Χωρίς υποκαταστήματα και ATM οι τράπεζες του μέλλοντος

Αντιμέτωπες με έναν μόνιμο «πονοκέφαλο» βρίσκονται πλέον οι περισσότερες τράπεζες απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη, καθώς η «έκρηξη» του ψηφιακού banking τείνει να επισκιάσει κάθε παραδοσιακή τραπεζική δραστηριότητα και λειτουργία.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική μελέτη του ΒΙ Intelligence, καθώς ολοένα και περισσότεροι millennials στρέφονται στις εύκολες λύσεις και τις ανέσεις που προσφέρουν οι υπηρεσίες της ψηφιακής τραπεζικής, μικραίνει διαρκώς ο αριθμός των πελατών που περνούν το κατώφλι ενός τραπεζικού υποκαταστήματος για να τακτοποιήσουν με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο τις όποιες υποχρεώσεις και ανάγκες έχουν.
Οι millennials άλλωστε είναι εκείνοι που θα καθορίζουν το μέλλον της τραπεζικής βιομηχανίας και δη τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν στη νέα εποχή τράπεζες και πελάτες – καταθέτες.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει άλλωστε το γεγονός πως όσο περισσότερο εδραιώνεται ο ρόλος του ψηφιακού banking, τόσο βαθαίνει το χάσμα στις σχέσεις μεταξύ τραπεζών και πελατών τους.
Με στόχο να παρουσιάσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη λειτουργία των τραπεζών και των τραπεζικών υπηρεσιών στο μέλλον, ο John Heggestuen, επικεφαλής αναλυτής του BI Intelligence, αξιολόγησε την «τραπεζική» συμπεριφορά 1.500 millennials (ηλικίας 18-34 ετών).
Μερικά από τα πιο βασικά ευρήματα της εν λόγω έρευνας - η οποία φέρει τον τίτλο «The Digital Disruption of Retail Banking» - είναι τα εξής:
- Σε μερικά χρόνια από τώρα ένα τραπεζικό υποκατάστημα δεν θα έχει κανέναν λόγο ύπαρξης και λειτουργίας, αφού κάθε δραστηριότητα θα γίνεται μέσω της πλειάδας υπηρεσιών που προσφέρει το ψηφιακό banking. Το μπαράζ λουκέτων στα τραπεζικά υποκαταστήματα θα είναι αναπόφευκτο.
- Οι τράπεζες που δεν θα κατορθώσουν να ανταποκριθούν γρήγορα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, θα χάσουν σίγουρα τις καλές σχέσεις με τους πελάτες τους. Και κατ’ επέκταση θα χάσουν τους ίδιους τους πελάτες τους. Οι τελευταίοι άλλωστε επιδεικνύουν τεράστιο ενδιαφέρον για την πληθώρα εύκολων λύσεων που προσφέρει πλέον η ψηφιακή τραπεζική.
- Σύντομα και τα ΑΤΜs θα αντικατασταθούν από την τεράστια διευκόλυνση που παρέχει ένα και μόνο κλικ από το smartphone του καθενός. To λειτουργικό κόστος για ένα smartphone είναι σχεδόν αμελητέο μπροστά στα όσα απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία ενός τραπεζικού υποκαταστήματος και των ATMs κατ’ επέκταση. Πολύ σύντομα και τα ATMs θα βρεθούν χωρίς λόγο ύπαρξης, όπως ακριβώς και τα τραπεζικά υποκαταστήματα.
- Σε λίγο χρόνο από τώρα τα smartphones θα καταστούν το βασικό τραπεζικό κανάλι, αφού έχουν τη δυναμική να γνωρίζουν πολύ περισσότερα για τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών από έναν οικονομικό σύμβουλο. Τα smartphones βρίσκονται ακριβώς εκεί που… βρίσκονται και οι χρήστες τους, έχουν την ικανότητα να συλλέγουν πληθώρα σημαντικών στοιχείων και δεδομένων, ενώ είναι ήδη σε θέση να κάνουν αγορές. 
insider.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου