Σύνοδος Κορυφής: Η Ευρώπη «σπρώχνει» τους πρόσφυγες στην Τουρκία

euco2 Έβγαλαν την οικογενειακή φωτογραφία και ξεκίνησε η Σύνοδος των ηγετών - Είναι η δεύτερη μέσα σε δέκα ημέρες για το προσφυγικό - Είναι ντροπή η Ειδομένη για την κοινή πορεία, δήλωσε ο Τσίπρας - Τι ζήτησε ο Πρωθυπουργός από Μέρκελ και Ολάντ 

Για την ανάγκη μιας αξιόπιστης συμφωνίας απόψε έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Αδημονώ να καταλήξουμε σε αξιόπιστη συμφωνία, έτσι ώστε να άρουμε την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία, αλλά και για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό μετεγκατάστασης», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σχολίασε «Αντιμετωπίζουμε μία ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη, κάτι το οποίο θεωρώ όνειδος για την κοινή πορεία».
trimeris-1 0
Τριμερής με Ολάντ και Μέρκελ
Περίπου 45 λεπτά κράτησε η τριμερής Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.
Οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν επίσης ότι βασική προτεραιότητα για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι να δοθεί έμφαση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Συμφωνήθηκε ακόμη ότι όλες οι διαδικασίες της συμφωνίας θα πρέπει να είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.
Ενώ θα δοθεί χρόνος στην ελληνική πλευρά για την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και η παροχή στη χώρα μας ενίσχυσης σε προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου από τις ευρωπαϊκές δομές.
Ειδικότερα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στην τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τέσσερις βασικούς άξονες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για μείωση των ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δεύτερον, την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής. Τρίτον, την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος επανεγκατάστασης από την Τουρκία. Τέταρτον, τη στήριξη της Ελλάδας μέσω παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και οικονομικής ενίσχυσης.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου