Στη Θεσσαλονίκη φτάνουν περίπου 450 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη-Θα φιλοξενηθούν στο λιμάνι

Σε συναγερμό τέθηκαν από το μεσημέρι οι φορείς της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στην προσπάθεια αναζήτησης χώρων φιλοξενίας  για τους πρόσφυγες, καθώς έγινε γνωστό ότι το αργότερο μέχρι το πρωί της Πέμπτης θα καταφτάσουν στη Θεσσαλονίκη περίπου 450 πρόσφυγες.
Οι αρχικές πληροφορίες μάλιστα έκαναν λόγο για καράβι με 1.000 πρόσφυγες, το οποίο θα έφτανε στη Θεσσαλονίκη μέχρι αύριο το πρωί.
Με δεδομένο ότι το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά είναι υπερπλήρες αφού  φιλοξενεί περίπου 2.100 άτομα,  σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ υπό την προεδρία της υφυπουργού Εσωτερικών Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά και τη συμμετοχή του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη αναζητήθηκε χώρος που πληροί τις προδιαγραφές για τη φιλοξενία τους.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης)οι πρόσφυγες τελικά «θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε ενδεδειγμένο χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ( σύμφωνα με τις πληροφορίες του makthes.gr πρόκειται για τις αποθήκες 13 και 18), μέχρι τη μετακίνησή τους σε καταλληλότερες δομές προσωρινής φιλοξενίας».
Στο ίδιο δελτίο τύπου αναφέρεται ότι πρόκειται για περίπου 450 καταγεγραμμένους πρόσφυγες που έχουν ταυτοποιηθεί με το σύστημα EuroDac στη συντριπτική τους πλειοψηφία οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ οι οποίοι και θα αποβιβαστούν σε λιμάνι της Μακεδονίας μέσω δρομολογίου πλοίου της γραμμής».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του makthes.gr πρόκειται για το καράβι «Νήσος Μύκονος» το οποίο θα μεταφέρει πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί μέχρι στιγμής αν θα δέσει στη Θεσσαλονίκη ή αν θα ελλιμενιστεί στην Καβάλα. Στη δεύτερη περίπτωση οι πρόσφυγες θα προωθηθούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με λεωφορεία.
Για το θέμα η κ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, δήλωσε: «Το ελληνικό κράτος είναι παρών και έτοιμο να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς που αναζητούν ασφαλές πέρασμα για τις χώρες του τελικού τους προορισμού. Παρά τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις μονομερείς ενέργειες κρατών που προσπαθούν να υψώσουν φράγματα απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, το Ελληνικό Κράτος, οι Λιμενικές αρχές, ο Στρατός και η Αστυνομία και οι σχετικοί φορείς, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που εκφράζει τις τοπικές κοινωνίες,  θα τηρήσουν το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις σχετικές νομοθεσίες και θα παρέχουν τα αυτονόητα ώστε να βοηθήσουν η περιπέτεια αυτών των οικογενειών να έχει αίσιο τέλος».
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου