Σφίγγει ο κλοιός για τη Euromedica

Σε αναζήτηση λύσης για τη διάσωση του ομίλου εξακολουθεί να βρίσκεται η διοίκηση της Euromedica, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες. Εντούτοις τα περιθώρια χρόνου φαίνεται να στενεύουν για την εισηγμένη, δεδομένου πως και ο κύκλος εργασιών της συρρικνώθηκε περαιτέρω, όπως φαίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου, με τις ζημιές προ φόρων από την άλλη να αγγίζουν τα 5,8 εκατ. ευρώ.
Οι επαφές με τις τράπεζες ξεκίνησαν το φετινό Ιούλιο, ο δρόμος ωστόσο προς την κεφαλαιακή και λειτουργική αναδιάρθρωση του ομίλου προβλέπεται μακρύς. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Euromedica, το Μάιο του 2015 υπογράφηκε με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών Συμφωνία Αναστολής Πληρωμών και παράλληλα ξεκίνησε, σε συνεργασία με αυτές σε διεθνείς ελεγκτικούς οίκους, η εκπόνηση πενταετούς business plan, το οποίο πλέον αποτελεί τη βάση στις συζητήσεις για το πλάνο σωτηρίας του ομίλου. Προς το παρόν όμως, οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κοινή συμφωνία.
Για την εισηγμένη, πρωταρχικός στόχος παραμένει η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της επιτυχούς ολοκλήρωσης επαναδιαπραγμάτευσης των δανειακών της υποχρεώσεων, με ταυτόχρονη περαιτέρω μείωση των λειτουργικών της δαπανών. Όπως αναφέρει επίσης, προχωρά σε εναντικοποίηση των επαφών και ενεργειών κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Αζερμπαϊτζάν κ.α.), μέσω διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Μεταξύ άλλων, η διοίκηση της Euromedica στις επαφές με τις πιστώτριες τράπεζες προσανατολίζεται στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της και στην αποεπένδυση σε πάγια περιουσιακά στοιχεία. Από την άλλη, στις προτάσεις των τραπεζών περιλαμβάνεται η μερική κεφαλαιοποίηση των δανείων.
Η κατάσταση βέβαια είναι πολύ δύσκολη, κάτι που επιβεβαιώνεται από την οικονομική κατάσταση του εξαμήνου. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 77,9 εκατ. ευρώ έναντι 82,3 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2015,εμφανίζοντας μείωση 5,4 %. Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν στα 5,8 εκατ. ευρώ, έναντι 21 εκατ. πέρσι.
Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου ανέρχεται σε 391 εκατ. ευρώ, από 388 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2015. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αγγίζουν τα 435 εκατ., ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ομίλου σκαρφάλωσαν στα 316 εκατ. (από αυτά τα 253 εκατ. αφορούν σε δάνεια, 7 εκατ. οφειλές μισθοδοσίας και 17 εκατ. ευρώ χρέη προς προμηθευτές).
Την ίδια ώρα, οι απαιτήσεις όμως για claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής από τις επιχειρήσεις για να καλυφθούν οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ) και για rebate (αναγκαστικές επιστροφές) εντείνουν ακόμη περισσότερο τη δυσχερή θέση της Euromedica. Ενδεικτικά στο εξάμηνο, το ύψος των ποσών επιστροφών έφτασε τα 16,6 εκατ. ευρώ
capital.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου