Κακουργηματική ποινική δίωξη κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου, του συνεργάτη του Ευθύμιου Μπουλούτα, της εφοπλίστριας και επίσης συνεταίρου του στην εταιρία IRF Αγγελικής Φράγκου και ακόμη δώδεκα συνεργατών του στη Marfin άσκησαν οι εισαγγελείς διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Δραγάτσης για κομμάτι της δικογραφίας που αρχειοθέτησε η Γεωργία Τσατάνη.
Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς άσκησαν δίωξη στον Βγενόπουλο για απιστία και στη Φράγκου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απιστίας. Σημειωτέων ότι η δίωξη αφορά μόνο τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα στην IRF, την εταιρία της Αγγελικής Φράγκου στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος ο Βγενόπουλος, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση του συνόλου των δανείων της τράπεζας σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και σχετιζόμενους με τον Βγενόπουλο επιχειρηματίες, όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc.
Η εταιρεία IRF δανειοδοτήθηκε όπως έχουμε αποκαλύψει με περίπου 200 εκατ. ευρώ και είχε μέτοχο εκτός της Φράγκου τον ίδιο τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ενώ προκύπτει πως στην ίδια εταιρία εταίρος ήταν και ο Μιχάλης Ζολώτας, ο οποίος κατηγορείται στην Κύπρο μαζί με τον Βγενόπουλο για χρηματισμό του τ. κεντρικού τραπεζίτη Χριστόδουλου Χριστοδούλου. H επίμαχη δανειοδότηση ξεκίνησε ως πρώτη πίστωση το 2006 με ποσό 75 εκατ. ευρώ και μετά από αναχρηματοδοτήσεις έφτασε τα 200 εκατομμύρια.
Το δάνειο, σύμφωνα με τα στοιχεία των εισαγγελέων είχε χορηγηθεί για να αγοραστούν από την IRF μετοχές του ομίλου MIG και ΜPB, στον οποίο ανήκε η τράπεζα που ενέκρινε και χορήγησε το δάνειο. Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι η τράπεζα δεν εξασφαλίστηκε από την συγκεκριμένη πίστωση και σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν η IRF δεν έχει αποπληρώσει το δάνειο.
Έκαναν χειραγώγηση μετοχών
Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο Κώστας Βαξεβάνης στη δίκη που ολοκληρώθηκε με την αθώωση του στο Εφετείο Αθηνών, μετά από μήνυση του Βγενόπουλου, η εταιρία IRF έπαιρνε δάνεια από την Επενδυτική Τράπεζα και τη Λαϊκή Τράπεζα και χειραγωγούσε μετοχές της MIG.
Συγκεκριμένα, από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του 2011 που αποκαλύφτηκε στη δίκη, φαίνεται ότι η Επενδυτική τράπεζα και η Marfin Λαϊκή επί διοίκησης Βγενόπουλου δάνειζαν την εταιρία IRF, συμφερόντων του Ανδρέα Βγενόπουλου, του Μιχάλη Ζολώτα, της Αγγελικής Φράγκου κ.ά. και τα δάνεια χρησιμοποιούνταν για να χειραγωγείται η μετοχή της MIG το 2008.
Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβαινε, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είναι ότι τα δάνεια που δίνονταν από τις τράπεζες στην IRF, χρησιμοποιούνταν από εκείνη για την αγορά μετοχών της MIG. Έτσι ο όμιλος εμφάνιζε μια εικόνα πλαστής ευρωστίας αφού η τιμή των μετοχών του αυξανόταν με χρήματα που είχαν δοθεί από τις τράπεζες.
Ο διάλογος μεταξύ των Κώστα Βεξαβάνη και της μάρτυρα του Ανδρέα Βγενόπουλο κατά τον οποίο αποκαλύφθηκε η χειραγώγηση είναι ο εξής:
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Μήπως δίνατε δάνεια στην IRF για να κάνει χειραγώγηση της μετοχής της MIG;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Πώς είναι δυνατόν να το κάνει αυτό μια τράπεζα;
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Γνωρίζατε όταν δίνατε το δάνειο ότι η IRF ήταν μια εταιρία του κ. Βγενόπουλου, του κ. Ζολώτα, της κ. Φράγκου και άλλων τεσσάρων-πέντε προσώπων που επίσης είχαν πάρει δάνεια από την τράπεζά σας;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Γνωρίζω ότι η εταιρία ήταν πολυμετοχική.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Το πόρισμα γράφει: «τμήμα των αγορών της IRF επί της μετοχής της MIG εξοφλήθηκε από το διαθέσιμο ποσό τραπεζικού Λογαριασμού της IRF στο οποίο περιλαμβάνονταν ποσό δανείου από τις συνδεόμενες με τη MIG εταιρίες, Marfin Egnatia Τράπεζα και Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, θυγατρικές της Marfin Popular Bank». Δηλαδή η IRF έπαιρνε δάνειο με σκοπό να αγοράσει μετοχές της MIG και να κάνει χειραγώγηση.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Το να αγοράσει μετοχές της MIG δεν είναι παράνομο. Επιπλέον η IRF είχε τεράστια κεφάλαια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με ποια χρήματα αγόρασε μετοχές της MIG.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Το ξέρετε υπάρχουν ακόμη έξι τέτοια πορίσματα και για άλλες εταιρίες του ομίλου; Ξέρετε ότι γι’ αυτό βγήκε από το χρηματιστήριο η Vivartia;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν το ξέρω.
Υπόλογη η Γεωργία Τσατάνη
Η ποινική δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου, της Αγγελικής Φράγκου και άλλων συνεργατών του στην τράπεζα Marfin, αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά τις μεθοδεύσεις στην υπόθεση του επιχειρηματία τις οποίες έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας το Hot Doc. Αναδεικνύει παράλληλα το δικαστικό «πραξικόπημα» της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη που δεν δίστασε να αφαιρέσει δικογραφία κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου και πέντε συνεργατών του, τη στιγμή που αυτή βρισκόταν στο στάδιο της ποινικής δίωξης, με πρόσχημα ότι σκόπευε να συσχετίσει τη δικογραφία με άλλη που χειριζόταν η ίδια και στη συνέχεια να την αρχειοθετήσει. Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου επέβαλε πριν από ένα μήνα ποινή στέρησης μισθού 60 ημερών στη Γεωργία Τσατάνη για τους χειρισμούς στην υπόθεση Βγενόπουλου.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι για τη Γεωργία Τσατάνη τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας, ενώ πέρα από τις πειθαρχικές ευθύνες της για την αφαίρεση της δικογραφίας και για την αρχειοθέτησή της, πρέπει πλέον να εξεταστεί και το ενδεχόμενο των ποινικών ευθυνών. Άλλωστε, όπως επίσης έχει αποκαλύψει το Hot Doc, στην έρευνά της η οποία οδήγησε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου η Γεωργία Τσατάνη έχει χρησιμοποιήσει τα συμπεράσματα πραγματογνώμονα, πρώην συνεργάτη του τ. διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου, τον οποίο επέλεξε εκτός καταλόγων και ο οποίος έχει συμπεριλάβει στις διαπιστώσεις του αυτούσιες καταθέσεις μαρτύρων υπέρ του Βγενόπουλου.
Μάλιστα από την πληθώρα των εγγράφων, των οποίων η ανάγνωση και η έρευνα κράτησε σχεδόν δύο χρόνια, η εισαγγελέας Τσατάνη κατάφερε να κλείσει την υπόθεση σε τρεις μήνες χωρίς να βρει ούτε αποχρώσες ενδείξεις, που ήταν αναγκαίες για τη δίωξη, αφού παρέβλεψε εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και της ίδιας της εταιρίας ελέγχου της Λαϊκής Τράπεζας, της PWC. Έχει παράλληλα ενδιαφέρον ότι η Τσατάνη κατάφερε να γράψει πάνω από 800 σελίδες σε μόλις τρεις ημέρες από τότε που παρέλαβε την έκθεση του πραγματογνώμονα και αφού θεωρητικά είχε μελετήσει όλα τα στοιχεία.
koutipandoras.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου