Εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο: «Το Relocation δεν αφορά τα νησιά»

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, αλλά μόνο για αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, διευκρίνισε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών. Η δήλωση του κ. Γιοχάνες Ντίμροντ έγινε με αφορμή δηλώσεις του κ. Νίκου Ξυδάκη στην εφημερίδα Die Welt, στην οποία έκανε λόγο για άρνηση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν την υπόσχεσή τους να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, απαντώντας σε ερώτηση για το «σκάλωμα» σε ό,τι αφορά τη διανομή προσφύγων από την Ελλάδα στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ,  ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι «θα πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά». Ο κ. Ζάιμπερτ υπενθύμισε τη δήλωση της καγκελαρίου Ά. Μέρκελ στη σύνοδο των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη, ότι η Γερμανία είναι διατιθεμένη να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες απ' ό,τι της αντιστοιχούν. Παράλληλα όμως αναμένει από όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αν αυτό δεν γίνει τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι πρόσφυγες να επιδιώξουν να έρθουν παράνομα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. «Και αυτό δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός» είπε ο κ. Ζαίμπερτ, γιατί «θα αύξανε εκ νέου την πίεση στα ελληνοβουλγαρικά ή σε άλλα σύνορα».
Αναφορικά με την κριτική του Νίκου Ξυδάκη ότι η ΕΕ δεν στηρίζει την Ελλάδα στα νησιά επαρκώς με προσωπικό ο κ. Ντίμροντ επέμεινε ότι αυτό δεν ισχύει τουλάχιστον για το Βερολίνο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών η Γερμανία έχει διαθέσει στην Frontex 200 αστυνομικούς από τους οποίους μόλις οι 20 έχουν κληθεί στην Ελλάδα, ενώ από τους 100 γερμανούς ειδικούς για θέματα ασύλου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για Θέµατα Ασύλου (EASO) κάλεσε μόλις 18 άτομα στα Hot Spot του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως υποθέτει ο κ. Ντιμροντ, ένας από τους λόγους που οι δύο οργανισμοί δεν έχουν καλέσει ολόκληρο το προσωπικό που βρίσκεται στη διάθεσή τους είναι το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί σε όλα τα νησιά οι αναγκαίοι χώροι και οι αναγκαίες υποδομές για να μπορούν να αναλάβουν την υπηρεσία τους.

Απαντώντας, τέλος, στη δήλωση του κ. Ξυδάκη περί «κατάρρευσης» του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών επανέλαβε τη θέση του υπουργού του Τόμας ντε Μεζιέρ, ότι μελλοντικά η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί τους πρόσφυγες που έχουν φύγει από εκεί παράνομα και έχουν έρθει στη Γερμανία. Από τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται «εκτεταμένη»  βοήθεια, και από την ΕΕ, για να «ισχυροποιήσει» (ertüchtigen) το σύστημα ασύλου, «τότε», δήλωσε ο κ. Ντίμροτ, «δημιουργείται αυτονόητα η προσδοκία ότι από τη στιγμή που αυτά τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν θα μπορούν να ξεκινήσουν ξανά οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα.» Πάντως, ως τις αρχές του 2017 η Γερμανία θα εξακολουθεί να μην επαναπροωθεί πρόσφυγες στην Ελλάδα.
FT: Η Merkel επέπληξε τον Τσίπρα για τους χειρισμούς στο προσφυγικό
Η Angela Merkel επέπληξε την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα, για τους χειρισμούς στο θέμα του προσφυγικού κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τις ανησυχίες της για το προσφυγικό. 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η επίπληξη της Angela Merkel στη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης είναι μια αλλαγή πλεύσης, που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση του Βερολίνου. Κατά τη διάρκεια του 2016, η Γερμανίδα καγκελάριος προσπάθησε σε μεγάλο βαθμό να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει την Ελλάδα, καθώς έχει επιφορτιστεί με τον ρόλο της μοναδικής πύλης για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην κεντρική Ευρώπη από την Τουρκία».
Διπλωμάτης που ήταν παρών στη Σύνοδο είπε πως «η Merkel έχει βαρεθεί να ακούει δικαιολογίες για το θέμα».
Από την πλευρά του ο άτυπος σύμβουλος της Merkel και επικεφαλής του ευρωπαϊκού think tank Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Σταθερότητας Γκέραλντ Νάους τόνισε πως: «Το γεγονός πως οι πρόσφυγες δεν επιστρέφουν στην Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».
Ο εκπρόσωπος της Ανγεκλα Merkel, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει «να τα πάει καλύτερα» στην απέλαση προσφύγων, που απέτυχαν να πάρουν άσυλο και αναγνώρισε πως υπήρχαν «μεγάλες δυσκολίες» σε ένα από τα βασικά σημεία συμφωνίας, το οποίο προέβλεπε πως η ΕΕ θα επαναγκαθιστούσε έναν πρόσφυγα για έναν που επέστρεφε στην Τουρκία. Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «υπάρχουν σίγουρα πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για την υλοποίηση, της συμφωνίας Ε-Τουρκίας».

Με πληροφορίες από skai.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου