Όσο το Φθινόπωρο πλησιάζει προς το μέσον του τόσο ξεκαθαρίζει η εικόνα πως σύντομα η κυβέρνηση θα βρεθεί μεταξύ δυο επιλογών: Ενός ευρέος ανασχηματισμού ή της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές προκειμένου να αποφύγει η ηγεσία της το κόστος αποσύνθεσης της παράταξης, της χώρας αλλά και της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς στη μεταπολίτευση.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το πιθανότερο σενάριο είναι ο ανασχηματισμός να μην καταφέρει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Μοιάζει απίθανο πλέον κάποιο πρόσωπο με σχετικό κύρος από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς να αναλάβει το ρίσκο να συγχρωτιστεί με τον κυβερνητικό "αχταρμά" που εκτός απ’ ό,τι δεν διαθέτει κάποιο στοιχειώδη πολιτικό προσανατολισμό παρουσιάζει και μνημειώδη ανικανότητα διαχείρισης.
Ένας ανασχηματισμός με τον κ. Φώτη Κουβέλη, την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την κα Λούκα Κατσέλη, τον κ. Σ. Τζουμάκα και άλλους μέχρι πλήξεως τετριμμένους "μπαλαντέρ" της μεταπολίτευσης, περισσότερο θα καταδείξει το αδιέξοδο παρά θα τονώσει το φρόνημα της ύπαρξης διεξόδου.
Μοιραία, υπό το κράτος του οικονομικού αδιεξόδου οι δύο επιλογές περιορίζονται στη δεύτερη, αυτή της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Η κατάσταση στην οικονομία δεν εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, αντίθετα κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για επιδείνωση. Ο μόνος δείκτης που εμφανίζει σημάδια βελτίωσης είναι η ανεργία. Η εξέλιξη αυτή όμως δεν συμφωνεί ούτε με τη μείωση των λιανικών πωλήσεων στο εξάμηνο, ούτε με τη μείωση των εξαγωγών, ούτε με τη μείωση των τουριστικών εισπράξεων. Πιθανότερο είναι να μην προσμετράται σωστά κάποια παράμετρος.
Είναι προφανές πως η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει θετικό κλίμα για την οικονομία, αυτό μαρτυρά και η προσπάθεια του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη πριν λίγες μέρες να πείσει εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων πως η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και η κυβέρνηση είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα.
Αυτό που φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός, το οικονομικό επιτελείο και το σύνολο της αριστερής κυβέρνησης είναι πως στις αγορές αυτό που μετρά πρώτα είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια.
Τι λένε οι πράξεις...
Είναι αντιφατικό να μιλά κάποιος για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και κάθε μέρα να δημεύονται λογαριασμοί χιλιάδων πολιτών για χρέη από αυθαίρετες αυξήσεις φόρων και εισφορών προκειμένου να συντηρηθεί ένα μη αποτελεσματικό και μη ανταποδοτικό πελατειακό κράτος...
Αυτό που προσέχει ο ξένος επενδυτής ή ο Έλληνας που έχει πάρει τα χρήματά του από την τράπεζα και δεν τα επιστρέφει, είναι πως η ΕΡΤ των 3.000 εργαζομένων με μερίδιο τηλεθέασης κάτω από 10% και δαπάνες όσο τα συνολικά έσοδα όλων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, προσλαμβάνει ακόμη κόσμο.
Το μήνυμα που λαμβάνει ο ξένος επενδυτής είναι πως η κυβέρνηση με αυθαίρετο τρόπο κλείνει δυο-τρία τηλεοπτικά κανάλια οδηγώντας στη χρεοκοπία υγιείς επιχειρήσεις πάνω στις οποίες αυτά λειτουργούν σαν οικονομικές οντότητες.
Η κυβέρνηση ορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών αυθαίρετα και τις μοιράζει με ένα διαγωνισμό - παγκόσμια πρωτοτυπία, που αμφισβητείται από τους περισσότερους συμμετέχοντες. Μια κυβέρνηση που αυθαιρετεί σε ένα πεδίο είναι έτοιμη να αυθαιρετήσει σε όλα.
Όταν καλείται η ανώτατη δικαστική αρχή να αποφασίσει περί της συνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες επειδή η σύνθεση ενδεχομένως δεν ευνοεί τις κυβερνητικές αποφάσεις η συνεδρίαση αναβάλλεται αυθαίρετα. Αυτό δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη σε κάποιον που θέλει να κάνει μια σοβαρή επένδυση και αν υπάρξει κάποια διαφορά με την πολιτεία χρειάζεται μια αξιόπιστη δικαιοσύνη για να απευθυνθεί και να προστατέψει την περιουσία του.
Αυτός που θέλει να επενδύσει σε μια βιοτεχνία ή ένα μικρό εμπορικό δεν δίνει βάση στις υποσχέσεις του πρωθυπουργού για φιλικό κλίμα αλλά στο ασφαλιστικό του κ. Κατρούγκαλου που από 1η Ιανουαρίου "εκτελεί" εν ψυχρώ στα 6 μέτρα τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Το μήνυμα που διαβάζει κάποιος που παρακολουθεί την οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνάρτηση με την κυβερνητική πολιτική είναι πως αυτή η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες σε μικρότερο βαθμό όμως) αρπάζει ό,τι μπορεί από ό,τι έχει μείνει στις τράπεζες από έναν πληθυσμό του οποίου η φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα μειώνεται ραγδαία.
Κανείς δεν ρισκάρει να επενδύσει σε μια οικονομία στην οποία ο χρόνος προς την κατάρρευση έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.
Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι πως σ΄ αυτήν τη χώρα το σύνταγμα και οι νόμοι εφαρμόζονται "a la carte”. Κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θέλει να επενδύσει σε μια τέτοια χώρα.
Οι λίγες επενδύσεις που γίνονται αφορούν αποκρατικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας μονοπωλίων σε εξευτελιστικές τιμές λόγω του υψηλού ρίσκου της χώρας. Αυτές οι επενδύσεις όμως δεν μπορούν να αντιστρέψουν το γενικότερο κλίμα αποεπένδυσης και φυγής επιχειρήσεων και ειδικευμένου προσωπικού στο εξωτερικό προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογική υποδούλωση και εξόντωση.
Καθώς νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, η οικονομία παραμένει ο βασικός παράγοντας που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές...
Εξάλλου από το 2010 και μετά οι κυβερνητικές θητείες είχαν κατά μέσο όρο διάρκεια 2-2,5 έτη. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει διανύσει ήδη τα 2/3 αυτής της μέσης περιόδου και δεν έχει αποδειχτεί καλύτερη από τις προηγούμενες, μάλλον χειρότερη.
Τέλος...
Η δημοσίευση από τη χθεσινή Αυγή της δημοσκόπησης της Public Issue που δείχνει την κατάρρευση της αποδοχής της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα από την κοινή γνώμη επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις πως στην κυβέρνηση εξετάζουν όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. " Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue το 36% κρίνει ότι μία κυβέρνηση ΝΔ θα ήταν η καταλληλότερη για τη χώρα, ενώ μόλις το 14% προκρίνει ως καταλληλότερο το δικομματικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μάλιστα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, σε ποσοστό 51%, εκτιμά πλέον ότι μάλλον χρειάζεται προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ενώ το 46% απαντά ότι μάλλον δεν χρειάζεται…"
Η δημοσίευση είχε σαν στόχο τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, ή τους κόμματος εν όψει συνεδρίου, μοιάζει με πολιτική αυτοκτονία, γιατί δημιουργεί ρεύμα υπέρ του αντιπάλου από τους αναποφάσιστους που περιμένουν να συνταχθούν με το νικητή. Δεν υπάρχει παράδειγμα στο παρελθόν κυβέρνηση να έχει μακροημερεύσει με το 80% της κοινής γνώμης εναντίον της.
capital.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου