη Σεν Χου, αναλύτρια της ελβετικής τράπεζας με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι στις εν λόγω 62 χώρες η Κίνα θα επενδύσει κεφάλαια από 313 έως 502 δισ. δολαρίων το πραναφερόμενο διάστημα.

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών θα διοχετευθούν σε Ινδία, Ρωσία, Ινδονησία, Ιράν, Αίγυπτο, Φιλιππίνες και Πακιστάν. 

Σημειωτέον, ότι σύμφωνα με άρθρο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Τζου Ξιαοτσουάν, στο περιοδικό της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, China Finance, για τις επενδύσεις στον νέο Δρόμο του Μεταξιού θα χρησιμοποιηθούν τα νομίσματα των χωρών της περιοχής και όχι δολάρια ή άλλα διεθνή νομίσματα, κάτι που θα μειώσει τον συναλλαγματικό κίνδυνο και θα ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυτών των χωρών.

Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Ξινχουά, η Κίνα έχει ήδη επενδύσει πάνω από 50 δισ. δολάρια στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού από το 2013, οπότε και εγκαινίασε αυτήν την πρωτοβουλία ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει 56 οικονομικές και εμπορικές ζώνες στις χώρες του Νέου Δρόμου του Μεταξιού, από τις οποίες προκύπτουν φορολογικά έσοδα σχεδόν 1,1 δισ. δολαρίων.

Φυσικά, από τον χάρτη διεύρυνσης της σφαίρας επιρροής του Πεκίνου δεν βγαίνει η Αφρική, όπου οι ήδη εκτεταμένες κινεζικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά περίπου 79 δισ. δολάρια σε 13 χώρες. 

Η αναλύτρια της ελβετικής τράπεζας στο Χονγκ Κονγκ εκτιμά ότι «το μέλλον της Κίνας διαγράφεται πολλά υποσχόμενο», καθώς η αποχώρησή των ΗΠΑ από πολυμερείς συμφωνίες δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για το Πεκίνο. «Έτσι, οι επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό μπορούν να είναι ακόμη πιο σημαντικές για τον υπόλοιπο κόσμο στην παρούσα συγκυρία» επισημαίνει. 

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το ύψος των επενδύσεων βασίστηκαν σε υπολογισμούς σχετικά με τη ζήτηση και την προσφορά, κυρίως σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομών, αλλά και στη στάση του Κινέζου προέδρου, που έχει συγκαλέσει σύνοδο κορυφής των 62 χωρών του Δρόμου του Μεταξιού στις 14 - 15 Μαΐου.

Μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, ο Κινέζος πρόεδρος αναδεικνύεται σε υπερασπιστή του ελεύθερου εμπορίου και μεθοδεύει την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Κίνας. Στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός υπεραμύνθηκε του ελεύθερου εμπορίου, ενώ σε κείμενό του στο Businessweek τόνισε ότι η Κίνα θα προωθήσει δυναμικά την ανοικτή οικονομία και το ελεύθερο εμπόριο. 

sofokleousin.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου