Ελληνίδα θεά από αρχαιοκάπηλο αρχαιοπώλη βγαίνει σε δημοπρασία

Μια Αφροδίτη ιδιαίτερα αισθησιακή, παριστάνει αρχαίο  άγαλμα που θα βγει σε δημοπρασία στους Christie's της Νέας Υόρκης. Ο ακέφαλος κορμός ταυτίστηκε από τον Έλληνα ερευνητή δρα Χρήστο Τσιρογιάννη, με φωτογραφίες από το αρχείο Ρόμπιν Σάιμς. Ποιος είναι ο Σάιμς; Ένας από τους πλέον διαβόητους αρχαιοκάπηλους στον κόσμο. Το 93% των αρχαιοτήτων που διακίνησε όσο δρούσε ως αρχαιοπώλης είχε παράνομη προέλευση.
Ο Έλληνας αρχαιολόγος, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έστειλε επιστολή στην Ιντερπόλ και στην Αστυνομία της Νέας Υόρκης, όπως κάνει πάντοτε σε ανάλογες περιπτώσεις. Σε αυτή αναφέρει πως το αρχαίο, με αριθμό καταλόγου 92, το οποίο  πρόκειται να δημοπρατηθεί στις 25 Οκτωβρίου, ταυτίζεται με το αρχείο Σάιμς που έχει κατασχεθεί. (Σε αυτό περιλαμβάνονται πολλές αρχαιότητες ελληνικής προέλευσης, τις περισσότερες από τις οποίες έχει ταυτίσει ο δρ. Τσιρογιάννης). Πρόκειται για κορμό θεάς με χιτώνα, ρωμαϊκό αντίγραφο ελληνιστικού έργου και μάλλον παριστάνει την Αφροδίτη. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 100- 150 χιλιάδες δολάρια.


Οι Christie’s δεν αναφέρουν στην ιστορία προέλευσης του αντικειμένου το πέρασμά του από το αρχαιοπωλείο ή τη συλλογή Σάιμς. Στον κατάλογο αναγράφεται: «αντικείμενο διακεκριμένης ιδιωτικής συλλογής. Προέλευση: η γκαλερί Perpitch στο Παρίσι. Αποκτήθηκε από τον τωρινό ιδιοκτήτη από αυτήν, πριν από το 1991».
Ο αρχαιολόγος ζητά τη διερεύνηση του παρελθόντος για το συγκεκριμένο άγαλμα, ιδίως πριν από το 1991. Το θέμα είναι σοβαρό, καθώς σύμφωνα με συνθήκη της UNESCO ό,τι έχει αγοραστεί μετά το 1970 θα πρέπει να έχει διαφανή διαδρομή που να είναι επακριβώς γνωστή.
Το έργο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα ενός στιλ που λέγεται «wet draping» και πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική γλυπτική περί τα τέλη του 5ου αι. π.Χ. Υπήρχε μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή και συντείνει στο να παρουσιάζεται ανάγλυφος ο χιτώνας και το κορμί της θεάς (Αφροδίτη, Νίκη, Ίρις και Ήβη) να φαίνεται σχεδόν γυμνό, με αποτέλεσμα  άκρως αισθησιακό.
Και μια ο λόγος περί Σάιμς, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε αν ποτέ το υπουργείο Πολιτισμού εξέτασε τις αποθήκες του στο Λονδίνο, και αν κατάφερε να πάρει κάποιες αρχαιότητες ελληνικής προέλευσης από αυτές. Πρόκειται για υπόθεση η οποία είναι μετέωρη εδώ και πολλά χρόνια. Ο ίδιος ο Σάιμς έχει εξαφανιστεί, παρότι εκκρεμούν σε βάρος του καταδίκες και ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται σήμερα.
Δεκαετία κλείνει άλλωστε η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Σχοινούσα, στην οποία ήταν ανακατεμένος ο Σάιμς, μαζί με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο οποίος είχε ήδη αποβιώσει όταν η αστυνομία έκανε την έρευνα, τις συλλήψεις και απήγγειλε κατηγορίες και η υπόθεση δεν έχει καν εκδικαστεί πρωτοδίκως. Η δίκη έχει λάβει πολλές αναβολές, με κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων. Μια ακόμα ημερομηνία διεξαγωγής έχει οριστεί τον ερχόμενο μήνα. Θα γίνει;

liberal.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου