«Στο πόδι» οι κάτοικοι της Πάτμου-Το 80% του νησιού θεωρείται… δάσος

«Στο πόδι» οι κάτοικοι της Πάτμου-Το 80% του νησιού θεωρείται… δάσος


Έξαλλοι είναι οι κάτοικοι της Πάτμου καθώς οι δασικοί χάρτες αναφέρουν πως το 80%του νησιού θεωρείται… δάσος, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τις περιουσίες τους.

 Πάτμος: Κήρυξαν "δάσος" το 80% του νησιού - Κεντρική Εικόνα
Οι εκτάσεις της Πάτμου έχουν χαρακτηριστεί δασικές κατά 80% παρόλο που τα δέντρα στο νησί αποτελούν είδος προς εξαφάνιση και αυτό που ανθεί είναι κυρίως η… ρίγανη.
Οι κάτοικοι καλούνται να αντιμετωπίσουν το αλαλούμ που προκλήθηκε από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, χωρίς να έχουν ούτε δασολόγο, μα ούτε και τα χρονικά περιθώρια. Οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ δήμου και υπουργείου Περιβάλλοντος δυο βδομάδες μετά δεν έχουν φέρει καμιά αλλαγή, ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, παραδέχτηκε, σύμφωνα με τον δήμαρχο, πως έχουν γίνει τραγικά λάθη, τα οποία όμως θα διευκρινιστούν με σχετική εγκύκλιο που θα αναρτηθεί στις 15 Μαρτίου.
Ίδια κατάσταση φαίνεται να επικρατεί στους Αρκιούς και στο Μαράθι. Τα νησάκια που ανήκουν στο δήμο της Πάτμου και το χειμώνα δεν έχουν περισσότερους από 45 κατοίκους. Τα συνολικά τους στρέμματα είναι 41 χιλιάδες. Από αυτά, λοιπόν, τα 31 – 32 χιλιάδες έχουν χαρακτηριστεί δασικά! Παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη Σύμη.
«Στα δύο νησιά, την Πάτμο και τους Αρκιούς, ο τρόπος με τον οποίο αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες ήταν εντελώς πρόχειρος, βιαστικός και χωρίς τεκμηρίωση» λέει σε έντονο ύφος ο δήμαρχος της Πάτμου, Γρηγόρης Στόικος στην Δημοκρατική της Ροδου, και συνεχίζει «η αρμόδια υπηρεσία, Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου που ανάρτησε τους δασικούς χάρτες δεν έλαβε υπόψη ούτε ιδιοκτησίες, ούτε κτίσματα, ούτε ζώνες, ούτε οικισμούς, ούτε γεωργικές εκτάσεις. Χαρακτήρισε το 80% τόσο της Πάτμου, όσο των Αρκιών δασικές εκτάσεις. Χαρακτηρισμός πέρα για πέρα απαράδεκτος. Τα οικόπεδα και τα σπίτια είναι δικά μας!».
Το πρόβλημα ωστόσο πάει παραπέρα. Οι κάτοικοι του νησιού μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβάλει καμία ένσταση καθώς πιστεύουν πως όλο αυτό που συμβαίνει είναι παράλογο. Ταυτόχρονα, δεν προτίθενται να πληρώσουν κάτι για το οποίο θεωρούν λάθος. Αν, λοιπόν, δεν βρεθεί κάποια λύση, ο δήμαρχος ανησυχεί πως θα χρειαστεί να πληρωθούν όλα τα παράβολα από τον δήμο – βγάζοντάς τον και αυτόματα εκτός προϋπολογισμού. «Αν το αρμόδιο υπουργείο δεν λάβει υπόψη του όλες αυτές τις παραμέτρους, τότε οι περισσότεροι άνθρωποι θα χάσουν τις περιουσίες τους, τα δασικά κάποια στιγμή θα τα διεκδικήσει το Ελληνικό Δημόσιο – εκτός και αν αυτός είναι ο σκοπός του κράτους».
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Share on Google Plus

About Leonidas Dimitriadis

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου