Αυστηρό «τελεσίγραφο» για το Νοσοκομείο Πολυγύρου

Αποτέλεσμα εικόνας για νοσοκομειο πολυγυρου
Λίγο πριν από την κατάρρευση βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικήςεξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης και της περιορισμένης χρηματοδότησης.

Όπως παρουσίασε μέσα από ρεπορτάζ το halkidikifocus.gr στις αρχές της εβδομάδας (θυμηθείτε εδώ), στον «αέρα» κινδυνεύουν να «τιναχτούν» οι εφημερίες του Νοσοκομείου στη διάρκεια του Αυγούστου, λόγω έλλειψης κονδυλίων για την πληρωμή των γιατρών που μετακινούνται από τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΠΕΔΥ (πρώην ιατρεία ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ) του νομού.
«Για να λειτουργεί το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα της Χαλκιδικής σε καθημερινή εικοσιτετράωρη βάση, το ιατρικό προσωπικό εκτελεί κάθε μήνα πρόσθετες εφημερίες, οι οποίες πρέπει να αποζημιώνονται από τα έσοδα του Νοσοκομείου. Οι οφειλές στους γιατρούς από το 2011 έως σήμερα ανέρχονται στις 798 χιλιάδες ευρώ», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής, Ναταλία Κεσίδου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στον Πολύγυρο.
Η ίδια εξήγησε ότι σε ορισμένες κλινικές όπως η Παθολογική, η Παιδιατρική καθώς και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο η πλήρης λειτουργία δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με πρόσθετες εφημερίες με αποτέλεσμα τη μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας.
«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μάριος Πυρπασόπουλος. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης εδώ και πέντε χρόνια και η λειτουργία του Νοσοκομείου στηρίζεται χάρη στις προσπάθειες όλων, δηλαδή της αρμόδιας ΥΠΕ, της εκάστοτε Διοίκησης του Νοσοκομείου και γιατρών»,υπογράμμισε.
«Θα μείνουν ακάλυπτα τα τμήματα»
Αυστηρή ήταν η προειδοποίηση της Διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, Φωτεινής Μιχαηλίδου. «Εάν δε δοθεί λύση για την αποπληρωμή των εφημεριών των μετακινούμενων γιατρών, από τον Αύγουστο θα αφήσουμε ακάλυπτα τα τμήματα και θα λειτουργήσουν μόνο ανάλογα με τους γιατρούς που διαθέτει το καθένα. Για παράδειγμα, οι παθολόγοι θα εφημερεύουν για 15 μέρες, οι παιδίατροι 10, οι μικροβιολόγοι 10 ημέρες ενώ ταυτόχρονα και όλα τα υπόλοιπα τμήματα που λειτουργούν από υπέρβαση του αριθμού των εφημεριών θα σταματήσουν πλέον να καλύπτονται», διεμήνυσε η κ. Μιχαηλίδου, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία απαίτηση να μετακινηθούν γιατροί από τα Κέντρα Υγείας προκειμένου να εφημερεύσουν στο Νοσοκομείο.
«Αδειάζουν τα Κέντρα Υγείας»
Στις επιπτώσεις που προκαλούν στην εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας της Χαλκιδικής οι μετακινήσεις γιατρών στο Νοσοκομείο αναφέρθηκεη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κασσάνδρειας και γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Σοφία Δημοπούλου. «Και οι μετακινούμενοι γιατροί δεν φεύγουν από κάπου όπου περισσεύουν. Αδειάζουν τα Κέντρα Υγείας. Και αυτό συμβαίνει παντού. Ούτε σημαίνει πως λειτουργούν καλύτερα οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όταν οι γιατροί τους φεύγουν. Και οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι μετακινούνται παρά τη θέλησή τους, με εντολές από την ΥΠΕ για να έρθουν να καλύψουν ένα δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα», επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Δημοπούλου.

SYN-TYPOY-GNX-3

Στη συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου τόνισαν ότι, "η εφημερία αποτελεί υποχρεωτική και τακτικώς παρεχόμενη ανά μήνα υπερωριακή εργασία για όλες τις ειδικότητες και όλες τις βαθμίδες ιατρών ΕΣΥ και αμείβεται ως υπερωριακή εργασία. Δεν θα δεχτούμε την εύκολη λύση της οριζόντιας περικοπής των δεδουλευμένων.
Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας: 
Πρώτον: την εξασφάλιση της αποπληρωμής των εφημεριών των μετακινούμενων ιατρών από τα ΚΥ-ΠΕΔΥ
Και δεύτερον: την άμεση επιχορήγηση για την εξόφληση των δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών, όπως κάνει και με τα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας, ώστε να μη βρεθούν οι κλινικές του Νοσοκομείου μπροστά στο ενδεχόμενο να μένουν ακάλυπτες από εφημερεύοντες ιατρούς".

Στο μεταξύ, καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Στρατής Πλωμαρίτης. «Όσα Νοσοκομεία έχουν τη δυνατότητα θα πληρώνουν τους γιατρούς από δικά τους κονδύλια. Για τα νοσοκομεία που έχουν μια μεγαλύτερη υστέρηση από τα υπόλοιπα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος εφημεριών η ΥΠΕ θα τα στηρίξει με οποιοδήποτε τρόπο και θα πληρώνει τις εφημερίες. Δεν πρόκειται να τεθούν σε κίνδυνο οι εφημερίες των νοσοκομείων», δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο κ. Πλωμαρίτης.
Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ
«Στην Ελλάδα του 2016, την Ελλάδα της παρατεταμένης κρίσης και των καταγεγραμμένων ελλείψεων και προβλημάτων τα οποία έχουν συσσωρευτεί από το παρελθόν, θα ήταν λάθος να μην παραδεχτούμε τα σοβαρά προβλήματα που εντοπίζονται στο χώρο της Υγείας κυρίως από την ελλιπή χρηματοδότησή της. Η Χαλκιδική δεν αποτελεί εξαίρεση παρότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες καθημερινά από την προσωρινή Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εργαζομένους, με συντονισμένες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, να καλυφθούν τα κενά και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες της Χαλκιδικής. 
Όντως, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που δημιουργεί σοβαρή δυσλειτουργία στο σύστημα δευτεροβάθμιας περίθαλψης στο Νομό μας, είναι οι απλήρωτες εφημερίες των ιατρών, των παρελθόντων ετών. Το Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής (στο οποίο και συμμετέχουν μέλη του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής) αντιμετωπίζοντας με σοβαρότητα και ευαισθησία το συγκεκριμένο θέμα έχει προχωρήσει στις ακόλουθες ενέργειες:
Στις 27 Ιουνίου 2016, αποφασίστηκε η έγκριση υποβολής αιτήματος στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης για την έκτακτη επιχορήγηση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής είτε μέσω του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για την πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών που πραγματοποιήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού Χαλκιδικής κατά τα έτη 2011, 2012, 2013, 2014 2015 και 2016 (α΄ πεντάμηνο) καθόσον δεν υπάρχει δυνατότητα άλλου τρόπου αποπληρωμής τους. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι οι δαπάνες των εφημεριών των μετακινούμενων ιατρών θα καλυφθούν από το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής. 
Μεταξύ άλλων, για τις ελλείψεις στην παθολογική κλινική και το παιδιατρικό τμήμα, το Τμήμα Υγείας του Νομού έχει προχωρήσει στις ακόλουθες πρωτοβουλίες και προτάσεις. Έχει ήδη ζητηθεί, να συμπεριληφθεί στις νέες προσλήψεις, η ειδικότητα του παθολόγου και να μετακινηθούν οι μαίες πίσω στις οργανικές τους θέσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, για να ενισχυθεί η γυναικολογική κλινική.
Τα συγκεκριμένα θέματα αποτελούν μία «προβληματική» κατάσταση που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής εδώ και αρκετά χρόνια και δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε από τις προηγούμενες διοικήσεις για να επιλυθεί όταν και όπως έπρεπε. 
Φυσικά και αναγνωρίζουμε το σύνολο των σημαντικών προσπαθειών που καταβάλλονται από τους γιατρούς που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Είναι οι άνθρωποι που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα προβλήματα, που καταβάλλουν προσπάθειες για να παρέχουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στους πολίτες της Χαλκιδικής κάτω από αντίξοες συνθήκες και κρατούν «ζωντανή» την ύπαρξη του Νοσοκομείου στο Νομό.
Σε αυτή τους την προσπάθεια, το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης γιατί μόνο μέσα από μία συλλογική προσπάθεια και εν αναμονή και της άφιξης του νέου διοικητή του Νοσοκομείου, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα, να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και περίθαλψης και να βελτιώσουμε την εικόνα της Υγείας στο Νομό Χαλκιδικής. 
Πιστεύουμε άλλωστε, ότι ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου (σ.σ. η νέα διοικήτρια, Λαμπρινή Στεφανίδου) με την τοποθέτηση του, και σε συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Υγείας όσο και με την 4η ΥΠΕ, θα πρέπει να επισπεύσουν τις ενέργειες τους και να ασχοληθούν άμεσα με τα προβλήματα αυτά. Να επιδιωχθούν λύσεις και παρεμβάσεις σε κάθε τομέα ξεχωριστά, προκειμένου να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν σε ένα υγιές και λειτουργικό περιβάλλον να προσφέρουν το αγαθό της Δημόσιας Υγείας στους συμπολίτες μας έτσι ακριβώς όπως πρέπει και τους αξίζει στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης που έχουμε όλοι μας. 
Παράλληλα, τόσο το Τμήμα μας όσο και η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, το επόμενο – άμεσο – διάστημα και με την συμμετοχή της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, θα πραγματοποιήσουμε σειρά επισκέψεων σε κάθε φορέα παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας στο νομό ώστε από κοντά και από κοινού να προωθήσουμε την επίλυση των άμεσων και ξεχωριστών προβλημάτων.
Είμαστε Όλοι αρωγοί στην κοινή προσπάθεια για την αποκατάσταση και εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Δημόσιας Υγείας», αναφέρται σε ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής.

Στη Βουλή
Έστω και με καθυστέρηση, καθώς πρόκειται για ζητήματα που χρονίζουν, τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, ήρθαν στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς και οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

PANO-GNX

Τέλος, υπενθυμίζεται πως ο περιφερειακός σύμβουλος, Στυλιανός Βαλιάνος,σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι «συντίθεται ένα ανησυχητικό σκηνικό για την Υγεία στη Χαλκιδική, που πρέπει να απασχολήσει επιτέλους τον κ. Πολάκη και τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες».
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου