Αποτύχαμε όταν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ασφάλεια χτίζοντας τoίχους

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στην παγκόσμια ασφάλεια τον 21ο αιώνα ήταν το θέμα που ανέπτυξε σε διάλεξη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Φλέτσερ της Βοστώνης και τέως διοικητής των Νατοϊκών Δυνάμεων Ευρώπης, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου Εξωτερικών στο αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτης.
Ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος, ξεκίνησε την ομιλία του με μια ιστορική αναδρομή στον 20ο αιώνα, σημειώνοντας πως τα γεγονότα που σημειώθηκαν κατά τα προηγούμενα 100 χρόνια στην Ευρώπη, συνέβαλαν στην δημιουργία του σημερινού περιβάλλοντος ασφάλειας.
Εστίασε ειδικότερα στους δύο παγκόσμιους πολέμους και τις συνέπειες τους, και διερωτώμενος τι πήγε λάθος τον 20ο αιώνα, επισήμανε ότι «αποτύχαμε όταν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ασφάλεια με το να χτίσουμε τείχους». Οι τοίχοι πολύ σπάνια δημιουργούν ασφάλεια, προσέθεσε και τόνισε πως αυτό κατέστη σαφές με την τρομοκρατική επίθεση από την Αλ Κάιντα στο αμερικανικό πεντάγωνο την 9η Σεπτεμβρίου του 2001, κατά την οποία, όπως είπε, ήταν στο γραφείο του στο κτίριο του Πενταγώνου, δίπλα από το σημείο όπου έπεσε το αεροπλάνο.
«Ήμουν πολύ τυχερός που επέζησα. Αυτό που κατάλαβα εκείνη την ημέρα ήταν η ειρωνεία να προστατεύομαι από τα ισχυρότερα τείχη του κόσμου και να φυλάσσομαι από ισχυρό στρατό στην πρωτεύουσα ενός πολύ ισχυρού έθνους και να μην είμαι ασφαλής» ανέφερε.
Στην συνέχεια, αναφέρθηκε κατά σειρά στις πιο σημαντικές, κατά την γνώμη του, διεθνείς προκλήσεις ασφάλειας, με έμφαση στο Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν, την Βόρεια Κορέα, την Συρία και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «που υπάρχουν διαφορές που εμπλέκουν πολλά κράτη», την Ουκρανία, τα Βαλκάνια που, όπως είπε, αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η ένταση συνεχίζεται…
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς την πιο επικίνδυνη χώρα, κυρίως λόγω των πυρηνικών της όπλων και του ηγέτη της, ο οποίος είναι νέος και άπειρος, όπως είπε. Η ύπαρξη ενός άπειρου ηγέτη με πυρηνικά όπλα σε μια ασταθή περιοχή του κόσμου, είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε, συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Ρωσίας στην Συρία, διατύπωσε τη θέση πως «η Ρωσία έχει έναν προβληματικό εταίρο, τον Μπασάρ αλ Άσαντ και ότι αυτό δυσκολεύει τη συνεργασία Ουάσιγκτον - Μόσχας για την εξεύρεση λύσης».
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την ανάγκη να ενθαρρυνθούν όλα τα κράτη να δρουν μέσα στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Εκτός από τις εθνικές προκλήσεις για την παγκόσμια ασφάλεια, έκανε ειδική αναφορά στις απειλές από τα ναρκωτικά (ηρωίνη και ναρκωτικά) και τις επιδημίες, όπως οι ιοί Ζήκα και ο Έμπολα. Στην κατεύθυνση αυτή, απέδωσε μεγάλη σημασία στις εγκληματικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η επίθεση σε αυτό το πεδίο, παρατήρησε, μεταφέρεται από το υψηλό επίπεδο εθνικής ασφάλειας στο προσωπικό επίπεδο, αναφέροντας την πρόσφατη διαρροή ψηφιακών προσωπικών δεδομένων από τους λογαριασμούς του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρηστών της Yahoo, καθώς και στη διαρροή προσωπικών φωτογραφιών της Αμερικανίδας ηθοποιού Τζένιφερ Λόρενς.
Στο σημείο αυτό ο Τζέιμς Σταυρίδης ανέδειξε τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, κατατάσσοντας ως πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια την σημασία του να ακούμε. "Μπορούμε να ακούμε καλύτερα", ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξίσου σημαντική σημασία για τη δημιουργία ασφάλειας αποδίδει, στην εκπαίδευση, στη διαφύλαξη των αξιών, που πολλές προέρχονται από τους Αρχαίους Έλληνες μέσω των Ρωμαίων και του διαφωτισμού, στο διάβασμα και στην μελέτη μυθιστορημάτων. Διαβάζοντας μυθιστορήματα, γνωρίζουμε άλλες κουλτούρες και μέρη, εξήγησε. Επίσης, ειδική μνεία έκανε στη βελτίωση των διακρατικών σχέσεων, την δημιουργία συμμαχιών, με εξέχουσα το ΝΑΤΟ, και αξιόμαχων στρατών, καθώς και στην αντιμετώπιση των εγκληματικών απειλών στον κυβερνοχώρο. Αυτό θα απαιτούσε αποτροπή με τον ίδιο τρόπο που την εννοούμε στην πυρηνική ζώνη.
Όλα αυτά τα πράγματα θα αναμορφώσουν τον τρόπο που εφαρμόζεται η «σκληρή ισχύς» (hard power) όταν πρέπει, αναγνωρίζοντας ότι μακροπρόθεσμα πρέπει να εστιάσουμε στην «ήπια ισχύ» (soft power), υποστήριξε ο Τζ. Σταυρίδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο, την ανάγκη ύπαρξης της «σκληρή ισχύς».
Το να προσπαθείς να δημιουργήσεις ασφάλεια μόνο με την «ήπια ισχύ», δεν είναι ισχύς, τόνισε και προέταξε τον συνδυασμό της «σκληρής και της ήπιας ισχύος», που «ονομάζεται έξυπνη ισχύς», όπως είπε καταληκτικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου