Βάζουν τρυπάνι σε περιοχή-μυστήριο τα ΕΛΠΕ

Του Γιώργου Φιντικάκη
Τρυπάνι σε περιοχή "έκπληξη" προτίθενται να βάλουν τα ΕΛΠΕ που μέσα στον Οκτώβριο πρόκειται από κοινού με δύο διεθνείς partners να καταθέσουν αίτηση για έρευνα υδρογονανθράκων στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αν και περισσότερα στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά, καθώς η εισηγμένη δεσμεύεται από συμφωνία εμπιστευτικότητας με τους δύο ξένους εταίρους, οι πληροφορίες λένε ότι η επίμαχη περιοχή ούτε χερσαία είναι, αλλά ούτε και βρίσκεται στο Ιόνιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αίτημα θα κατατεθεί στο ΥΠΕΝ μέσα στον Οκτώβριο, καθώς οι τρεις πλευρές εξετάζουν τις τελικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο (ν. 4001/2011), το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μπορεί να παραχωρηθεί μετά από αίτηση ενδιαφερομένου, για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη.
Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από εκεί και πέρα, τυχόν άλλοι πιθανοί ενδιαφερόμενοι, έχουν δικαίωμα κατάθεσης προσφορών για την υπό παραχώρηση περιοχή τουλάχιστον 90 ημέρες από την δημοσίευση της προκήρυξης
Στην πράξη, η επικείμενη κίνηση των ΕΛΠΕ είναι παρόμοια με εκείνη της ιταλικής ENEL το 2014 η οποία είχε καταθέσει αίτηση στην τότε ηγεσία του υπουργείου για τρία χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα (Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο). Τελικά οι Ιταλοί δεν εμφανίσθηκαν στο διαγωνισμό που εξελίχθηκε σε διαδικασία καθαρά ελληνική, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως απόρροια της γενικότερης αβεβαιότητας που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις της τότε ηγεσίας του υπουργείου ότι θα αλλάξει άρδην το θεσμικό πλαίσιο.
"Σκανάρουν" εδώ και καιρό την Ελλάδα
Εδώ και κάμποσο πάντως καιρό τα ΕΛΠΕ "σκανάρουν" όλη την Ελλάδα, επαναξιολογώντας τα παλαιά δεδομένα σεισμικών ερευνών ανά τη χώρα.
Τα νέα τρισδιάστατα (3D) δεδομένα στα βάθη του Πατραϊκού, όπου και έχουν αναλάβει το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης, "μας άνοιξαν τα μάτια", όπως λένε στο liberal.gr, πηγές του ομίλου. Δείχνουν πιθανές ευκαιρίες ακόμη και σε περιοχές όπου μέχρι τώρα θεωρούνταν άνευ ενδιαφέροντος.
Στην εταιρεία ξανακοιτάζουν το χάρτη από την αρχή, ενώ τα καθ’ ύλιν αρμόδια στελέχη του ομίλου ταξιδεύουν συχνά στο Λονδίνο και αλλού, όπου και συζητούν τα νέα ευρήματα με δυνητικούς επενδυτές.
Η στάση της Exxon Mobil
Αλλά και ο αμερικανικός παράγοντας ενδιαφέρεται έντονα για τα δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα ΕΛΠΕ διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με την Exxon Mobil, που με δική της τεχνολογία έχει κατασκευαστεί η "καρδιά" των δύο διυλιστηρίων του ελληνικού ομίλου (FCC, και Flexicoker). Οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι πολύ παλαιές, ενώ οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλά την Ελλάδα, καθώς μέχρι και το 1983 η τότε Εsso (μετέπειτα Exxon και στη συνέχεια Exxon Mobil), λειτουργούσε το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, το οποίο και πούλησε στο ελληνικό Δημόσιο. Το 2014, η Exxon Mobil είχε αγοράσει όπως και τα ΕΛΠΕ πακέτο σεισμικών δεδομένων από τη νορβηγική PGS, ενώ το αυτό είχε κάνει και η γαλλική Total.
Επαφές με την Calfrac για το Θρακικό
Άλλωστε αμερικανική είναι και η Calfrac με την οποία βρίσκονται σε συζητήσεις τα ΕΛΠΕ για την επανενεργοποίηση των παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος, όπως αποκάλυψε μιλώντας χθες στο συνέδριο "Global Oil & Gas" ο γενικός διευθυντής έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου. Τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 25% των δικαιωμάτων στην παραχώρηση και η Calfrac το 75%.
Παράλληλα, τα ΕΛΠΕ προχωρούν τις ερευνητικές εργασίες στον Πατραϊκό Κόλπο όπου, όπως είπε ο κ. Γρηγορίου, "αν υπάρχει πετρέλαιο τα απολήψιμα αποθέματα θα είναι της τάξης των 100 εκατ. βαρελιών".
Στις αρχές του 2017 θα ολοκληρωθεί η ερμηνεία των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες ενώ οι ερευνητικές γεωτρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2018.

liberal.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου