Πληθυσμιακή έκρηξη των κοριών! Πως να τους εντοπίσετε και να τους εξολοθρεύσετε


Της Γιάννας Σουλάκη
Τα ακάρεα μπορεί και να σας έχουν απασχολήσει... Οι κοριοί, όμως, θεωρείτε προφανώς ότι είναι είδος εντόμου που δεν συναντάται συχνά στον ανεπτυγμένο κόσμο, παρά μόνο ίσως στους κοιτώνες του στρατού. Μάλλον κάνετε λάθος!
Αν ζείτε σε μια μεγάλη πόλη, όπως είναι η Αθήνα, μπορεί να συναντάτε κοριούς – και μάλιστα ακόμη και να κοιμάστε μαζί τους – πιο συχνά απ' ότι νομίζετε.
Οι κοριοί αυξάνουν επικίνδυνα την παρουσία τους σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι κοριοί έχουν αυξηθεί στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Ευρώπη, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Αν και οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν απαντήσει με βεβαιότητα στο ερώτημα: γιατί οι κοριοί έχουν αρχίσει να κάνουν και πάλι έντονη την παρουσία τους τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αυτό που γνωρίζουν με βεβαιότητα είναι ότι μάλλον οι άνθρωποι έχουν βάλει και πάλι ...το χεράκι τους σ'αυτό. Και να πως...
Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι επιστήμονες δημιούργησαν το πανίσχυρο εντομοκτόνο DDT. Τότε ο άνθρωπος κατάφερε να εξαλείψει προσωρινά τόνους εντόμων, μεταξύ των οποίων και τους κοριούς. Αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα, τα έντομα αυτά αύξησαν την αντοχή τους και εξέλιξαν την άμυνά τους ενάντια στα εντομοκτόνα. Ο κοριός της σημερινής εποχής, για παράδειγμα, έχει παχύτερο κέλυφος (για να τον προστατεύει από τα εντομοκτόνα), αλλά και ταχύτερο μεταβολισμό (για να αποβάλλει με φυσικό τρόπο τις χημικές ουσίες)
Παράλληλα, όσο περισσότερο αυξάνονταν τα διεθνή ταξίδια, τόσο και οι κοριοί άρχισαν να κυκλοφορούν μαζί με τον άνθρωπο σε ολόκληρο τον πλανήτη, από τα παπούτσια και τις αποσκευές των ταξιδιωτών.

Οι κοριοί εξελίχθηκαν για να ακολουθούν παντού τον άνθρωπο
Οι κοριοί αναπτύσσονται μαζί με τους ανθρώπους, ενώ αυξάνουν και εξαπλώνουν τον πληθυσμό τους ταξιδεύοντας με τους ανθρώπους που κάνουν διεθνή ταξίδια, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία υγείας NHS.
Οι κοριοί γεννούν τα αυγά τους και οι άνθρωποι τα μεταφέρουν με τις αποσκευές και τα ρούχα τους όταν ταξιδεύουν. Εξαπλώνονται παντού: στα αεροπλάνα, στα ξενοδοχεία, στα λεωφορεία και άλλους δημόσιους χώρους, ενώ όταν εγκατασταθούν στα σπίτια μας, είναι εύκολο να μεταφερθούν από δωμάτιο σε δωμάτιο. Φτιάχνουν τις φωλιές τους στις ραφές και το εσωτερικό των στρωμάτων, σε σχισμές κιβωτίων, στα ξύλινα πλαίσια των κρεβατιών και δεν προτιμούν τις ...πολυτέλειες. Μπορεί να εγκατασταθούν με την ίδια ευχαρίστηση, τόσο σ' ένα διαμέρισμα 20 τετραγωνικών στην Κυψέλη, όσο και σε ένα πολυτελές 5άστερο ξενοδοχείο.
Το σίγουρο είναι ότι – καθώς τα παράσιτα αυτά μας ακολουθούν σε όλον τον πλανήτη – έχουν γίνει ακόμα πιο ανθεκτικά. Κατά κάποιον τρόπο εμείς δημιουργήσαμε, λένε οι επιστήμονες, τον “σύγχρονο” κοριό: εξελίχθηκε για να ζει μαζί μας και να μας ακολουθεί παντού!
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, τα αιμοδιψή αυτά πλάσματα, μπορούν να μετατρέψουν ένα ολόκληρο διαμέρισμα σε έναν εφιάλτη φαγούρας.
Η παρουσία των κοριών υποδηλώνει ελλιπή καθαριότητα; Η απάντηση είναι όχι. Επειδή οι κοριοί τρέφονται με αίμα η καθαριότητα δεν είναι καθοριστικός παράγοντας.

Μια πιο κοντινή ματιά... στον κοριό!
Ο κοριός είναι επίπεδος, σχήματος οβάλ, και είναι ορατός με γυμνό μάτι, σύμφωνα με το Βρετανικό NHS. Το χρώμα του μπορεί να κυμαίνεται από σκούρο πορτοκαλί, μέχρι κόκκινο ή καφέ. Μοιάζει με κινούμενος κόκκος φακής! Τα πιο κοινά είδη κοριών είναι τα Cimex – και συγκεκριμένα το Cimex lectularius – τα οποία προσαρμόζονται καλύτερα στο ανθρώπινο περιβάλλον.
Οι κοριοί τρέφονται με το αίμα ανθρώπων, αλλά και άλλων θηλαστικών, ενώ προτιμούν τα κατοικίδια. Μπορούν να γεννήσουν μέχρι και 300 αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Τα μωρά-κοριοί ενηλικιώνονται και είναι έτοιμα για δράση σε περίπου 6-8 εβδομάδες από την γέννησή τους, και επιβιώνουν στον χώρο εις βάρος θερμόαιμων οργανισμών (ανθρώπων ή ζώων). Εάν δεν υπάρχουν τέτοιοι, ώστε να τσιμπήσουν και να τραφούν, μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τροφή... μέχρι και έξι μήνες!
Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να μας τσιμπά συνεχόμενα μέχρι και 10 λεπτά και να καταναλώνει μέχρι και 6 φορές το βάρος του σε αίμα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του χρειάζεται πέντε γεύματα αίματος. Αρκετά συχνά το θύμα του δεν συνειδητοποιεί άμεσα ότι το τσιμπά, γιατί ο κοριός φροντίζει να αναισθητοποιεί το σημείο με ουσίες που εκκρίνει. Είναι πλάσμα της νύχτας, και θα δράσει όταν οι άνθρωποι κοιμούνται, ενώ την ημέρα κρύβεται σε σχισμές επίπλων, πίσω από κάδρα κλπ.
Ο κοριός συχνά αποβάλλει το κέλυφός του. Γίνετε, λοιπόν, λίγο περισσότερο παρατηρητικοί. Εάν έχετε κοριούς στο κρεβάτι σας, μπορεί να εντοπίσετε αυτά τα κελύφη, τα οποία εμφανίζονται ρυτιδωμένα στο κρεβάτι σας σε χρώμα ανοιχτό καφέ.

Τί μπορείτε να πάθετε από το τσίμπημα του κοριού;
Μία ένδειξη ότι υπάρχουν κοριοί στον χώρο σας, είναι τα πολλά μικρά τσιμπήματα που αφήνουν στη σειρά πάνω στην επιφάνεια του δέρματος, δημιουργώντας μια γραμμή, αλλά και οι μικρές κηλίδες αίματος στα σεντόνια. Το τσίμπημα πολλές φορές περνάει απαρατήρητο, ενώ άλλες φορές – λόγω αλλεργικής αντίδρασης στο σάλιο του κοριού – εμφανίζεται στο σημείο τσιμπήματος κοκκινίλα και προκαλείται φαγούρα. Το σάλιο που εκκρίνουν κατά το τσίμπημα ενώ τρώνε, μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους αλλεργική αντίδραση με έντονο πρήξιμο, ναυτία ή και εμετό.
Οι κοριοί δεν έχουν συγκεκριμένη ειδικότητα ως προς τη μετάδοση παθογόνων μικροβίων. Μπορούν όμως να μεταφέρουν μηχανικά διάφορους μικροοργανισμούς, όταν στο περιβάλλον υπάρχουν μολυσμένα άτομα. Διαπιστώθηκε στις ΗΠΑ, ωστόσο, ότι οι κοριοί μπορεί να μεταδώσουν την επικίνδυνη νόσο Chagas (αμερικανική τρυπανοσωμίαση). Στις Αφρικανικές χώρες έχει καταγραφεί μετάδοση του ιού της Ηπατίτιδας Β από κοριούς.
Αυτά τα τσιμπήματα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δευτερογενείς λοιμώξεις του δέρματος όπως έκζεμα, ecthyma και lymphanigitis. Ο κοριός μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων που ζουν σε μολυσμένο σπίτι. Έχουν αναφερθεί επιδράσεις όπως άγχος και αϋπνία.
Η παρουσία κοριών δε είναι αποδεκτή σε οποιονδήποτε χώρο και η καταπολέμησή τους πρέπει να γίνεται άμεσα.


Πώς να απαλλαγούμε από τους κοριούς;
Τα αυγά του κοριού δεν εκκολάπτονται όταν η θερμοκρασία είναι μικρότερη από 13οC, ενώ ο ενήλικας κοριός πεθαίνει σε θερμοκρασία άνω 44°C, γι'αυτό και παλιά οι άνθρωποι έριχναν καυτό νερό στα στρώματα και τα κρεβάτια, λύσεις που σήμερα, δεν είναι εφικτές.
Η απομάκρυνσή τους, λοιπόν, μπορεί να γίνει από ειδικευμένη απολυμαντική εταιρεία, με χημικό καθαρισμό στους χώρους που έχουν “φωλιάσει” οι κοριοί.
Μια συνηθισμένη παρανόηση σχετικά με τους κοριούς, είναι ότι θα πρέπει να απαλλαγούμε από τα υπάρχοντά μας το συντομότερο δυνατό, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σίγουρα μία καλή εκκαθάριση και το να πετάξουμε ό,τι άχρηστο υπάρχει στο σπίτι μας, ώστε να μειώσουμε τα μέρη όπου θα μπορούν να δημιουργήσουν νέα φωλιά οι κοριοί, βοηθάει.
Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι η θερμότητα είναι ο υπ 'αριθμόν ένα «δολοφόνος» των κοριών.
Αν λοιπόν, τα ρούχα σας ήταν σε έναν μολυσμένο χώρο, ή κάθε φορά που επιστρέφετε από ταξίδι στο οποίο φιλοξενηθήκατε σε ξενοδοχείο, βάλτε τα ρούχα σας στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς, σε ζεστό στεγνωτήριο στους 120 βαθμούς για 30 λεπτά, για να απαλλαγείτε από τους κοριούς. Μία καλή λύση είναι να απευθυνθείτε σε ένα καθαριστήριο.
Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα κάποιο οικολογικό εντομοκτόνο ή εντομοαπωθητικό κατάλληλο για τους κοριούς, που να μην είναι επιβλαβές για την υγεία μας.

liberal.gr

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου