Οικογενειακά διαζύγια στη ΝΔ από τη μάχη ηγεσίας

Ιστορικές οικογένειες της κεντροδεξιάς, τζάκια και βαρονίες, χώρισε και εξακολουθεί να χωρίζει ο επικείμενος δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία με επίκεντρο κυρίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η απόσταση που χωρίζει τον υποψήφιο αρχηγό της Ν.Δ. από την αδελφή του είναι μεγάλη, καθώς η ίδια παρακολουθεί την μάχη της διαδοχής με διακριτική απόσταση. Αυτό έπραξε και στον πρώτο γύρο, ενισχύοντας ουσιαστικά σε πολλές περιοχές τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αν και σε κάποιους νομούς έτυχε μικρής βοήθειας και ο αδελφός της.
Ιδιαίτερα χαλαρής στήριξης έτυχε ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως λένε υποστηρικτές του, και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου περιφερειάρχης είναι ο Κώστας Μπακογιάννης,ανιψιός του υποψηφίου αρχηγού και υιός της Ντ. Μπακογιάννη.
Η οικογένεια είναι εμφανώς στη μέση ως προς το βαθμό στήριξης του Κυρ. Μητσοτάκη, με τον πατέρα, επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. και πρώην Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να δίνει, στα πλαίσια των φυσικών αντοχών που έχει, λόγω του γεγονότος ότι είναι 97 ετών, μεγάλο αγώνα με τηλεφωνήματα σε όλη την Ελλάδα.
Παρά τις ενδοοικογενειακές πιέσεις που υπήρξαν και τις ευρύτερες συζητήσεις που έγιναν, η προοπτική στροφής της Ντ. Μπακογιάννη που θα την έφερνε κοντά στον αδελφό της Κυρ. Μητσοτάκη δεν προκρίθηκε. Εξάλλου, όπως λένε οι πιο μυημένοι, το γεγονός ότι δεν στηρίζεται από το σύνολο της οικογενείας του δίνει πόντους στην προβολή της δική τους αιρετικής προεκλογικής καμπάνιας.
Στην οικογένεια Καραμανλή δεν γίνεται καν συζήτηση, αφού είναι δεδομένη η στήριξη στον Βαγγ. Μεϊμαράκη, τόσο του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή όσο και του εξαδέλφου του καιβουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή αλλά και του πατέρα του Αχιλλέα, αδελφού του ιδρυτή της Ν.Δ.
Και σε άλλες οικογένειες υπάρχει απόσταση και διαφορετική εκτίμηση για το ποιος από τους δυο είναι πιο ικανός για πρόεδρος της Ν.Δ. π.χ. στην οικογένεια Βαρβιτσιώτη, διαφορετική άποψη έχει ο πατέρας, ο πρώην υπουργός και πολύπειρος Γιάννης Βαρβιτσιώτης και άλλη ο βουλευτής γιος του, Μιλτιάδης, αν και δεν έχουν βγει ανοικτά υπέρ κάποιου υποψηφίου.
Στην ευρύτερη οικογένεια Κεφαλογιάννη, τόσο ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών Μανώλης Κεφαλογιάννης, όσο και η πρώην υπουργός Όλγα και ο εξάδελφος βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης στηρίζουν τον Βαγγ. Μεϊμαράκη.
Στην οικογένεια Σκρέκα, ο πατέρας Θόδωρος, πρώην βουλευτής εξ αρχής στήριξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ο γιος, ο πρώην υπουργός Κώστας, ήταν στο στενό επιτελείο των υποστηρικτών του Απ. Τζιτζικώστα. Τώρα, όμως λόγω και της στάσης του Κώστα Καραμανλή, στηρίζει τον Βαγγ. Μεϊμαράκη.
Ο πρώην βουλευτής Αρκαδίας, ο παλαιός εβερτικός, Δημήτρης Κωστόπουλος φαίνεται ότι ήταν πιο κοντά στον Βαγγ. Μεϊμαράκη, αν και ο γιος του Νίκος, πολιτευτής της Ν.Δ. είναι στην ομάδα υποστηρικτών του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην Άρτα, στη μέση είναι η πολιτική οικογένεια Παπαδημητρίου,καθώς ο Λευτέρης (σ.σ. όταν ήταν γ.γ. της Κ.Ο. επί Κ. Μητσοτάκη τον τραυμάτισε η 17Ν) με τον υιό του είναι πιο κοντά στον Βαγγ. Μεϊμαράκη, ενώ ο αδελφός του, πρώην πολιτευτής Βαγγέλης και ο γιος του, Ντίνος (περιφερειακός σύμβουλος) στηρίζουν τον Κυρ. Μητσοτάκη. Επίσης, στο νομό, η οικογένεια του πρώην βουλευτή Κώστα Καραμπίνα, τόσο ο ίδιος όσο και η κόρη του (σ.σ. ήταν υποψήφια βουλευτής με τη Ν.Δ.) στηρίζουν τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Στα Γιάννενα, έδρα του Κώστα Τασούλα σκληρού υποστηρικτή του Βαγγ. Μεϊμαράκη, η οικογένεια του Λευτέρη Καλογιάννη, φαίνεται ότι κλίνει προς τον Βαγγ. Μεϊμαράκη, αν και αρχικά τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης όσο και η αδελφή του, η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα ήταν με τον Απ. Τζιτζικώστα.
Πιο κοντά στον Κυρ. Μητσοτάκη, παρά στον Βαγγ. Μεϊμαράκη φαίνεται ότι είναι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αλλά και η κόρη του Εύη (ήταν υποψήφια βουλευτής) που στήριζαν στον πρώτο γύρο τον Απ. Τζιτζικώστα.
Στην Κόρινθο, ο Σταύρος Δήμας, πρώην κοινοτικός επίτροπος τηρεί γραμμή ουδετερότητας, ενώ ο γιος του, ο βουλευτής Χρήστος Δήμας που στον πρώτο γύρο στήριξε τον Απ. Τζιτζικώστα, φέρεται να είναι πιο κοντά στη λογική της ανανέωσης με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο κυνήγι των 130 χιλ. ψηφοφόρων Τζιτζικώστα, Άδωνι 

Παράλληλα, παρά τις ενδοοικογενειακές κόντρες για το ποιος στηρίζει ποιον, οι δυο υποψήφιοι, Βαγγ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης εισήλθαν στην τελική ευθεία με κεντρικό στόχο την προσέλκυση των περίπου 130.000 ψηφοφόρων που προτίμησαν τους Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη στον πρώτο γύρο.
Και οι δυο κινούνται πλέον ως εκπρόσωποι δυο διαφορετικών κόσμων και είναι εμφανές ότι απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να πρέπει να καλύψει και τη διαφορά των 11,3 μονάδων του πρώτου γύρου που δίνει προβάδισμα στον Βαγγ. Μεϊμαράκη.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης στα πλαίσια της επιχείρησης ανατροπής του κλίματος νίκης (σ.σ. αν και αυτό αμφισβητείται) για τον Βαγγ. Μεϊμαράκη θα επιχειρήσει τις τελευταίες ημέρες να στρέψει εναντίον του αντιπάλου του το 60% της γαλάζιας βάσης που έκανε άλλη επιλογή.
Όμως, στο παρασκήνιο, έμπειρα στελέχη, αμφιβάλλουν αν το χαρτί της ανανέωσης μπορεί να αποδειχθεί αρκετά ισχυρό για να καθοδηγήσει ένα εκλογικό σώμα με μέσο όρο ηλικίας τα 55-56 χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης συνεχίζει να έχει ψηλά το χαρτί του καραμανλισμού και θεωρούν στο επιτελείο του ότι θα είναι ο νικητής την προσεχή Κυριακή.
Είναι σαφές όμως ότι από την πολιτική προίκα των Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη θα επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς εάν όλοι αυτοί επιλέξουν είτε λευκό είτε αποχή, ενισχύεται ο Βαγγ. Μεϊμαράκης που έχει και το σαφές προβάδισμα από τον πρώτο γύρο.

thetoc
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου