Οι Η.Π.Α., στρεφόμενες κατά της Deutsche Bank, μεταξύ άλλων κατηγορώντας την για ξέπλυμα ρωσικού μαύρου χρήματος, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στη Γερμανία – ενώ η τράπεζα έχει κάνει την έννοια «γερμανική ηθική» να μοιάζει με το πιο σύντομο ανέκδοτο του πλανήτη.
.
.
Φαίνεται πως στην Ελλάδα έχουν πράγματι πέσει οι τίτλοι τέλους (άρθρο),αφού οδηγείται στην αποσταθεροποίηση, στη χρεοκοπία και στη δραχμή – μέσα από εμφυλίους πολέμους, με πιθανή κατάληξη τη μετατροπή της σε ένα αποτυχημένο κράτος.
Στα πλαίσια αυτά, έχουν δημιουργηθεί μικρές και μεγάλες κομματικές φατρίες διαφόρων αποχρώσεων, κάτω από συγκεκριμένα «λάβαρα», όπως είναι για παράδειγμα το εθνικό νόμισμα, οι οποίες γίνονται όλο και πιο επιθετικές – απαγορεύοντας μεταξύ άλλων ακόμη και την ελεύθερη έκφραση απόψεων, με κακεντρεχείς κατηγορίες που παραπέμπουν σε οδυνηρές εποχές του παρελθόντος.
Όσον αφορά την κυβέρνηση, έχουν αρχίσει ήδη οι προετοιμασίες για την ανατροπή της, με τη βοήθεια των διαδοχικών «ειδήσεων» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας – αφού ολοκλήρωσε την αποστολή της, έχοντας επί πλέον δολοφονήσει την αριστερή ιδεολογία. Υποθέτουμε πάντως πως η ανατροπή της δεν θα είναι καθόλου εύκολη, ενώ μάλλον θα προέλθει από το εσωτερικό της – αν και πολύ δύσκολα θα κυβερνηθεί η χώρα από την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία πήρε ήδη το αμερικανικό «χρίσμα», με το κόμμα του πρωθυπουργού στα πεζοδρόμια.
Προφανώς λοιπόν οι δανειστές θα προτιμούσαν μία συγκυβέρνηση των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, στην αναλογία που δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις (26/18) ή σε όποια άλλη προκύψει στις εκλογές, με κυρίαρχο τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση – έτσι ώστε να αποφύγουν τις αναταραχές που θα μπορούσε να προκαλέσει η παράταξη του πρωθυπουργού, η οποία άλλωστε «μαστίζεται» από πολλές φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της. Έτσι θα εξασφάλιζαν την πλήρη υποταγή των Ελλήνων, καθώς επίσης τη συνέχιση της σιωπής των αμνών – ενώ, με βάση τη διεθνή εμπειρία, το πιο αδύνατο κόμμα της συγκυβέρνησης φθείρεται περισσότερο με τη διάρκεια του χρόνου, οπότε θα εξασφαλιζόταν η σταδιακή αποδυνάμωση του.
Συνεχίζοντας, ίσως βέβαια ωφελήσει τελικά την πατρίδα μας η σύγκρουση των Η.Π.Α. με τη Γερμανία, στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού συστήματος – όπου δέχεται επί πλέον επίθεση η Commerzbank από ορισμένα βρετανικά κερδοσκοπικά κεφάλαια, ενώ η υπερδύναμη έχει συγκεντρώσει τα πυρά της στη Deutsche Bank.
Ειδικότερα, η τράπεζα αφενός μεν δεν έχει επιτύχει ακόμη κάποια συμφωνία, όσον αφορά τις κυρώσεις ύψους 14 δις $, με τις οποίες απειλείται, για τις απάτες της στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, αφετέρου διεξάγονται άλλες έρευνες εναντίον της – σε σχέση με τα αμφιλεγόμενα νομισματικά εγχειρήματα, τα οποία είχε διενεργήσει μεταξύ των ετών 2011 και 2015 στη Ρωσία. Εν προκειμένω, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει έρευνες και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις – ενώ η βρετανική υπηρεσία χρηματοπιστωτικού ελέγχου, μαζί με το αμερικανικό τμήμα οικονομικών υπηρεσιών, έχουν επικεντρωθεί στο θέμα της Ρωσίας.
Περαιτέρω, ο κατάλογος των πελατών της Deutsche Bank, σε σχέση με τις αμφιλεγόμενες νομισματικές συναλλαγές συμπεριλαμβάνει επίσης άτομα,τα οποία ευρίσκονται επί πλέον στον κατάλογο των Η.Π.Α. και τις Ευρώπης – ως ύποπτα για την μη τήρηση των επιβληθεισών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Με απλά λόγια, οι έρευνες εναντίον της Deutsche Bank στο θέμα της Ρωσίας δεν περιορίζονται μόνο στο ξέπλυμα χρημάτων αλλά, επίσης, στη μη τήρηση των κυρώσεων που είχαν συμφωνηθεί από τη Δύση.
Οι συγκεκριμένες υποψίες για τη γερμανική τράπεζα είναι εντελώς διαφορετικές από τις μέχρι σήμερα υποθέσεις εναντίον της – ενώ πρόκειται για ξέπλυμα ποσών που υπερβαίνουν τα 5,5 δις € στο εξωτερικό. Αναλυτικότερα, ορισμένοι Ρώσοι πελάτες της Deutsche Bank φαίνεται πως, μέσω του υποκαταστήματος της στο Λονδίνο, αγόρασαν παράγωγα στην ελεύθερη αγορά – τα οποία όμως αμέσως μετά πουλήθηκαν, ξανά στην αγορά της βρετανικής πρωτεύουσας.
Με το τρόπο αυτό τα ρούβλια μετατράπηκαν σε δολάρια ή σε στερλίνες – μία συναλλαγή που ονομάζεται συνήθως «επιχείρηση παιχνίδι», επειδή εξυπηρετεί τη μεταφορά χρημάτων από το εσωτερικό μίας χώρας στο εξωτερικό, χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τις Αρχές. Εν προκειμένω, δεν ζημιώθηκαν μόνο αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί αλλά, επίσης, η Ρωσία – ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ήταν αυτή που σήμανε συναγερμό αφού, σύμφωνα με την Bloomberg, είχε ήδη ζητήσει τον Οκτώβριο του 2015 από τη Deutsche Bank εξηγήσεις, όσον αφορά τις συναλλαγές Ρώσων πελατών της.
Εδώ οφείλει να σημειωθεί ότι, η γερμανική τράπεζα διεξάγει τόσο στη Μόσχα, όσο και στην Αγία Πετρούπολη, τα σημαντικότερα επενδυτικά εγχειρήματα της – απασχολώντας περίπου 1.000 άτομα προσωπικό. Ειδικά ο τομέας διαχείρισης περιουσίας των ιδιωτών (wealth management) αποτελεί έναν από τους πιο προσοδοφόρους της Deutsche Bank στη Ρωσία – ενώ αυτοί ακριβώς οι πελάτες της, μαζί με τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται, ερευνώνται από τις Αρχές.
Συνεχίζοντας, οι αμερικανικές κατηγορίες εναντίον της γερμανικής τράπεζας αφορούν το ότι, δεν ερεύνησε επαρκώς την προέλευση των χρημάτων των πελατών της – πολλοί από τους οποίους ευρίσκονται στον κατάλογο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ενώ λέγεται πως έχουν πολύ στενές επαφές με την κυβέρνηση της. Με τον τρόπο αυτό βέβαια οι Η.Π.Α. δεν επιτίθενται μόνο εναντίον της Deutsche Bank(ανάλυση) αλλά, επίσης, εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης – κατηγορώντας ορισμένα μέλη της για διαφθορά, με ενδεχόμενο στόχο την αποσταθεροποίηση της.
Σε κάθε περίπτωση η γερμανική τράπεζα, η οποία κατηγορείται ως εγκληματική συμμορία από την αστυνομία της ίδιας της χώρας της, γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους, με τους οποίους είναι αντιμέτωπη – έχοντας ήδη προγραμματίσει 9.000 απολύσεις, εκ των οποίων οι 4.000 αφορούν εργαζομένους εντός της Γερμανίας (συν 10.000 ανακοίνωσε πρόσφατα – πηγή).
Παρά το ότι λοιπόν η μετοχή της στηρίζεται από τη γερμανική βιομηχανία, η οποία ουσιαστικά κυβερνάει τη χώρα, πολύ δύσκολα θα αποφύγει τη διάσωση της από το κράτος – πόσο μάλλον όταν οι αμερικανοί δεν φαίνονται πρόθυμοι να μειώσουν τις πιέσεις εναντίον της, έχοντας ουσιαστικά στο στόχο τους την κυβέρνηση, καθώς επίσης την πολιτική που εφαρμόζει, εις βάρος όλων των άλλων (ανάλυση).
Η μετοχή της τράπεζας στηρίζεται επίσης από το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ – γεγονός που όμως θυμίζει την αντίστοιχη βοήθεια της Lehman Brothers από την Κορέα όπου, μετά από μία μικρή άνοδο της τιμής της (γράφημα), κατέρρευσε και τελικά χρεοκόπησε. Βέβαια κανένας δεν πιστεύει πως η γερμανική κυβέρνηση θα επιτρέψει τη χρεοκοπία της μεγαλύτερης τράπεζας της – κάτι που όμως μέλει να φανεί, αφού η διάσωση της Deutsche Bank θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά ακριβή, ακόμη και για μία τόσο ισχυρή χώρα όπως η Γερμανία.
Επεξήγηση γραφήματος: Μπλε καμπύλη επάνω – πορεία της μετοχής της Deutsche Bank, όπου φαίνεται η ελαφριά άνοδος της μετά τη δήλωση του Κατάρ πως θα τη στηρίξει, συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου της όταν αποφασισθεί. Κόκκινη καμπύλη κάτω – πορεία της μετοχής της Lehman Brothers, όπου σημειώθηκε επίσης μία ελαφριά άνοδος, μετά την τότε δήλωση της Κορέας πως θα τη στηρίξει.
.
Ολοκληρώνοντας, δεν μπορεί παρά να είναι κανείς βέβαιος ότι, θα προκύψουν πολλές άλλες κατηγορίες στο μέλλον εναντίον της Deutsche Bank – αφού πρόκειται κυριολεκτικά για την κατ’ εξοχήν τράπεζα των σκανδάλων, η οποία έχει κάνει την έννοια «γερμανική ηθική» να μοιάζει με το πιο σύντομο ανέκδοτο του πλανήτη. Πόσο μάλλον όταν προσθέσει κανείς το σκάνδαλο της Volkswagen, καθώς επίσης πολλών άλλων γερμανικών επιχειρήσεων – ενώ η ίδια η χώρα ευρίσκεται στην 8η θέση διεθνώς (άρθρο), όσον αφορά τη νόμιμη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
analyst.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου