Οι Ούγγροι αποδείχθηκαν πιο έξυπνοι από μας

Στο χθεσινό δημοψήφισμα στην Ουγγαρία, οι Ούγγροι αποδείχθηκαν μάλλον πιο έξυπνοι από μας. Η αποχή ξεπέρασε από ό,τι φαίνεται το 55% και έτσι το πιθανότερο είναι ότι θα κριθεί άκυρο.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια μεγάλη ήττα του πρωθυπουργού Όρμπαν αλλά και για ένα ισχυρό ράπισμα των πολιτών στον ευρωπαϊκό λαϊκισμό με αφορμή το Προσφυγικό. Μπορεί αυτοί που προσήλθαν να απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων αλλά οι υπόλοιποι δεν "τσίμπησαν" στο παρελκυστικό ερώτημα της κυβέρνησής τους.
Μετά το ελληνικό και το βρετανικό δημοψήφισμα ,οι πολίτες φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι τα ερωτήματα των αυτονόητων ή των συμπλεγματικών αντιδράσεων υποτιμούν την νοημοσύνη τους.
Πιο συγκεκριμένα, στο ουγγρικό δημοψήφισμα δεν ήταν δυνατόν να περιμένει κανείς μία ισότιμη αντίδραση των Ούγγρων απέναντι στο ερώτημα της απορρόφησης των προσφύγων. Και ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι είναι πολύ εύκολο να πει κανείς ένα απορριπτικό "όχι" σε μια δοκιμασία της κοινωνίας του παρά να αναλάβει την συνειδητή ευθύνη μιας ώριμης θέσης που προϋποθέτει και την ανάλογη γενναιότητα.
Το ζήτημα είναι ότι οι απανταχού λαϊκιστές κάνουν τα πάντα να αποφύγουν κάθε έλλογη πολιτική διαδικασία, επιτείνοντας την έξαψη του θυμικού των μαζών που καταφεύγουν στις γρήγορες και ανεπεξέργαστες απαντήσεις. Το αποτέλεσμα είναι να λαμβάνονται αποφάσεις που αντίκεινται στην πραγματικότητα, εις βάρος πάντα των ίδιων που συμμετείχαν σε μια απαξιωτική για την δημοκρατία τους, παρωδία.
Ας ελπίζουμε ότι, με την αποχή τους, οι Ούγγροι  άνοιξαν το δρόμο για μία πιο δυναμική στάση αντίδρασης της κοινωνίας των πολιτών στους δημαγωγούς της Ευρώπης.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το βέβαιο είναι πως έδειξαν καλύτερα αντανακλαστικά κοινωνικής ευφυΐας από εμάς που σπεύσαμε να στηρίξουμε την πιο μεγάλη πολιτική απάτη της Μεταπολίτευσης με ένα ταπεινωτικό - όπως εξελίχθηκε- δημοψήφισμα.
Και να σκεφτείς ότι είμαστε και ο πιο "έξυπνος" λαός της Ευρώπης...

liberal.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου