Στα σκαριά φορολόγηση για τα παράνομα τουριστικά καταλύματα

vila nuxta- Θετικός ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής - Δύσκολη η εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου, υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής

Νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή φόρου βραχυχρόνιας διαμονής στα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν χωρίς άδεια προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των παράνομων καταλυμάτων και τη φοροδιαφυγή που συνεπάγεται, προσδοκώντας να αυξήσει τα έσοδά του κατά 300 εκατ. ευρώ.
Για «θετικό βήμα» κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, από την πλευρά του επισημαίνει ότι είναι δύσκολο στην εφαρμογή του ένα τέτοιο εγχείρημα.

Το πρόβλημα
Όπως γράψαμε στο halkidikifocus το πρόβλημα άρχισε να παίρνει διαστάσεις στην Ελλάδα μετά τον Νοέμβριο του 2015, όταν απελευθερώθηκε η τουριστική μίσθωση και επικράτησε η αστική. Να υπενθυμίσουμε ότι μόνο στη Χαλκιδική λειτουργούν 5.000 παράνομα τουριστικά καταλύματα (για την καλοκαιρινή σεζόν) και στην Αθήνα 12.000, σε ετήσια βάση, ενώ μελέτη που εκπονήθηκε το 2015 υπολογίζει ότι οι απώλειες σε έσοδα από φόρους για το κράτος ανέρχονται σε 270 εκατ. ευρώ.
Η φορολόγηση των μη αδειοδοτημένων τουριστικών καταλυμάτων
Για να αντιμετωπίζει το Υπ. Τουρισμού τη φοροδιαφυγή στο χώρο της οικονομίας του διαμοιρασμού των ακινήτων του τουρισμού, προωθεί νομοθετική ρύθμιση, που προβλέπει φόρο βραχυχρόνιας διαμονής στις μισθώσεις ακινήτων που δεν φέρουν το ειδικό σήμα του ΕΟΤ (δηλαδή δεν έχουν άδεια). Ο φόρος θα παρακρατείται κατά τη συναλλαγή, ηλεκτρονική ή μη, από τα φυσικά πρόσωπα και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και στη συνέχεια θα αποδίδεται, ενώ προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα: 50.000 ευρώ για τις περιπτώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων μη αδειοδοτημένων από τον ΕΟΤ, που προχωρούν σε βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει το Υπουργείο (ο εκμισθωτής να είναι φυσικό πρόσωπο εγγεγραμμένο στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, να μην μισθώνονται περισσότερα από 4 ακίνητα στο ίδιο ΑΦΜ, το ακίνητο να έχει όλες τις νόμιμες οικοδομικές άδειες κλπ.).
tasios portraito2
Ο Γρ. Τάσιος
Ως «θετικό βήμα» από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο ωστόσο πρέπει να προχωρήσει άμεσα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο halkidikifocus. Όπως είπε ο κ. Τάσιος, οι ξενοδόχοι ήδη από τον Ιανουάριο είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής της οικονομίας του διαμοιρασμού στο χώρο των τουριστικών καταλυμάτων, τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο είναι μία αρχή. Μπορεί να απαιτηθούν κάποιες βελτιώσεις στην πορεία, ωστόσο έπρεπε να αρχίσει να μπαίνει το πλαίσιο», επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο "είδε" τη διόγκωση του προβλήματος από την αναντιστοιχία αφίξεων και διανυκτερεύσεων. Τέλος υπογράμμισε ότι πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, έστω και από το καλοκαίρι του 2017
XADALHS-PORTRETO-OK
Ο Δ. Χαδαλής
Από την πλευρά του ο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, μιλώντας στο halkidikifocus, επεσήμανε ότι όλα ξεκίνησαν από έναν Νόμο τον Νοέμβριο του 2015, όταν απελευθερώθηκε η τουριστική μίσθωση, τονίζοντας ότι είναι δύσκολη η εφαρμογή ενός νομοθετικού πλαισίου. Όπως εξήγησε στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης του καταλύματος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές αγγελίες, π.χ. σε βουλγαρικές εφημερίδες για τουριστικά ακίνητα, όπου επίσης δεν φαίνεται ο ιδιοκτήτης. «Ακόμη κι αν υπάρχει συμβόλαιο, πάλι δεν μπορεί να ελεγχθεί - υπογράμμισε - αφού κάποιος μπορεί να νοικιάσει μία βίλα και στο συμβόλαιο να αναγράφεται 300 ευρώ το μήνα για παράδειγμα και ουσιαστικά να το νοικιάζει για 300 ευρώ τη βραδιά», όπως εξήγησε.
Καταλήγοντας ο κ. Χαδαλής τόνισε ότι τα παράνομα καταλύματα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και τους κανόνες ασφαλείας, ενώ υποβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν.


Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου