Στόχος επιθετικής προπαγάνδας η Μέρκελ, λένε Ευρωπαίοι ειδικοί

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
Στο επίκεντρο μιας στοχευμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο δημόσιο πρόσωπο στη Γηραιά Ήπειρο, βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με ομάδα εργασίας ευρωπαίων ειδικών στις Βρυξέλλες, οι οποίοι προσπαθούν να εντοπίσουν ψευδείς ειδήσεις που όπως λένε διοχετεύονται κατ’ εντολήν κυρίως της Μόσχας.
Ένα απ’ αυτά τα “fake news” έβαλε μάλιστα στο ίδιο σακί τη γερμανίδα καγκελάριο με τους ισλαμιστές τρομοκράτες που αιματοκύλησαν τις Βρυξέλλες και το Παρίσι.
Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί συνειδητά τα “fake news” ως εργαλείο εξουσίας, λέει η ομάδα εργασίας της Ε.Ε., που δραστηριοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2015. Μέχρι σήμερα τα 11 μέλη της ομάδας έχουν εντοπίσει πάνω από 2.500 ψευδείς ειδήσεις – ένα ψήγμα μόνον σε σύγκριση με τον τεράστιο όγκο fake news που κυκλοφορεί.
Η γερμανίδα καγκελάριος είχε μπει ήδη από πέρυσι στο στόχαστρο μιας κατευθυνόμενης από τη Μόσχα μηντιακής επίθεσης λόγω της πολιτικής της στο προσφυγικό, ανέφερε εκπρόσωπος της Ε.Ε. σε δημοσιογράφους. Και πρόσθεσε ότι η Μέρκελ θα πρέπει να αναμένει και νέες επιθέσεις ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, ενώ πιθανοί στόχοι μιας ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης είναι η Ολλανδία και η Γαλλία, όπου διεξάγονται προσεχώς κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.
Θεωρίες συνωμοσίας και τρομοκρατικές απειλές
Πέρα από θεωρίες συνωμοσίας οι ειδικοί λένε ότι εντόπισαν και φανταστικές τρομοκρατικές απειλές. Επισημαίνουν ότι στις ψευδείς ιστορίες, που κυκλοφορούν, κυριαρχεί η απαξίωση της Δύσης λόγω της υποστήριξης που παρείχε στο Κίεβο στην κόντρα με τη Μόσχα για το ουκρανικό, ενώ διαδεδομένες είναι και θεωρίες περί γενοκτονίας του ρωσόφωνου πληθυσμού στην ανατολική Ουκρανία.
Στόχος της εκστρατείας, που φέρεται να στηρίζει η Ρωσία, δεν είναι τόσο να πειστούν οι ακροατές, τηλεθεατές και αναγνώστες για την ακρίβεια των εν μέρει απίστευτων «πληροφοριών», όσο το να σπαρεί ο σπόρος της αμφιβολίας και να κλονιστεί η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις σε θέματα, όπως π.χ. το προσφυγικό.
Και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα για μια ρωσική ανάμειξη στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές . Από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης το 2014 είχαν παρατηρήσει αύξηση της ρωσικής προπαγάνδας και της εκστρατείας παραπληροφόρησης στη Γερμανία.
Άνοδο των λαϊκιστών στη Γερμανία καταγράφει νέα δημοσκόπηση
Η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να μετριάσει τις διαρροές ψηφοφόρων του κόμματός της προς την αντιμεταναστευτική «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που έχει γαντζωθεί εδώ και καιρό στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις επωφελούμενη απ’ τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική της καγκελαρίου στο προσφυγικό. Μάλιστα σε σφυγμομέτρηση που έκανε το Ινστιτούτο ΙΝSA για λογαριασμό της Bild στο διάστημα μεταξύ 20-23 Ιανουαρίου, η υποστήριξη προς την AfD αυθήθηκε κατά μία μονάδα στο 14,5%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ υποχώρησαν κατά μία μονάδα στο 32,5%. Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες διατηρούν το ποσοστό τους στο 21%.
iefimerida.gr

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου