Μειωμένη και φέτος η παραγωγή της ελιάς στη Χαλκιδική

Οι καιρικές συνθήκες και το κυκλοκόνιο φαίνεται ότι επέδρασαν αρνητικά στη φετινή παραγωγή της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής, με τους εμπλεκόμενους να κάνουν λόγο για «περίεργη», «μέτρια», αλλά και «κακή» χρονιά και σε κάθε περίπτωση να εκτιμούν ότι η παραγωγή θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι.
Αναλυτικότερα, όπως γράψαμε στο halkidikifocus τον Μάιο, το κυκλοκόνιο, ένας μύκητας που πλήττει τα δέντρα και αναπτύσσεται όταν υπάρχει έντονη υγρασία, εξελίσσεται σε μάστιγα για την παραγωγή της πράσινης ελιάς, κυρίως στις  πεδινές περιοχές που καλλιεργούνται ελαιόδεντρα. Παράλληλαοι υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου, αλλά και η ανομβρία που επικράτησε σε γενικές γραμμές το καλοκαίρι, φαίνεται να έχουν επίσης επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή.
Παρ’ ότι ξεκίνησε η συγκομιδή του καρπού, πολλοί είναι οι αγρότες που παραδίδουν στους εμπόρους με ανοιχτή τιμή, καθώς ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, μια και όλοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αναμένοντας να διαπιστώσουν σε ποιες ποσότητες θα κυμανθεί τελικά η παραγωγή, ώστε να δώσουν οριστικές τιμές.
Σαφώς η ύπαρξη αποθεμάτων μπορεί να επηρεάσει την τιμή, ωστόσο - αν και είναι γνωστό ότι υπάρχουν αποθέματα επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής - δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα ακριβή στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση η τιμή που θα καθοριστεί για την πράσινη ελιά Χαλκιδικής θα συμπαρασύρει ουσιαστικά τις τιμές πανελλαδικά, καθώς καταλαμβάνει το 55% των ελληνικών εξαγωγών επί του συνόλου των ποικιλιών που εξάγει η Ελλάδα.
Ο Δ. Ζουμπατιανός
«Έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, η παραγωγή θα είναι μειωμένη φέτος», ήταν η πρώτη εκτίμηση του Διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλκιδικής "Η Ένωση", Δημήτρη Ζουμπατιανού, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που βρέξει το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα βελτιωθεί».
Παράλληλα ο κ. Ζουμπατιανός επεσήμανε ότι υπάρχουν αποθέματα, τόνισε ότι η μη καταγραφή στοιχείων αποτελεί τροχοπέδη για ασφαλή συμπεράσματα.
Όσον αφορά το θέμα της τιμής, ο κ. Ζουμπατιανός εκτίμησε ότι με τις παρούσες συνθήκες το 1 ευρώ ανά κιλό είναι μία καλή τιμή για τον παραγωγό, ενώ αν πέσει κάτω από ευρώ, θα είναι ζημιογόνο για τους παραγωγούς.
«Η τιμή πρέπει πάντα να είναι σε τέτοια επίπεδα που όλοι να κερδίζουν. Τόσο οι παραγωγοί, όσο και οι μεταποιητές, αλλά και οι καταναλωτές», τόνισε ο κ. Ζουμπατιανός, υπογραμμίζοντας ότι «τη ζημιά στην αγορά την κάνουν όσοι πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές σε πολύ μικρές εταιρείες και συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους».
Όσον αφορά την Ένωση, σημείωσε ότι δεν έχει φέτος πολλά αποθέματα και θα μπει στη διαδικασία να παραλαμβάνει για λογαριασμό παραγωγών 2.000 τόνους ελιάς.
Ο Ευάγ. Ευαγγελινός
Για μειωμένη παραγωγή φέτος, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου, Ευάγγελος Ευαγγελινός,επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι εύκολο να προβλέψει ακόμη το ποσοστό της μείωσης.
Όσον αφορά το θέμα της τιμής, ο κ. Ευαγγελινός σημείωσε ότι παλαιότερα συγκέντρωναν ελιές οι Ενώσεις, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την τιμή του προϊόντος, ενώ σήμερα οι παραγωγοί τις δίνουν στους εμπόρους. «Όπως καταλαβαίνεται το παιχνίδι το παίζουν οι έμποροι και καθορίζουν οι ίδιοι τις τιμές, που σίγουρα μεταξύ τους συνεννοούνται καλύτερα απ’ ότι οι παραγωγοί».
Επίσης ο κ. Ευαγγελινός ανέφερε ότι και φέτος η ΕΑΣ Πολυγύρου θα αναλάβει να συγκεντρώσει ελιές για λογαριασμό παραγωγών και για ομάδες παραγωγών.
Ο Π. Γιαλαγκολίδης
Για μεγάλη μείωση έως και 70% σε κάποιες περιοχές, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, Παύλος Γιαλαγκολίδης, μιλώντας στο halkidikifocus. «Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται κλιματολογικές αλλαγές στη χώρα, με έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά και χωρίς άνοιξη και φθινόπωρο» επεσήμανε ο κ. Γιαλαγκολίδης, σημειώνοντας ότι οι έντονες ζέστες του Μαΐου επέδρασαν στην ανθοφορία, με αποτέλεσμα η ελιά να είναι φέτος πρώιμη, ενώ η ανομβρία στο τέλος του καλοκαιριού επέδρασε επίσης αρνητικά.
«Στη δυτική Χαλκιδική, για παράδειγμα στην Τρίγλια, οι ελιές άρχισαν να μαυρίζουν από τις 10 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να σπεύσουν να ξεκινήσουν τη συγκομιδή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλαγκολίδης.
Όσον αφορά το θέμα της τιμής, εκτίμησε ότι θα κινηθεί στο ένα ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι αν δοθεί χαμηλότερη τιμή, θα είναι καταστροφική για τους αγρότες.
Ο Κ. Τερτιβανίδης
Για μια «περίεργη» χρονιά έκανε λόγο ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Κώστας Τερτιβανίδης, με ιδιαίτερες συνθήκες, εκτιμώντας πάντως ότι είναι πιθανόν τα επίπεδα της παραγωγής να είναι χαμηλότερα από πέρυσι. Παράλληλα ο κ. Τερτιβανίσης επεσήμανε ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν προς το θετικότερο, αν σημειωθούν βροχές το επόμενο διάστημα.
halkidikifocus.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου