Soros: Μετά το 2008, η ΕΕ μετατράπηκε σε μια ένωση πιστωτών – οφειλετών με επικεφαλής τη Γερμανία

 
«Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι οι ελίτ τους είχαν κλέψει τη Δημοκρατία».

Στις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες του κόσμου αναφέρθηκε μέσω άρθρου του στο Project Syndicate ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής, George Soros.

Αφού πραγματοποιήσει μία εκτενή αναδρομή στη δική του ζωή και την προσωπική του πορεία, ο 86χρονος δισεκατομμυριούχος χαρακτήρισε την τωρινή χρονική συγκυρία «πολύ επώδυνη», επισημαίνοντας τις ανοικτές «πληγές» ορισμένων χωρών, όπως η άνοδος του φασισμού και της φασιστικής δικτατορίας ή της Μαφίας. 

Η εξήγηση που δίνει στα παραπάνω δυσάρεστα φαινόμενα είναι η αποτυχία των εκλεγμένων ηγετών να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των πολιτών, αλλά και την αυξημένη ανισότητα σε φτωχές και πλούσιες χώρες που προκάλεσε η παγκοσμιοποίηση. 

«Στον ανεπτυγμένο κόσμο ωφελούνται κυρίως όσοι κατέχουν το κεφάλαιο, οι οποίοι αποτελούν λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού. (…)

«Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι οι ελίτ τους είχαν κλέψει τη Δημοκρατία», σχολιάζει σχετικά…

Στη συνέχεια ο κ. Soros επικεντρώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως ο ίδιος ήταν «ένας άπληστος υποστηρικτής της από την ίδρυσή της κιόλας». 

Αφού υπενθυμίσει την επιτυχημένη πορεία του μπλοκ στις αρχές, σχολιάζει όπως μετά «κάτι πήγε στραβά»:
«Μετά το κραχ του 2008, η εθελοντική ένωση των ίσων μετατράπηκε σε μια σχέση μεταξύ πιστωτών και οφειλετών, όπου οι οφειλέτες είχαν δυσκολίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και οι πιστωτές καθορίζουν τους όρους που οι οφειλέτες πρέπει να υπακούσουν.

Η Γερμανία αναδείχθηκε ως η ηγεμονική δύναμη στην Ευρώπη, αλλά απέτυχε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που οι επιτυχημένοι ηγεμόνες πρέπει να πληρούν.

Μετά την επανένωση της Γερμανίας, η αναλογία ένα προς ένα αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ ακριβή…

Όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, η Γερμανία δεν αισθάνονται αρκετά πλούσια για να αναλάβει οποιεσδήποτε πρόσθετες υποχρεώσεις.

Η Angela Merkel διαμήνυσε τότε ότι κάθε κράτος - μέλος θα πρέπει να φροντίσει τα χρηματοπιστωτικά του ιδρύματα.

Αυτή ήταν η αρχή μιας διαδικασίας αποσύνθεσης.

Μετά το 2008, η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη έγιναν ολοένα και πιο δυσλειτουργικές»...

Ο κ.Soros εκτιμά ότι αποτόλμησα όλων των παραπάνω είναι η γιγάντωση του αντι-ευρωπαϊκού ρεύματος εντός των κρατών – μελών, κάτι που αποδείχθηκε και με την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.

«Η Δημοκρατία βρίσκεται τώρα σε κρίση. 

Ακόμα και οι Η.Π.Α. εξέλεξαν έναν Πρόεδρο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δικτάτορα. (…)

Το υπουργικό συμβούλιο του Donald Trump αποτελείται από ανίκανους εξτρεμιστές και συνταξιούχους στρατηγούς», σχολιάζει…

Καταλήγοντας, ο μεγαλοεπενδυτής εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του για τη μοίρα της Ε.Ε., η οποία «κινδυνεύει και από την επιρροή του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin» που με τις πρακτικές του «βοήθησε στην εκλογή του Donald Trump». 

Όπως αναφέρει, τους επόμενους μήνες η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία πιθανότατα θα εκλέξουν κάποιον ηγέτη που να είναι πιο φιλικός προς τον κ. Putin…
 
bankingnews.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου