Το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για «λουκέτο» στο Πανεπιστήμιο του Soros

 


Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban έχει κατηγορήσει το CEU για απάτη.

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε σήμερα, 4 Απριλίου 2017, τον αμφιλεγόμενο νόμο που ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης (CEU), στη Βουδαπέστη, το οποίο ίδρυσε το 1991 ο πασίγνωστος δισεκατομμυριούχος George Soros.

Το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στις 28 Μαρτίου στο κοινοβούλιο εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με ψήφους 123 υπέρ έναντι 38 κατά, ενώ 38 βουλευτές απείχαν.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακή σχολή στη χώρα προέλευσής τους. 

Το άρθρο αυτό στοχεύει ειδικά το CEU, ένα αγγλόφωνο, αμερικανικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ουγγαρία προκειμένου να προωθήσει «την καλή διακυβέρνηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον κοινωνικό μετασχηματισμό».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban έχει κατηγορήσει το CEU για απάτη.

Τις τελευταίες ημέρες έχει οργανωθεί ένα μεγάλο κίνημα στήριξης στο CEU. Περισσότεροι από 900 πανεπιστημιακοί απ' όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 18 Νομπελίστες, υπέγραψαν μια αίτηση ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. 

Την Κυριακή, περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο πανεπιστήμιο ενώ μια νέα συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα.

Το Πανεπιστήμιο, στο οποίο φοιτούν 1.800 άνθρωποι από 100 διαφορετικές χώρες, θεωρείται ως ένα από τα 50 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου όσον αφορά τον τομέα των πολιτικών επιστημών.

Ο Viktor Orban διαβεβαίωσε χθες ότι είναι «έτοιμος να διαπραγματευτεί με τις Η.Π.Α.» για το μέλλον του Πανεπιστημίου το οποίο έχει πλέον διορία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 για να «συμμορφωθεί» με τις νέες διατάξεις.

Ο νόμος προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχουν το δικαίωμα να απονέμουν πτυχία παρά μόνο κατόπιν διακρατικών συμφωνιών.

bankingnews.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου