Επτά απίθανες εφαρμογές των drones μπαίνουν στη ζωή μας

Τα drones μπαίνουν ολοένα πιο δυναμικά στη ζωή μας και βρίσκουν εφαρμογή παντού: από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την ασφάλεια, μέχρι τις αγροτικές καλλιέργειες και τις τηλεοπτικές παραγωγές.
Σύμφωνα, με πρόσφατη εκτίμηση της έγκριτης σχολής δημοσιογραφίας Poynter, το 2016 θα είναι ένα έτος-σταθμός για τη χρήση των drones.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι όπως όλα τα «εργαλεία», όμως, εκτός από θεμιτούς χρησιμοποιούνται και για αθέμιτους σκοπούς, όπως είναι οι ληστείες και η παρακολούθηση ιδιωτικών στιγμών.  Όλα θα εξαρτηθούν από το θεσμικό πλαίσιο που θα καταρτιστεί στις εκάστοτε χώρες όσον αφορά στη χρήση των μην επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian παρουσιάζει μερικές από τις πλέον πρωτότυπες εφαρμογές των «ιπτάμενων ρομπότ»:
1. Μικροβιολογικές εξετάσεις στις φάλαινες
Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, οι ωκεανολόγοι της Antarctic Ocean Alliance (Συμμαχία για τον Ωκεανό της Ανταρκτικής) συνεργάστηκαν με την εταιρεία Yuneec για να χρησιμοποιήσουν τα drones της στους μικροβιολογικούς ελέγχους των φαλαινών.
Έτσι, τα drones πετούν πάνω από τις φάλαινες-φυσητήρες και την ώρα που αυτές εκτινάσσουν νερό –τη γνωστή «μύξα των φαλαινών– και το ειδικό τριβλίο Πέτρι που φέρουν τα drones συλλέγει τους μικροοργανισμούς που χρειάζονται οι επιστήμονες για να παρακολουθούν την υγεία των αγαπημένων θηλαστικών.
2. Δημοσιογραφική έρευνα
Τόσο στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα – Λίνκολν, όσο και στο Πανεπιστήμιο του Μισούριυπάρχουν ειδικά μαθήματα δημοσιογραφίας με drones.
Επίσης, υπάρχει η ομάδα PSDJ (Επαγγελματική Ένωση Δημοσιογραφίας με Drones) που έχει μέλη από 37 χώρες και στόχος της είναι να «διερευνήσει τις βέλτιστες πρακτικές της χρήσης των drones σε διάφορες της δημοσιογραφίας σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ των οποίων οι αστυνομικές έρευνες, οι φυσικές καταστροφές, ο αθλητισμός και το περιβάλλον».
3. Σέρβις σε εστιατόρια
Δύσκολα τα πράγματα για τους φοιτητές και τους άνεργους ηθοποιούς, αλλά και όσους άλλους βλέπουν τη δουλειά του σερβιτόρου ως προσωρινή λύση για να καλύψουν τα έξοδά τους. Σε μια εποχή που τα ρομπότ απειλούν να διώξουν τους ανθρώπους από τις θέσεις εργασίας, τα drones αναλαμβάνουν να σερβίρουν… τραπέζια.
Καλά ακούσατε. Μπορούν να μεταφέρουν φορτίο –φαγητά ή ποτά– έως 2 κιλά και ήδη εξυπηρετούν τους πελάτες ενός εστιατορίου στη Σιγκαπούρη. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο «ρόδινα» όσο ακούγονται (για τους εστιάτορες). Μια πελάτισσα των TGI Friday’s κατήγγειλε πρόσφατα ότι χτυπήθηκε από ένα drone την ώρα που δειπνούσε στη γνωστή αλυσίδα.  Όσον αφορά στα tips, μάλλον τα drones δεν έχουν τις ίδιες προσδοκίες.
4. Πορνογραφία
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα drones έχουν «χτίσει καριέρα» στην πορνογραφία. Τίποτα δεν εμποδίζει τις πετούμενες κάμερες να τραβήξουν πλάνα από ζευγάρια «σε τρυφερές στιγμές» στα βουνά και τα λαγκάδια, τις παραλίες και τα σκάφη. Από τους «ψηφιακούς ματάκηδες» δεν γλιτώνουν straight ή guy ζευγάρια, όσο καλά και αν έχουν κρυφτεί.
Διανομή φαγητού κατ΄οίκον
Πριν λίγα χρόνια, η Domino’s παρουσίασε μια μεγάλη πρωτοπορία στην εποχή του delivery: διανομές πίτσας με drones, των λεγόμενων «DomiCopter». Η μεγάλη στιγμή φαίνεται πως έφτασε και η παγκόσμια αλυσίδα είναι έτοιμη να στέλνει τις πίτσες στους πελάτες της με… ειδικές πτήσεις. Ήδη, πάντως, κάνει διανομή πίτσας με αυτοκινούμενα οχήματα, γιατί όχι και ιπτάμενα;
Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, η Domino’s αφιέρωσε έναν ολόκληρο χρόνο για να αναπτύξει τα DRU (Domino’s Robotic Units), τα οποία σύντομα θα μπουν σε δοκιμαστική εφαρμογή.
Οι «ιπτάμενοι πιτσαδόροι» κατασκευάζονται από αλουμίνιο και ατσάλι και ζυγίζουν 181 κιλά. Διαθέτουν GPS και είναι προγραμματισμένα να πιάνουν ακόμη και την κουβέντα με τους πελάτες. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, δύσκολα θα μπορεί να αποφύγει κανείς τα φιλοδωρήματα.
Διανομές… κάθε είδους
Η Amazon δεν θα μπορούσε να λείπει από την «επανάσταση» των drones και εδώ και έναν χρόνο πειραματίζεται στις διανομές πακέτων μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τον Νοέμβριο 2015 η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο όπου ο Jeremy Clarkson παρουσιάζει τον πρώτο επίσημο διανομέα της Amazon.
Το πρότυπο αεροσκάφος κινείται οριζόντια και κάθετα και, καθώς υπόσχεται παραδόσεις εντός 30 λεπτών, η Amazon προτείνει προσχεδιασμένους αεροδιαδρόμους που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από drones-διανομείς.
 https://youtu.be/MXo_d6tNWuY
7. Τέχνη
Τα drones έχουν βάλει «στο μάτι», εκτός από τους επιχειρηματίες, και οι καλλιτέχνες. Μέχρι στιγμής, τα ιπτάμενα ρομπότ έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στην τέχνη της φωτογραφίας, αλλά έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι ζωγράφοι και οι καλλιτέχνες της visual art. Όσοι δοκίμασαν το «Drone painting» είδαν να δημιουργούνται αφηρημένα έργα, τύπου Jackson Pollock. Αν έχετε δει κάποιο graffiti στη γειτονιά σας και απορείτε πώς γίνεται να το έφτιαξε κάποιος τόσο ψηλά, σκεφτείτε ένα drone – graffiti artist.
insider.gr

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου