Φορολογικοί παράδεισοι στην Ευρώπη



Η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο συγκαταλέγονται στους 10 πρώτους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου, παρά την εκστρατεία της Ε.Ε. κατά της φοροδιαφυγής. Αυτή είναι η εκτίμηση της Oxfam, της διεθνούς οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας, που διαπίστωσε ότι αυτές οι χώρες επιβάλλουν από εξαιρετικά χαμηλούς έως μηδενικούς συντελεστές φορολογίας στις επιχειρήσεις, δεν παρακρατούν φόρους και δεν συμμετέχουν σε διεθνείς συμφωνίες κατά της φοροδιαφυγής. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες διαπιστώνεται ότι προσφέρουν φορολογική έδρα σε μεγάλες, συχνά πολυεθνικές, επιχειρήσεις, οι οποίες μεταφέρουν σε αυτές τα τεράστια κέρδη τους για να μειώσουν κατά πολύ τους φόρους τους.

Η Ιρλανδία υφίσταται εδώ και μήνες έντονες πιέσεις από την Κομισιόν για να εισπράξει 13 δισ. ευρώ μη καταβληθέντες φόρους από την Apple. Το 2014 ο κολοσσός της υψηλής τεχνολογίας εκμεταλλεύθηκε ειδική συμφωνία με το Δουβλίνο και φορολογήθηκε με 0,005%.

Την ίδια στιγμή, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Κύπρος υφίστανται πιέσεις από την Κομισιόν, καθώς τις κατηγορεί για τις ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες που συνάπτουν με μεγάλες επιχειρήσεις. Την περασμένη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Χρέους και Ανάπτυξης, που φέρει αυτές τις υπερβολικά ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες να έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 50% την τελευταία διετία, ειδικότερα στο Λουξεμβούργο και στο Βέλγιο. Η Oxfam τονίζει ότι τα τελευταία 30 χρόνια μειώνονται οι φόροι που πληρώνουν μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς πολλές κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε ανταγωνισμό φορολογικών εκπτώσεων για να τις προσελκύσουν στις χώρες τους. Παράλληλα, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν υπερτριπλασιαστεί: από 2 τρισ. δολάρια το 1980 σε 7,2 τρισ. δολάρια το 2013. Οπως επισημαίνει η Oxfam, όταν οι κυβερνήσεις μειώνουν τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο εναλλακτικές: είτε να περικόψουν δαπάνες που προορίζονται για τη μείωση της ανισότητας είτε να αυξήσουν άλλους φόρους, όπως ο ΦΠΑ, που και πάλι επιβαρύνουν δυσανάλογα τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.
Σκάνδαλο Lux Leaks
Οι τρεις Γάλλοι που συνεργάστηκαν προ διετίας και αποκάλυψαν τη συστηματική φοροαποφυγή πολυεθνικών εταιρειών κάθονται εκ νέου στο εδώλιο, επιζητώντας την πλήρη αθώωσή τους. Πρόκειται για τους Αντουάν Ντελτούρ και Ραφαέλ Αλέ, τους δύο υπαλλήλους της PwC που προώθησαν περίπου 30.000 εμπιστευτικά έγγραφα στον Γάλλο δημοσιογράφο-ερευνητή Εντουάρ Περέν και έφεραν στο φως τις σκανδαλώδεις συμφωνίες ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης που είχαν συνάψει μυστικά μεγάλες πολυεθνικές με το Λουξεμβούργο. Τουλάχιστον 300 πολυεθνικές, όπως η εταιρεία αναψυκτικών Pepsi, η αλυσίδα επίπλων IKEA και η Apple, απέδιδαν φόρους που συνήθως ήταν μικρότεροι του 1% των κερδών τους. Κι ενώ οι αποκαλύψεις κατέδειξαν ότι οι συμφωνίες προκαλούσαν απώλειες εσόδων δισεκατομμυρίων ευρώ, οι υπάλληλοι της PwC καταδικάστηκαν σε φυλάκιση δώδεκα και εννέα μηνών και καταβολή χρηματικών προστίμων 1.500 και 1.000 ευρώ, αντίστοιχα. Με την έφεση που άσκησαν, και εκδικάζεται από χθες, επιζητούν την αθώωσή τους, όπως και ο δημοσιογράφος Εντουάρ Περέν, στου οποίου την πρωτόδικη αθώωση άσκησε έφεση το Λουξεμβούργο.
kathimerini.gr
Έντυπη
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου