Τσακαλώτος: Μετά την επιστολή αφοσίωσης στο Μνημόνιο, «ξεσπά» κατά του Σόιμπλε!

 
«Η εμμονή στους κανόνες θα διαλύσει την Ευρώπη – Μόνιμος ζουρλομανδύας το Σύμφωνο Σταθερότητας»


Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από την επιστολή αφοσίωσης στο Μνημόνιο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «ξέσπασε» κατά του Σόιμπλε, προειδοποιώντας πως η εμμονή στους κανόνες θα διαλύσει την ευρωζώνη.
Ο υπουργός Οικονομικών, σε άρθρο του στο Open Democracy, τόνισε πως η απάντηση της Ευρώπης στην άνοδο των ακραίων πολιτικών δυνάμεων πρέπει να είναι η εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής, που δεν θα βάζει ως προτεραιότητα τον πληθωρισμό και τα ελλείμματα αλλά την τόνωση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.
Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτηρίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης «μόνιμο ζουρλομανδύα» και σημειώνει πως χωρίς μια ατζέντα με «κοινωνική αφήγηση», δηλαδή που θα έχει ως βάση την ανάπτυξη και μια διαφορετική οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική για την ευρωζώνη, που θα ενσωματώνει τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματά τους, οι λαϊκιστές θα συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος.
«Το επιχείρημα της αφήγησης αυτής», επισημαίνει, «είναι ότι η ΕΕ βασίζεται σε κανόνες και ότι η αλλαγή των κανόνων αυτών κάθε τόσο μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ. Επιπλέον, κατά την ίδια αφήγηση, οι πολίτες του Βορρά έχουν κουραστεί από τη διάσωση εκείνων του Νότου, που είτε δεν μπορούν είτε είναι απρόθυμοι να συμμορφωθούν με τους κανόνες». 
«Με λίγα λόγια, η Ευρώπη μπορεί να διασωθεί ως ένα ενιαίο σύνολο, αν όλα τα κράτη-μέλη γίνουν περισσότερο σαν την Γερμανία. Εάν δεν το πράξουν, τότε λαϊκίστικες και φυγόκεντρες δυνάμεις θα αναπτυχθούν στον Βορρά και θα υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό ιδεώδες» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην πολιτική Σόιμπλε. 
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το κοινωνικό αφήγημα υποστηρίζει ότι χωρίς μια τέτοια ατζέντα που θα περιλαμβάνει τις ανησυχίες των πολιτών για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, οι ακροδεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος, καθώς απηχούν στις υλικές ανάγκες της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστέρας και της Κεντροδεξιάς.

 star.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου