Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας σχετικά με την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά περιείχε, αφενός, όρους που χρησιμοποιεί μερίδα των δανειστών μας -συγκεκριμένα έγινε λόγος για φαρμακευτικό Grexit-, αφετέρου, μια μονότονα επαναλαμβανόμενη κινδυνολογία για την τύχη των ασθενών και ειδικότερα εκείνων που έχουν ανάγκη από νέες θεραπείες από τις οποίες εξαρτάται η ίδια η ζωή τους.
Την πιο ενδεικτική τοποθέτηση πάνω στο θέμα των καινοτόμων φαρμάκων έκανε η εκπρόσωπος των καρκινοπαθών, η οποία απέδωσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ: Από τη μια δηλαδή, πολύ διακριτικά, αλλά καίρια ανέδειξε το γεγονός πως οι φαρμακοβιομηχανίες δεν είναι οι «καλοί Σαμαρείτες» που νοιάζονται μόνο για το καλό των ασθενών, αλλά και για την τσέπη τους και απ’ την άλλη κατέστησε σαφές πως ο κάθε ασθενής έχει δικαίωμα σε κάποιο νέο φάρμακο που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του.
Το διακύβευμα
Εκεί ακριβώς βρίσκεται το διακύβευμα: στον τρόπο έγκρισης νέων φαρμάκων, στο αν αυτά τα φάρμακα είναι όντως καινοτόμα και προσφέρουν λύσεις και, το σπουδαιότερο, αν οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε αυτά. Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, εάν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, η είσοδος των καινοτόμων θεραπειών των βαρέως και χρονίως πασχόντων ασθενών θα καθυστερεί από 2 έως 4 χρόνια ή δεν θα γίνεται καθόλου.
Η απάντηση σ’ αυτό, όπως εκφράστηκε διά στόματος του αντιπροέδρου του ΕΟΦ, Η. Γιαννόγλου, πριν από λίγες μέρες ήταν η εξής: «Στις εξαιρετικές συνθήκες που διάγει η χώρα μας, το θέμα δεν είναι η γρήγορη πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα αλλά η δυνατότητα που έχει η χώρα μας να τα πληρώσει. Σαφέστατα, το 1,945 δισ. (ποσό φαρμακευτικής δαπάνης) δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης παρά επιβολή, η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη. Στην πραγματικότητα του 2017 στην Ελλάδα συζητάμε σε καθεστώς σκληρής εποπτείας και αγωνιούμε όλοι για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, γιατί είναι προφανές ότι η εξίσωση δεν βγαίνει».
Στο στόχαστρο του ΣΦΕΕ βρέθηκε η επιλογή του υπουργείου Υγείας που λέει ότι εφεξής και έως ότου δημιουργηθεί στην Ελλάδα Φορέας Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) η είσοδος νέων φαρμάκων στην αγορά θα γίνεται αφού προηγουμένως τα έχουν εγκρίνει οι αντίστοιχοι ΗΤΑ 6 χωρών της Ευρώπης (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία, Σουηδία, Γαλλία) και αφού έχει προηγηθεί η διαπραγμάτευση για την τιμή τους προκειμένου να μπουν στη θετική λίστα φαρμάκων.
efsyn.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου