Προς τα πού κινείται το «έξυπνο» χρήμα

Οι διεθνείς επενδυτές αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε ιαπωνικά ομόλογα στα υψηλότερα τετραετίας τον Σεπτέμβριο και αγόρασαν περισσότερα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης, αφήνοντας πίσω τους τις μαζικές πωλήσεις στα μέσα αυτού του μήνα και διατυπώνοντας την πίστη τους στη δέσμευση των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν τα προγράμματα αγοράς τίτλων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν 45 διαχειριστές κεφαλαίων και διευθυντές σε τμήματα επενδύσεων χρηματιστηριακών οίκων και τραπεζών στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία, οι επενδύσεις σε ιαπωνικά ομόλογα αυξήθηκαν στο 15,9% επί των διεθνών χαρτοφυλακίων – πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2012. Επιπλέον, στην έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 15 και 28 Σεπτεμβρίου, φάνηκε ότι οι επενδυτές διεύρυναν την έκθεσή τους σε περιουσιακά στοιχεία της Ευρωζώνης στο 27,9%, στα υψηλότερα επίπεδα από φέτος τον Φεβρουάριο. Οι κινήσεις αυτές παρατηρήθηκαν, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι στις αρχές του μήνα οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα εξαμήνου και στη συνέχεια υπήρξαν ρευστοποιήσεις. Οι δε αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών τίτλων σημείωσαν ρεκόρ τριμήνου και των αντίστοιχων γερμανικών ανήλθαν πέραν του μηδενός πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο. Οι φόβοι πως οι δέσμες υποστηρικτικών μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες θα φθάσουν στο τέλος τους αμβλύνθηκαν ώς ένα βαθμό με τις δηλώσεις της Τραπέζης της Ιαπωνίας. Μετά την τελευταία συνεδρίασή της στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, η διοίκησή της ανέφερε ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να υπερβεί τον στόχο του 2%, προτού διακόψει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, δεσμεύθηκε να διατηρήσει τις αποδόσεις 10ετών ομολόγων σχεδόν στο μηδέν. «Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ιαπωνία κατέστησαν σαφές ότι παραμένουν προσηλωμένες στα προγράμματα αγοράς τίτλων και ότι προθυμοποιούνται να στηρίξουν την αγορά για μεγαλύτερο διάστημα», παρατηρεί ο Γιαν Μποπ, υπεύθυνος στρατηγικής τοποθέτησης περιουσιακών στοιχείων στην Bank J Safra Sarasin. «Κι αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να προβληματίζονται με την προοπτική αναδίπλωσης των κεντρικών τραπεζών».

Οι φόβοι αναθερμάνθηκαν, όταν στην τελευταία συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προχώρησε σε ανακοίνωση νέων μέτρων. Στη συνέχεια σημειώθηκαν πωλήσεις, αλλά οι τιμές των ομολόγων σύντομα ανέκαμψαν. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν το 72% των διαχειριστών και των διευθυντών επενδύσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφερε πως δεν προβλέπει περαιτέρω μαζικές πωλήσεις φέτος. «Αν και οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν οι μεγαλύτερες αγοράστριες των τίτλων με τα μηνιαία προγράμματά τους, είναι πιθανόν οι τιμές των ομολόγων να παραμείνουν διογκωμένες και οι αποδόσεις υποτονικές», επισημαίνει ο Πίτερ Λόουμαν, διευθυντής τμήματος επενδύσεων στην εταιρεία διαχείρισης πλούτου Investment Quorum. Ο Ραφαέλ Γκαγιάρδο της Natixis Asset Μanagement υπογραμμίζει ότι, επειδή η παγκόσμια ανάπτυξη δεν αναμένεται να επιταχύνει τον βηματισμό της, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα επιτρέψουν περαιτέρω μαζικές πωλήσεις ομολόγων ώστε να μη διακυβευθεί η ευπαθής ανάκαμψη. Τέλος, δεν υπήρξαν αλλαγές στις συνολικές τοποθετήσεις επενδυτών σε μετοχές και ομόλογα τον Σεπτέμβριο, με ποσοστά 44% και 41,3% αντίστοιχα επί των χαρτοφυλακίων. Τα εν λόγω ποσοστά είναι τα υψηλότερα σε διάστημα τουλάχιστον πενταετίας, ενώ ειδικά τα χρηματιστήρια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα τους επόμενους μήνες.


kathimerini.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου