Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Εξοικονομεί 60.000 ευρώ τον μήνα από την παραγωγή ενέργειας

 Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Εξοικονομεί 60.000 ευρώ τον μήνα από την παραγωγή ενέργειας
Με μία Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής - Θερμικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης που εγκαταστάθηκε πέρυσι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, το νοσηλευτικό ίδρυμα έχει σχετική ενεργειακή αυτονομία και εξοικονομεί περίπου 700.000 ευρώ τον χρόνο.
«Εκμεταλλευόμενοι τα προγράμματα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, στο Παπαγεωργίου καταφέραμε και εντάξαμε ένα έργο που αφορούσε στην προμήθεια και εγκατάσταση μίας μηχανής η οποία παράγει ταυτόχρονα ηλεκτρισμό και θερμότητα καίγοντας φυσικό αέριο» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ - ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm» ο διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Γρηγόρης Σοφιαλίδης. 
«Το καλοκαίρι τη θερμότητα τη μετατρέπουμε σε ψύξη. Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου παράγει ενέργεια και εξοικονομεί 60.000 ευρώ τον μήνα» τόνισε.

Η λειτουργία της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής - Θερμικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και ήδη το νοσοκομείο έχει καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 37%.
Το μεγάλο πλεονέκτημα με αυτήν τη μονάδα είναι ότι ως μεγάλος καταναλωτής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, όπως είναι όλα τα νοσοκομεία, παράγεις ενέργεια αντί να τη μεταφέρεις από την Πτολεμαΐδα, όπως σχολίασε ο κ. Σοφιαλίδης.

«Η πλήρης εκμετάλλευση του καυσίμου να μας δίνει μηνιαίο όφελος, το οποίο μετράει πάνω από 60.000 ευρώ. Αν αυτήν την ενέργεια που παράγουμε με τη μηχανή την αγοράζαμε από τη ΔΕΗ ή άλλο πάροχο και καίγαμε και φυσικό αέριο για τη θέρμανσή μας, θα πληρώναμε 60.000 ευρώ παραπάνω τον μήνα. Η εξοικονόμηση είναι περίπου 720.000 ευρώ τον χρόνο. Μία επένδυση 2,2 εκατομμυρίων με χρηματοδότηση της Ε.Ε. που κάνεις απόσβεση σε τρία χρόνια, είναι άκρως συμφέρουσα» σημείωσε ο διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.
Μία πολύ σημαντική παράμετρος είναι τα οφέλη για το περιβάλλον. «Καίμε απολύτως καθαρό καύσιμο, ύστερα όλα τα μεγάλα κτήρια που έχουν τέτοιες ανάγκες κλίμακος σε ηλεκτρισμό και θερμότητα μπορούν να ακολουθήσουν αυτήν την πρακτική» ανέφερε.
Όπως επεσήμανε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, «το όνειρό μας είναι το νοσοκομείο μηδενικής κατανάλωσης», να μπορούσαμε να βάλουμε και φωτοβολταϊκά, αυτά όμως στοιχίζουν και βέβαια δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή τα κεφάλαια, αλλά ευελπιστούμε στα μελλοντικά ΕΣΠΑ να μπουν και τέτοια προγράμματα μηχανών παραγωγής ενέργειας με μηδενική κατανάλωση.

Συνέντευξη στον Σ. Κυριακίδη
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου