Στα... κάγκελα οι δικηγόροι για την εγκατάσταση μηχανημάτων POS

Κίνητρα για την εγκατάσταση των POS ζητούν οι δικηγόροι από το υπουργείο Οικονομικών, θέτοντας παράλληλα μία σειρά από νομικά ζητήματα αλλά και απαντώντας στις αντιδράσεις που υπήρξαν -κυρίως μέσω Διαδικτύου- για την άρνησή τους να δεχθούν το μέτρο υποχρεωτικά.
Χθες, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Βασίλης Αλεξανδρής, δήλωσε ότι 'είναι ευνόητο πως η προαιρετική χρήση των POS είναι θεμιτή' σημειώνοντας ωστόσο την έλλειψη κινήτρων για όσους τελικώς τα χρησιμοποιήσουν.


Ημερομηνία
Η καταληκτική ημερομηνία για την εγκατάσταση των POS είναι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η 12η Ιουλίου, με τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος να προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την ακύρωσή της. Και αυτό γιατί, όπως λένε, είναι αμφίβολη η νομιμότητα της υπαγωγής των δικηγορικών υπηρεσιών στην υπουργική απόφαση, αφού ο 'εντολέας' δεν μπορεί να θεωρηθεί 'καταναλωτής'. Επιπλέον, οι δικηγόροι υποστηρίζουν:

• ότι η υπουργική απόφαση 'σκοντάφτει' και σε διατάξεις του Συντάγματος (σ.σ. όσον αφορά την υποχρεωτικότητα) υπό την εκδοχή της αρνητικής συμβατικής ελευθερίας, δηλαδή της ευχέρειας του κοινωνού να μη συμβάλλεται εφόσον δεν το επιθυμεί.

• ότι υπάρχουν αδυναμίες εφαρμογής της, αφού οι νομικοί παραστάτες έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την επικράτεια, δηλαδή και εκτός επαγγελματικής έδρας.

• ότι το κόστος της χρήσης των POS θα μετακυλιστεί στους πολίτες, οι οποίοι δέχονται ήδη μεγάλες επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το δικαίωμα, αλλά και η πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη.

'Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόσθετο κόστος, λόγω της χρήσης POS, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αυτοτελές μέγεθος, αλλά αθροιστικώς με όλες τις υπόλοιπες χρηματικές επιβαρύνσεις, που έχουν αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη.

Εξάλλου, οι δικηγόροι για τη διεκπεραίωση της εντολής λαμβάνουν συχνά από τους εντολείς τους χρηματικά ποσά για την κάλυψη εξόδων (και όχι ως αμοιβή), τα οποία δεν νοείται να επιβαρύνονται με την παροχή προμήθειας προς τον εκάστοτε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών' συμπληρώνουν.

Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος επιστρέφει το... μπαλάκι περί απόκρυψης φορολογητέας ύλης σε εκείνους που το πετούν, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτήν την αιτίαση.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ
Σε διάλογο για την επίλυση του θέματος της χρήσης των POS προσβλέπουν οι δικηγόροι, τονίζοντας ότι οι νομικοί τους προβληματισμοί δεν συνδέονται με συντεχνιακές σκοπιμότητες. Επιμένουν μάλιστα ότι οι όποιοι νομικοί προβληματισμοί συνδέονται με την προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών στην παροχή έννομης προστασίας.

ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

msn.com

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου