Παρουσιάστηκε η «ακτινογραφία» του ΕΣΠΑ στη Χαλκιδική

Τα έργα που εντάχθηκαν και υλοποιήθηκαν μέσω του ΕΠΣΑ για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 στη Χαλκιδική, όπως οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, στο περιβάλλον στον πολιτισμό και τον τουρισμό, καθώς και της υγείας, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΚΜ, σήμερα στον Πολύγυρο, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε αναφορά και για το νέο ΕΣΠΑ καθώς και για τις ανάγκες που υπάρχουν στον τόπο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διαχείρισης, Λίλα Ωραιοπούλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Γκιλής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, οι Δήμαρχοι Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Πολυγύρου και Σιθωνίας κ.κ. Γιώργος Ζουμπάς, Βασίλης Κυρίτσης, Αστέριος Ζωγράφος και Γιάννης Τζίτζιος, ενώ το Δήμο Ν. Προποντίδας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Έργων Κωνσταντίνος Τσομπανάκης.
espa par2
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι βελτιώσεις του οδικού δικτύου και έγινε αναφορά μεταξύ άλλων στην περιμετρική οδό Πολυγύρου (Άγ. Βλάσης προς Βράσταμα), την κατασκευή του οδικού τμήματος Ποτίδαιας – Κασσανδρείας, του οδικού κυκλώματος Κασσάνδρας, την παράκαμψη της Αρναίας και τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη- Πολυγύρου.
Ωστόσο επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι χρειάζεταιπερεταίρω βελτίωση του οδικού δικτύου του νομού.
Στα έργα περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνονται η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Μουδανίων, Σημάντρων και Τρίγλιας, η επέκταση του ΧΥΤΑ Κασσάνδρας, η προμήθεια ενός τεμαχιστή ογκωδών απορριμμάτων για τον ΧΥΤΑ της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Χαλκιδικής, η αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ιερισσού και η δημιουργία έργων ύδρευσης σε διάφορες περιοχές των Δήμων Μουδανιών, Νέας Προποντίδας, Σιθωνίας, Αριστοτέλη, Πολυγύρου. Ωστόσο για τον ΧΥΤΑ Πολυγύρου ο Δήμαρχος Αστέριος Ζωγράφος τόνισε ότι δεν μπορεί για πάντα να δέχεται τα σκουπίδια των άλλων Δήμων, ενώ δημιουργήθηκε ένταση με τον Δήμαρχο Κασσάνδρας Β. Κυρίτση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. 
espa par3
Σχετικά με τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό επισημάνθηκαν τα έργα της αποκατάστασης του παλαιού κτιρίου στο κέντρο βυζαντινού πολιτισμού Χαλκιδικής "Ιουστινιανός" στα Νέα Φλογητά, της ανάδειξης τμήματος του αρχαίου νεκροταφείου Ακάνθου Χαλκιδικής, της αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου των μεσαιωνικών σιδηροκαυσίων στα Στάγειρα, τη στερέωση υδατογέφυρας υδραγωγείου της μονής Ζυγού Ουρανούπολης, την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Σταγείρων, την αποκατάσταση του ναού Αγίου Αθανασίου Συκιάς, τη στερέωση της Μονής Αγίας Αναστασίας και των πύργων του διατειχίσματος της Ν. Ποτιδαίας αλλά και την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολύγυρου. Παράλληλα σημειώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν επίσης 65 έργα συντήρησης κειμηλίων του Αγίου Όρους και αποκατάστασης Σκητών και Μοναστηριών στο Άγιο Όρος.
Επίσης αναφέρθηκαν οι αστικές αναπλάσεις που ολοκληρώθηκαν στον Πολύγυρο και στα έργα σχολικής στέγης στην Καλλικράτεια, την Τρίγλια, την Πορταριά, τη Συκιά, τα Μουδανιά, τη Γαλάτιστα, τη Νικήτη, τη Γερακινή και τον Νέο Μαρμαρά. Προμήθεια εξοπλισμού έγινε για ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στους Δήμους Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου.
Πάντως κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε ότι πλέον στο νέο ΕΣΠΑ δεν θα περιλαμβάνονται τέτοιου είδους αναπλάσεις, οι οποίες ωστόσο θα μπορούν να εντάσσονται σε άλλα έργα, π.χ. αστικής ανάπτυξης.
Όσον αφορά τον τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν οι προμήθειες ιατρικού, τεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, αλλά και η δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό υποδομών προληπτικής ιατρικής στο Ίδρυμα Ορμύλια και την Κατασκήνωση για παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες στην Χαλκιδική.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά - κυρίως από τους Δημάρχους - και για την ανάγκη κατασκευής φραγμάτων στη Χαλκιδική, με τον Αντιπεριφερειάρχη να επισημαίνει ότι δεν προβλέπεται άμεσα ένα τέτοιο έργο, ενώ από την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Τζηρίτης τόνισε ότι προέχουν τα μικρά φράγματα άρδευσης. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κ. Τζηρίτης επεσήμανε ότι θα πρέπει να αναδειχθεί το γεωθερμικό πεδίο των Ελαιχωρίων.
Τέλος να σημειώσουμε ότι επισημάνθηκε από την κ. Ωραιοπούλου ότι τα έργα που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα ολοκληρωθούν με ίδιους πόρους.
espa par4

-          Παρουσία των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων
Τα έργα που εντάχθηκαν και υλοποιήθηκαν μέσω του ΕΠΣΑ στη Χαλκιδική, όπως οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, στο περιβάλλον στον πολιτισμό και τον τουρισμό, καθώς και της υγείας, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΚΜ, σήμερα στον Πολύγυρο, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε αναφορά και για το νέο ΕΣΠΑ καθώς και για τις ανάγκες που υπάρχουν στον τόπο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διαχείρισης, Λίλα Ωραιοπούλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Γκιλής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, οι Δήμαρχοι Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Πολυγύρου και Σιθωνίας κ.κ. Γιώργος Ζουμπάς, Βασίλης Κυρίτσης, Αστέριος Ζωγράφος και Γιάννης Τζίτζιος, ενώ το Δήμο Ν. Προποντίδας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Έργων Κωνσταντίνος Τσομπανάκης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά μεταξύ άλλων στην περιμετρική οδό Πολυγύρου (Άγιος Βλάσης προς Βράσταμα), την κατασκευή του οδικού τμήματος Ποτίδαιας – Κασσανδρείας, του οδικού κυκλώματος Κασσάνδρας, την παράκαμψη της Αρναίας και τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη- Πολυγύρου.
Ωστόσο επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι χρειάζεται περεταίρω βελτίωση του οδικού δικτύου του νομού.
Στα έργα περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνονται η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Μουδανίων, Σημάντρων και Τρίγλιας, η επέκταση του ΧΥΤΑ Κασσάνδρας, η προμήθεια ενός τεμαχιστή ογκωδών απορριμμάτων για τον ΧΥΤΑ της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Χαλκιδικής, η αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ιερισσού και η δημιουργία έργων ύδρευσης σε διάφορες περιοχές των Δήμων Μουδανιών, Νέας Προποντίδας, Σιθωνίας, Αριστοτέλη, Πολυγύρου. Ωστόσο για τον ΧΥΤΑ Πολυγύρου ο Δήμαρχος Αστέριος Ζωγράφος τόνισε ότι δεν μπορεί για πάντα να δέχεται τα σκουπίδια των άλλων Δήμων, ενώ δημιουργήθηκε ένταση με τον Δήμαρχο Κασσάνδρας Β. Κυρίτση για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σχετικά με τον πολιτισμό και τον τουρισμό επισημάνθηκαν τα έργα της αποκατάστασης του παλαιού κτιρίου στο κέντρο βυζαντινού πολιτισμού Χαλκιδικής "Ιουστινιανός" στα Νέα Φλογητά, της ανάδειξης τμήματος του αρχαίου νεκροταφείου Ακάνθου Χαλκιδικής, της αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου των μεσαιωνικών σιδηροκαυσίων στα Στάγειρα, τη στερέωση υδατογέφυρας υδραγωγείου της μονής Ζυγού Ουρανούπολης, την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Σταγείρων, την αποκατάσταση του ναού Αγίου Αθανασίου Συκιάς, τη στερέωση της Μονής Αγίας Αναστασίας και των πύργων του διατειχίσματος της Ν. Ποτιδαίας αλλά και την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολύγυρου. Παράλληλα σημειώθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν επίσης 65 έργα συντήρησης κειμηλίων του Αγίου Όρους και αποκατάστασης Σκητών και Μοναστηριών στο Άγιο Όρος.
Επίσης αναφέρθηκαν οι αστικές αναπλάσεις που ολοκληρώθηκαν στον Πολύγυρο και στα έργα σχολικής στέγης στην Καλλικράτεια, την Τρίγλια, την Πορταριά, τη Συκιά, τα Μουδανιά, τη Γαλάτιστα, τη Νικήτη, τη Γερακινή και τον Νέο Μαρμαρά. Προμήθεια εξοπλισμού έγινε για ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στους Δήμους Νέας Προποντίδας και Πολυγύρου.
Πάντως κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε ότι πλέον στο νέο ΕΣΠΑ δεν θα περιλαμβάνονται τέτοιου είδους αναπλάσεις, οι οποίες ωστόσο θα μπορούν να εντάσσονται σε άλλα έργα, π.χ. αστικής ανάπτυξης.
Όσον αφορά το θέμα της υγείας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν οι προμήθειες ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, αλλά και η δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό υποδομών προληπτικής ιατρικής στο Ίδρυμα Ορμύλια και την Κατασκήνωση για παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες στην Χαλκιδική.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά – κυρίως από τους Δημάρχους - και για την ανάγκη κατασκευής φραγμάτων στη Χαλκιδικής, με τον Αντιπεριφερειάρχη να επισημαίνει ότι δεν προβλέπεται άμεσα ένα τέτοιο έργο, ενώ από την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Τζηρίτης τόνισε ότι προέχουν τα μικρά φράγματα άρδευσης. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κ. Τζηρίτης επεσήμανε ότι θα πρέπει να αναδειχθεί το γεωθερμικό πεδίο των Ελαιχωρίων.
Τέλος να σημειώσουμε ότι επισημάνθηκε από την κ. Ωραιοπούλου ότι τα έργα που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα ολοκληρωθούν με ίδιους πόρους.

xalkidikifokus

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου