ΕΔΕ για τις "ληγμένες" εγγυητικές προανήγγειλε ο Γ. Μπουτάρης

Την πρόθεσή του να δώσει εντολή για τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για την υπόθεση με τις «ληγμένες» εγγυητικές επιστολές, που επέφερε στο δήμο Θεσσαλονίκης οικονομική ζημία περίπου 210.000 ευρώ, γνωστοποίησε ο Γιάννης Μπουτάρης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της δημοτικής του ομάδας, η οποία εξελισσόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Η υπόθεση με τις εγγυητικές επιστολές έγινε γνωστή πριν από λίγες εβδομάδες και πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά και στην αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα.
Οι επίμαχες εγγυητικές επιστολές είχαν κατατεθεί στο δήμο Θεσσαλονίκης από ιταλική εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει να προμηθεύσει την υπηρεσία της καθαριότητας με σάρωθρα, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο του έργου που της ανατέθηκε.
Οι δημοτικές υπηρεσίες είχαν στα χέρια τους τρεις εγγυητικές επιστολές που είχαν κατατεθεί από τη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως προβλέπεται σε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δήμου σε περίπτωση μη καλής εκτέλεσης του έργου. Ωστόσο, οι εγγυητικές επιστολές έληξαν χωρίς να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να καταπέσουν υπέρ του δήμου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να προκύπτει οικονομική ζημία ύψους περίπου 210.000 ευρώ.
Κάλυψη στους αντιδημάρχους
Χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της «Πρωτοβουλίας», ο Γιάννης Μπουτάρης επιχείρησε να παράσχει κάλυψη τόσο στον Θανάση Παππά όσο και στη Γιούλη Ρανέλλα, υποστηρίζοντας ότι δεν φταίνε οι υπηρεσίες της καθαριότητας ούτε όμως και οι οικονομικές υπηρεσίες. «Έπρεπε να έχουμε προβλέψει ένα ληξιάριο στις διαδικασίες αυτές», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι εάν στο πλαίσιο της ΕΔΕ που θα διενεργηθεί για την υπόθεση προκύψουν ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα μέσα από τις υπηρεσίες, τότε ο δήμος Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσει από αυτά το ποσό που αντιστοιχεί στις εγγυητικές επιστολές.
Η επίμαχη εταιρεία είχε αναλάβει να προμηθεύσει το δήμο Θεσσαλονίκης με πέντε σάρωθρα, αλλά εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας παρέδωσε μόνο το ένα. Μάλιστα, στις αρχές του μήνα στο αμαξοστάσιο του δήμου, όπου φυλασσόταν το συγκεκριμένο όχημα, εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους όταν εκπρόσωποι της εταιρείας επιχείρησαν να το πάρουν στην κατοχή τους. Τότε οι εκπρόσωποι της εταιρείας όπως και δημοτικοί υπάλληλοι που προσπάθησαν να τους αποτρέψουν είχαν καταλήξει στο αστυνομικό τμήμα, έπειτα από επεισόδια στο χώρο του αμαξοστασίου.
Εξωτερικός σύμβουλος
Ο Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στη δημοτική του ομάδα, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στο σύστημα των προμηθειών του δήμου Θεσσαλονίκης και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προσλάβει εξωτερικό σύμβουλο, για να εντοπιστούν τα κενά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Στο στόχαστρο του Γιάννη Μπουτάρη βρέθηκαν για ακόμη μία φορά τα τρία μέλη τη οικονομικής επιτροπής (Ανδρέας Κουράκης από την «Πρωτοβουλία», Μάκης Κυριζίδης από τους «Εντάξει» και Γιώργος Αβαρλής από την παράταξη «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη»), τα οποία έπειτα από αυτοψία τους στις εγκαταστάσεις δύο εταιρειών, που εμπλέκονται στους υπό δικαστική διερεύνηση διαγωνισμούς της καθαριότητας, μίλησαν για «εταιρείες-φαντάσματα».
«Αυτή η πρώτη αυτοψία έγινε με επιπολαιότητα», παρατήρησε ο Γιάννης Μπουτάρης, ενώ ο Ανδρέας Κουράκης απάντησε πως «πρέπει να υπάρξει διαφάνεια παντού». Εξάλλου, για τις υποθέσεις αυτές ο κ. Κουράκης εκτίμησε πως θα υπάρξουν και καταλογισμοί, ενώ κάλεσε τη διοίκηση του δήμου «να κρατήσει χαμηλά την μπάλα», λόγω και της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εργασίες συντήρησης στην περιφερειακή οδό
Σε εκτεταμένο λίφτιγκ στην περιφερειακή οδό προχωρά από την ερχόμενη Δευτέρα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποκαθιστώντας ζημιές και φθορές στο οδόστρωμα, που αποτελούν παγίδες για τους οδηγούς. Παράλληλα, εργασίες θα γίνουν στο εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο, στα πιο επιβαρημένα από την κυκλοφορία σημεία, με την εποπτεία της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών.
Ειδικότερα, εκτός από τις παρεμβάσεις στην εσωτερική περιφερειακή, εργασίες θα γίνουν στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά, τη νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης Κιλκίς και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας. Οι παρεμβάσεις αφορούν την επισκευή, συντήρηση και αποκατάσταση των πιο επικίνδυνων φθορών του οδοστρώματος και την αποκατάσταση των λειτουργικών στοιχείων των οδών, όπως η σήμανση και τα μέτρα ασφαλείας. Εκτός από τις εργασίες επισκευής των ασφαλτικών του οδοστρώματος (ασφαλτοστρώσεις) θα επισκευαστούν τα στηθαία ασφαλείας, τα κιγκλιδώματα και οι πινακίδες, θα γίνουν καθαρισμοί χόρτων και κλαδεύσεις δένδρων, διαγραμμίσεις και όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο ασφάλειας των εθνικών οδών.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην εσωτερική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη 23 Μαρτίου, ενώ θα γίνονται σε συνεννόηση με την τροχαία και θα αρχίζουν κάθε πρωί.
Τα έργα συντήρησης στην περιφερειακή δημοπρατήθηκαν το 2015, με συνολικό προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ (τελικό κόστος περίπου 4,5 εκατ. ευρώ), ενώ το έργο συντήρησης για το επαρχιακό και το εθνικό δίκτυο της επαρχίας Λαγκαδά είχε δημοπρατηθεί το 2014.
Περιφέρεια και ΕΥΑΘ συνεργάζονται για την ομαλή υδροδότηση της πόλης
Λύση για το θέμα του ασυντήρητου εδώ και πολλά χρόνια τμήματος των δέκα χιλιομέτρων της ενωτικής διώρυγας Αλιάκμονα - Αξιού αναζητά η μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, προκειμένου να λειτουργεί ομαλά η διώρυγα, να πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και να διασφαλίζεται τόσο η ομαλή υδροδότηση της πόλης, όσο και η άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών της περιοχής.
Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστα Γιουτίκα, το θέμα της συντήρησης του καναλιού είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς υπάρχει ένα ευπαθές κομμάτι στην περιοχή του Άδενδρου που δεν έχει συντηρηθεί ποτέ, ενώ συνιστά ταυτόχρονα σημείο υδροδότησης της πόλης και αρδευτικό κανάλι για τον κάμπο της περιοχής. Προκειμένου να μπορούν να γίνονται οι εργασίες συντήρησης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου κατέθεσε πρόταση κατά τη διάρκεια σύσκεψης των αρμόδιων φορέων, με την οποία προβλέπεται η χάραξη εναλλακτικής διαδρομής του νερού προς το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ, έτσι ώστε το ευπαθές τμήμα της διώρυγας να αδειάσει από νερό για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος των πιθανών βλαβών και η επισκευή τους.
Πηγή: Εφημερίδα "Μακεδονία" - Ρεπορτάζ: Βαρβάρα Ζούκα
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου