Είναι εθνικό θέμα; Τόσο το χειρότερο… Η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει επανειλημμένα ότι κάποια εθνικά θέματα δεν την απασχολούν ιδιαίτερα. Έτσι, η χώρα μας θα είναι χωρίς εκπροσώπηση ανωτάτου επιπέδου στη σημερινή και αυριανή (29 και 30/9) σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Προώθηση της Επιστροφής Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης ή την Επιστροφή σε περίπτωση Παράνομης Απόκτησης. Η 20ή σύνοδος γίνεται στα γραφεία της UNESCO, στο Παρίσι, και ένα από τα θέματα που παγίως η Ελλάδα θέτει στο σώμα αυτό είναι η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Την Ελλάδα επρόκειτο να εκπροσωπήσει η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, κατά παράβαση της αρχής η εκπροσώπηση να γίνεται από ανώτατο υπηρεσιακό και όχι πολιτικό παράγοντα.
Άφησε τον γάμο και πήγε για πουρνάρια
Πλην, σύμφωνα με τις αποκλειστικές μας πληροφορίες, η κ. Βλαζάκη επέστρεψε χθες άρον - άρον στην Αθήνα, για θέμα κατώτερου ενδιαφέροντος: διότι… επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες την ανάγκασαν, λέει, να επιστρέψει νωρίτερα. Ποιες είναι όμως οι επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες; Ο συντονισμός εργασιών για το Διεθνές Φόρουμ που συνδιοργανώνουν Ελλάδα και Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 3 Οκτωβρίου 2016. Εν ολίγοις, άφησε τον γάμο, για να πάει για πουρνάρια.
Έτσι, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί –αν εκπροσωπηθεί– από χαμηλόβαθμους υπαλλήλους του υπουργείου, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Επομένως, δεν θα υπάρχει μια ισχυρή παρουσία στην αίθουσα κατά την υιοθέτηση της νέας «σύστασης» από την επιτροπή, σύστασης που απευθύνεται και στα δύο μέρη, και σε εμάς και στο Βρετανικό Μουσείο. Το κυριότερο όμως είναι πως θα είμαστε απόντες στο παρασκήνιο, εκεί όπου γίνονται οι ανεπίσημες προσεγγίσεις και διαπραγματεύσεις και όπου κάθε χώρα κερδίζει, με κατάλληλους χειρισμούς, συμμάχους.
Ο λόγος για ένα φόρουμ, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει καν κλειδώσει...
Είναι πραγματικά ακατανόητο και αδιανόητο πως ο υπουργός Πολιτισμού μπορεί να προκρίνει ως σημαντικότερο ένα φόρουμ, το οποίο, όπως λένε και πάλι οι πληροφορίες μας, δεν έχει καν οριστικό πρόγραμμα. Αν και διεξάγεται στις 3 Οκτωβρίου, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Μάλιστα, την ημέρα διεξαγωγής του είναι και τα εγκαίνια της μεγάλης περιοδικής έκθεσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι εργασίες έχουν ωστόσο προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο Μουσείο αυτό, και μάλιστα στην κεντρική αίθουσα του Βωμού, και απλώς, κατά την ώρα των εγκαινίων, θα μεταφερθούν στο Μουσείο Ακρόπολης. Η δε κ Βλαζάκη θα συντονίσει μέρος των συζητήσεων.
Όσο πίσω όμως και να είναι η διοργάνωση, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το εθνικό θέμα επιστροφής των παρθενώνειων γλυπτών. Αλλά αυτή η υπόθεση δεν φαίνεται να παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον για την παρούσα κυβέρνηση, η οποία πέφτει από γκάφα σε γκάφα με διάφορες δηλώσεις υπουργών και τηρεί στάση απόλυτης αδιαφορίας. Το αποκορύφωμα είναι ότι εδώ και ενάμιση χρόνο, από τον Μάρτιο του 2015 δηλαδή, οπότε και η Μεγάλη Βρετανία αρνήθηκε τη διαμεσολάβηση της UNESCO, η κυβέρνηση κάθεται με σταυρωμένα χέρια.
Η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ πήγε στο Παρίσι ως πρόεδρος της Επικουρικής Επιτροπής της UNESCO για τη Σύμβαση του 1970 (για την αποτροπή και αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών), στη Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών των Πολιτιστικών Συμβάσεων της UNESCO. Έγιναν επίσης οι εργασίες της 4ης Τακτικής Συνόδου της Επικουρικής Επιτροπής. Πρόκειται για μια επιτροπή με ιδιαίτερη σημασία. Και πάλι, όμως, αυτό δεν δικαιολογεί την απουσία από τη Διακυβερνητική Επιτροπή.
Τα αποτελέσματα θα τα δούμε αύριο, με την υιοθέτηση των «συστάσεων». Αν απλώς ενθαρρύνουν εκ νέου την επαφή ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Μεγάλη Βρετανία, αυτό θα σημαίνει πως δεν πετύχαμε τίποτα.
liberal.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου