Τα δίνουν όλα στην Τουρκία για να πετύχουν τη συμφωνία

ta-dinoun-ola-stin-tourkia-gia-na-petuxoun-ti-sumfwniaΚορυφώνεται το πολιτικό και διπλωματικό παρασκήνιο μία ημέρα πριν ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας, προκειμένου να δεχθεί η γειτονική χώρα -με τα ανάλογα ανταλλάγματα- να βάλει "φρένο" στις εκτός ελέγχου προσφυγικές ροές.   
Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε στη γερμανική Βουλή και αναφέρθηκε στις δυσκολίες για μια συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, χρησιμοποιώντας θερμά λόγια για τη γείτονα. Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή της ότι η πρόταση για επανεγκατάσταση -σε αναλογία 1:1 με όσους δεχτεί πίσω- των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη θα είναι εθελοντική και όχι με ποσοστώσεις για τα κράτη μέλη. 
Σημείωσε ακόμη ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο πρέπει να ενισχυθεί και μάλιστα "σε όλα τα τουρκικά χωρικά ύδατα". 
Στην ομιλία της η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η παρούσα κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση. "Ωστόσο η μακροπρόθεσμη λύση είναι η αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη και η Τουρκία είναι η πιο σημαντική χώρα - τράνζιτ". 

Θερμά λόγια για την Τουρκία

Η κ. Μέρκελ εξήρε πάντως το ρόλο της Τουρκίας, επαινώντας την για το γεγονός ότι φιλοξενεί 2,7 εκατ. πρόσφυγες για χρόνια. "Τι σημαίνει για την ΕΕ, ένα μπλοκ 28 κρατών και 500 εκατ. κατοίκων όταν δε μπορούμε να μοιραστούμε το βάρος;".  
Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι "πλήρως δικαιολογημένη" η απαίτηση της Τουρκίας για περισσότερα χρήματα στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας από την ΕΕ" και ότι μέχρι πρότινος αρνούνταν να πάρει  πίσω πρόσφυγες, αλλά τώρα το προτείνει η ίδια.
Παραδέχτηκε πάντως ότι θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι στην ημερήσια διάταξη και ότι η Τουρκία ζητά τρίμηνη επίσπευση της απελευθέρωσης της βίζας με αντάλλαγμα να δεχθεί πίσω όλους τους μετανάστες που φτάνουν στην ΕΕ. "Η Άγκυρα όμως πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις γι' αυτό".  
Αναφερόμενη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι η συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη και υπάρχουν πολιτική και νομικά ζητήματα ανοιχτά. Όμως, πρόσθεσε, "για πρώτη φορά φαίνεται μια μόνιμη και διαρκής ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση. Είναι ένας μακρύς και δύσκολος ο δρόμος, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει περισσότερη ελπίδα".    

Επιστολή Τουσκ στους Ευρωπαίους ηγέτες

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έστειλε επιστολή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογραμμίζοντας ότι η σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Τουρκία για να ανακοπεί η ροή των μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, θα είναι ένα «προσωρινό και έκτακτο μέτρο».

Το σημείωμα, το οποίο έχει στην κατοχή του το Reuters, καθορίζει τις αρχές για μια συμφωνία που ο Τουσκ ελπίζει ότι θα συναφθεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ με τον Τούρκο πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

Οπως επισημαίνεται, το σημείωμα επίσης τονίζει την ανάγκη οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα να επιστρέφουν στην Τουρκία μόνο αφού έχουν αξιολογηθεί οι αιτήσεις τους, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και ότι η Τουρκία θα τους προστατεύσει.

Αναστασιάδης: Και η Κύπρος έχει τις θέσεις της

Την ίδια στιγμή ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες επανέλαβε ότι εφόσον η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δεν τίθεται θέμα ανοίγματος κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, με τις οποίες φαίνεται η Τουρκία να εμμένει στην πρόταση της για άνοιγμα κεφαλαίων, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τις δικές της θέσεις».

Τίμερμανς: Δεν δίνουμε στην Τουρκία λευκή επιταγή

Μια προσωρινή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για να ανακοπεί η ροή των μεταναστών με αντάλλαγμα παραχωρήσεις προς την Άγκυρα δεν προσφέρει την Τουρκία «λευκή επιταγή», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.
«Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα μέχρι το τέλος Απριλίου για να μπορούν οι Τούρκοι να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του Ιουνίου», πρόσθεσε.
«Σίγουρα δεν δίνουμε στην Τουρκία λευκή επιταγή», είπε ενώ σημείωσε ότι η Κομισιόν θεωρεί πως αυτό που πρέπει να κάνει η ΕΕ είναι να σφραγίσει μια τελική συμφωνία.

thetoc 
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου