Ενδοκυβερνητική κρίση- Ο Π. Καμμένος ζητάει την παραίτηση Μουζάλα!

Ενδοκυβερνητική κρίση- Ο Π. Καμμένος ζητάει την παραίτηση Μουζάλα!Την παραίτηση του υπουργού μετανάστευσης Γ.Μουζάλα ζήτησε με tweet του πριν από λίγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος. Αφορμή στάθηκε η δήλωση του κ. Μουζάλα σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, όπου αποκαλεί το γειτονικό κράτος ευθέως ως "Μακεδονία".
Το tweet του κ. Καμμένου:
Ιδιαίτερη αίσθηση έχει κάνει το απόσπασμα της δήλωσης του υπουργού μετανάστευσης Γ.Μουζάλα που προέβαλε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ,
Είναι η πρώτη φορά μετά το 1992 όπου στέλεχος της Ελληνικής κυβέρνησης ανατρέπει την εθνική στρατηγική στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Μέχρι σήμερα ήταν εν ισχύ η απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που δεσμεύει την Ελληνική πολιτιεία, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει κράτος στα βόρεια σύνορά της που χρησιμοποιεί το όνομα αυτό.

Η εθνική αυτή θέση είχε επικαιροποιηθεί με την ενδιάμεση συμφωνία, και κυρίως με τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ στην σύνοδο του Βουκουρεστίου επί Κ.Καραμανλή, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επί Α.Σαμαρά για την διεύρυνση της Ε.Ε.
Και στις δύο περιπτώσεις οι διεθνείς οργανισμοί αποκλείουν τη συμμετοχή των Σκοπίων, επιβάλλοντάς τους να υποχωρήσουν σε κοινά αποδεκτή (με την Ελλάδα) ονομασία, χρεώνοντάς τους επί της ουσίας αδιαλλαξία στο ζήτημα αυτό.
Η ευθεία αναφορά του κ. Μουζάλα στα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία", σίγουρα αποδυναμώνει τις εθνικές θέσεις και προσφέρει στην ΠΓΔΜ ισχυρά επιχειρήματα ως προς την προώθηση των δικών τους προτεραιοτήτων. Άλλωστε, το γειτονικό κράτος, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την προσφυγική κρίση, κατάφερε να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και να γίνει ένας νέος ενδυναμωμένος "παίκτης" στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.
Η δήλωση Μουζάλα
Η ακριβής δήλωση του κ. Μουζάλα έχει ως εξής:

"Υπάρχουν δυο χαρακτηριστικά σε όλη αυτή την ιστορία. Το ένα είναι ότι οι άνθρωποι στην Ειδομένη πολύ δύσκολα μεταφέρονται διότι προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Δεν φεύγουν από εκεί. Νομίζουμε και έχουμε στοιχεία ότι με αυτή την προσδοκία και την ελπίδα παίξανε βρώμικο παιχνίδι οργανώσεις οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι εθελοντές ή αλληλέγγυοι, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς, εθελοντές, αλληλέγγυους και τις ΜΚΟ που βοηθάνε στην Ειδομένη και οργανώσανε το πέρασμά τους στη Μακεδονία. Έχω εδώ την προκήρυξη που την έχετε κι εσείς βγάλει (Τσίμας: Αυτή που τους μοιράσανε). Ναι το χαρτί που τους μοιράσανε, τους δώσανε κανονικά ραντεβού, πνιγήκανε τρεις όπως ξέρετε, οι άλλοι συνελήφθησαν, η αστυνομία το διερευνά και νομίζω ότι γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα σε αυτό το πράγμα. (Τσίμας: θα μάθουμε ποιοι είναι) Ναι οφείλουμε να μάθουμε ποιοι είναι".

ΝΔ: «Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του».
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την αναφορά του Υπουργού Αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα στα Σκόπια ως «Μακεδονία», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα.
Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως “Μακεδονία”. Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων.
Το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες.
Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του».
Κυβερνητικοί κύκλοι απαντούν στον Γ. Κουμουτσάκο
«Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία "ΠΓΔΜ". Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" είναι το λιγότερο υπερβολή» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι καταλήγοντας:
«Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει»
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου