Δηλητηριώδης συνύπαρξη...

Φώφη Γεννηματά, Ευάγγελος Βενιζέλος 

Σοβαρό αγκάθι στη σχέση Γεννηματά - Βενιζέλου οι προεκλογικές δεσμεύσεις για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες

Oι δυσκολίες της συνύπαρξης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη Φώφη Γεννηματά στην απογαλακτισμένη από τη Ν.Δ. Δημοκρατική Συμπαράταξη αναδείχθηκαν έντονα την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας ακόμη ένα δημόσιο μπρα ντε φερ αιχμών και επικρίσεων ανάμεσα στη νυν και τον πρώην αρχηγό της Χαριλάου Τρικούπη.
Η συνειδητή προσπάθεια χάραξης διαχωριστικών γραμμών με τη συντηρητική παράταξη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παράλληλα με τη διατήρηση σαφέστατων αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκ μέρους της Φ. Γεννηματά, φαίνεται ότι δεν βρίσκει σύμφωνους άπαντες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, γεγονός που δημιουργεί εσωτερικό αναβρασμό και εκρήξεις.
Το κυριότερο πεδίο αντιπαράθεσης της ηγεσίας με τους διαφωνούντες έγκειται ειδικότερα στη στάση του κόμματος μετεκλογικά και εφόσον τεθεί το δίλημμα της συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Η επίσημη και ομοφώνως συμφωνηθείσα θέση προβλέπει τη στήριξη ενός σχήματος εθνικής συνεννόησης με απαραίτητη προϋπόθεση την ένταξη σε αυτό τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου κόμματος, είτε το προβάδισμα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη Ν.Δ.
Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση που η κυβερνητική συμπόρευση των δύο πρώτων καταστεί ανέφικτη, όπως είναι και το πιθανότερο με βάση τα σημερινά δεδομένα; Θα συμβάλει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη συγκρότηση κυβέρνησης, έστω με έναν εκ των μονομάχων, ή θα επιμείνει στη σημερινή στάση της, με συνέπεια να χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές;
Από τη Χαριλάου Τρικούπη διευκρινίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκ των προτέρων απάντηση για το μετεκλογικό σκηνικό, καθώς αυτό αποτελεί συνάρτηση του ποσοστού που θα λάβει ο κάθε φορέας και της δύναμης που θα της προσδώσει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός.
«Διεκδικούμε την ενίσχυσή μας για να μπορέσουμε να επιβάλουμε στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Και γιατί όχι να μην είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη η δεύτερη δύναμη», τονίζουν στην «Εφ.Συν.» συνομιλητές της Φ. Γεννηματά. Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν, «δεν θα αποτελέσουμε παράγοντα αποσταθεροποίησης και δεν θα βάλουμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό».
Οι παραπάνω διαβεβαιώσεις, όσο «καθαρές και ξάστερες» κι αν είναι για κάποιους, για ορισμένους άλλους -του Ευάγγελου Βενιζέλου συμπεριλαμβανομένου- θεωρούνται αμφίσημες. Σύμφωνα με την οπτική του, το ΠΑΣΟΚ οφείλει και προεκλογικά να δεσμευτεί ότι δεν θα προκληθεί ακυβερνησία και ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.
Ο κ. Βενιζέλος έχει υποστηρίξει ότι το σχήμα πρέπει να αποτυπώνει την ευρεία συνεργασία όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων «και του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ», για τον οποίο προκαταβολικά κρίνει ότι θα χάσει τις εκλογές.
Κατά την ίδια πολιτική άποψη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να μετάσχει, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει να συγκροτήσει κυβέρνηση με την πρώτη αλλά όχι αυτοδύναμη Ν.Δ., διότι διαφορετικά θα φερθεί ανεύθυνα και θα παίξει το παιχνίδι των σκοπιμοτήτων του Αλέξη Τσίπρα.
Τα επεισόδια Γεννηματά-Βενιζέλου, αν και ελεγχόμενα, δεν προβλέπεται να τερματιστούν. Και να σκεφτεί κανείς ότι τυπικά ώς τις εκλογές απομένουν περισσότερα από δύο χρόνια...
efsyn.gr
 
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου